ΟΗΕ: Πάνω από 800.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο

Περισσότεροι από 800.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο φέτος, ανέφερε την Παρασκευή ο ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 800.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο φέτος, ανέφερε την Παρασκευή ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 806.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέπλευσαν τη Μεσόγειο προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη το 2015 και στη μεγάλη πλειονότητά τους –660.700– πέρασαν από την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου. Τρεις χιλιάδες τετρακόσιοι εξήντα έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι.
Μόνο τον Οκτώβριο, παρά τις κακές μετεωρολογικές συνθήκες, 210.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα, στην πλειονότητά τους στη Λέσβο, κύρια πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη.

Το ρεύμα αυτό δεν γνωρίζει καμία ανάπαυλα με 3.300 αφίξεις την ημέρα κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο στο νησί, σύμφωνα με την UNHCR.

«Καθώς φθάνει ο χειμώνας, οι συνθήκες υποδοχής και οι δυνατότητες που υπάρχουν εκεί παραμένουν πολύ πιεστικές και ανεπαρκείς», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, ο Άντριαν Έντουαρντς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το νησί διαθέτει μόνο 2.800 θέσεις υποδοχής, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί περίπου 16.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η UNHCR, «πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και νεογέννητα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιμούνται στο ύπαιθρο, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν». Εξάλλου, συνεχίζει η οργάνωση, «αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας και είναι αιτία έντασης με τον τοπικό πληθυσμό».

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση για ένα μόνο νησί», υπογράμμισε η Νταϊάν Γκούντμαν, αναπληρώτρια διευθύντρια του UNHCR, σε τηλεδιάσκεψη από την Αθήνα. Εξήγησε πως η UNHCR είναι η μόνη υπηρεσία του ΟΗΕ στη Λέσβο, με μόνο τριάντα – σύντομα 40 – εργαζόμενους.

Η Γκούντμαν κάλεσε τις τοπικές αρχές να κατανείμουν περισσότερες θέσεις για τη στέγαση των μεταναστών και των προσφύγων και να βελτιώσουν το σύστημα καταγραφής.

«Επαγρυπνούμε ώστε οι άνθρωποι να μην πεθαίνουν ή να μην εκτίθενται σε επιπλέον κινδύνους (…) όμως πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν, ο αριθμός των αφίξεων είναι υπερβολικά αυξημένος και οι δυνατότητες πολύ περιορισμένες», επέμεινε.

Το 62% των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα είναι Σύροι, το 23% Αφγανοί και το 7% Ιρακινοί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.