Η Ε.Ε. και τα ισραηλινά προϊόντα

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει στη σήμανση των Ισραηλινών προϊόντων που προέρχονται από τις περιοχές της Δυτικής Όχθης και των Υψωμάτων του Γκολάν είναι άστοχή, θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά στους Παλαιστινίους από το Ισραήλ και είναι επιζήμια για την ειρηνευτική διαδικασία.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει στη σήμανση των Ισραηλινών προϊόντων που προέρχονται από τις περιοχές της Δυτικής Όχθης και των Υψωμάτων του Γκολάν είναι άστοχή, θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά στους Παλαιστινίους από το Ισραήλ και είναι επιζήμια για την ειρηνευτική διαδικασία.
Η απόφαση έχει προκαλέσει μαζική αρνητική αντίδραση στο Ισραήλ από την Αριστερά μέχρι την Δεξιά. Οι Ισραηλινοί επικρίνουν την Ε.Ε. επειδή έχει αποστασιοποιηθεί ακόμα περισσότερο από το Ισραήλ, ενώ αμφισβητούν την εμπλοκή της Ευρώπης σε μια ειρηνική επίλυση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διένεξης. Αυτό γίνεται ενώ επικρατεί μεγάλη αστάθεια στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ είναι η μοναδική πυξίδα σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή.
Επιπρόσθετα, η απόφαση είναι άστοχη διότι έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία Ισραηλινοί άμαχοι βιώνουν ένα νέο κύμα παλαιστινιακής τρομοκρατίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, 12 Ισραηλινοί έχουν δολοφονηθεί, και 159 έχουν τραυματιστεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις Παλαιστινίων με μαχαίρια, όπλα και οχήματα. Οι επιθέσεις αυτέςπυροδοτούνται από τα ψεύδη που διαδίδουν η Παλαιστινιακή ηγεσία και ισλαμικές οργανώσεις (Ισλαμικό Κίνημα, Χαμάς) για μια δήθεν αλλαγή του στάτους κβο στο Όρος του Ναού σε συνδυασμό με την υποκίνηση στη βία που προωθούν. Επομένως, η απόφαση της Ε.Ε να υιοθετήσει μονόπλευρα μέτρα εναντίον του Ισραήλ δεν κλονίζει μόνο την εμπιστοσύνη της Ισραηλινής κοινής γνώμης στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ε.Ε στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά μπορεί να αποθρασύνει ακόμα περισσότερο τους Παλαιστινίους σε σχέση με την βίαια ρητορική τους καιτις επιθέσεις τουςεναντίον του Ισραήλ.

Η απόφαση της Ε.Ε. είναι μεροληπτική γιατί στοχοποιεί μόνο το Ισραήλ. Υπάρχουν περίπου 200 εδαφικές διενέξεις παγκοσμίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει αποφάσεις για την σήμανση της προέλευσης προϊόντων για καμία απ’ αυτές. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το βόρειο μέρος της Κύπρου, η Υποσαχάρια Αφρική, κι’ άλλα μέρη. Όμως δεν υπάρχει καμία απόφαση της Ε.Ε. για την σήμανση προϊόντων απ’ αυτές τις περιοχές.
Η σήμανση θα πλήξει χιλιάδες Παλαιστίνιους που εργάζονται για Ισραηλινές βιομηχανίες σε αυτά τα εδάφη. Οι βιομηχανίες αυτές αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παλαιστινιακής οικονομίας. Είναι πιθανόν ότι χιλιάδες νοικοκυριά των Παλαιστινίων θα απωλέσουν την κύρια πηγή εισοδήματός τουςαπό στην αλλαγή στην πολιτική παραγωγής των ισραηλινών επιχειρήσεων εξαιτίας των νέων κανόνων της Ε.Ε. Τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες δεν έπρεπε να παραβλέψουν αυτό το σημαντικό σκέλος του θέματος.

Τέλος, οι κανόνες της Ε.Ε. θα είναι επιζήμιες για την ειρηνευτική διαδικασία για αρκετούς λόγους: Πρώτον, η σήμανση δεν υιοθετήθηκε επειδή υπήρχαν εκκλήσειςοργανώσεων προστασίας καταναλωτών της Ε.Ε. Ουσιαστικά, η απόφαση αποτελεί συνθηκολόγηση με αντι-Ισραηλινές οργανώσεις που εναντιώνονται σε οποιαδήποτε συμφιλίωση και οι οποίες προωθούν το BDS (ολοκληρωτικό μποϊκοτάζ). Αυτές οι οργανώσεις απορρίπτουν την λύση των δύο κρατών και οι εκκλήσεις τους για μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ βρίσκονται σε αντίθεση με την επίσημη πολιτική της Ε.Ε.

Δεύτερον, ενθαρρυμένη από την απόφαση της Ε.Ε., η παλαιστινιακή ηγεσία θα συνεχίσει να αγνοεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ισραηλινής κυβέρνησης για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, οι οποίες είναι και ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία. Τρίτον και σημαντικότερο, η απόφαση της Ε.Ε. μπορεί να πλήξει την κοινή οικονομική συνεργασία Ισραήλ-Παλαιστινίων, η οποία αποτελεί τη βάση για μια βιώσιμη οικονομία του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Οι Βρυξέλλες πρέπει να αναζητήσουν τρόπους να φέρουν τις δύο πλευρές πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι αποφάσεις σαν την πρόσφατη για σήμανση αποδυναμώνει τις διαπραγματεύσεις και την συμφιλίωση.

Η κυρία Ιρίτ Μπεν – Άμπα είναι η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.