«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει» σύμφωνα με την λαϊκή, σοφή παροιμία και αυτή βρίσκει την πλήρη δικαίωσή της στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πορεύεται στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου της αρχηγού, χωρίς να συζητήσει πολιτικά, ενώ ταυτόχρονα κυριαρχούν οι παράλληλοι μονόλογοι των υποψηφίων της αρχηγών.

Ακόμα και η πολυσυζητημένη Εθνική Συνδιάσκεψη, ναυάγησε τελικά το απόγευμα της Τετάρτης, ενισχύοντας το επιχείρημα πολλών, ότι η συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα, δεν αντέχει να γίνει ουσιαστικός, ενδελεχής και σε βάθος, πολιτικός διάλογος.

Και αυτό διότι, μια τέτοια συζήτηση θα φέρει την ίδια τη Ν.Δ. αντιμέτωπη με τον εαυτό της, τα λάθη της, τις παραλείψεις της, τις αδυναμίες της και όπως φαίνεται, ελάχιστοι είναι σε θέση να αποδεχθούν να εισέλθει η συντηρητική παράταξη σε διαδικασία εσωτερικής αυτογνωσίας.

Μετά από την αδυναμία συμφωνίας των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών για τη διεξαγωγή της Εθνικής Συνδιάσκεψης, η Ν.Δ. πηγαίνει σε εκλογή της νέας της ηγεσίας, για πρώτη φορά, χωρίς να έχει γίνει, έστω τυπικά, μια εσωκομματική διαδικασία διαλόγου, όταν π.χ. το 2009 είχε συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή και διεξήχθη και τριήμερο συνέδριο.

Με κυρίαρχη την αίσθηση ότι κάποιοι δεν ήταν ειλικρινείς ως προς τις προθέσεις τους, για την διεξαγωγή του συγκεκριμένου κομματικού φόρουμ, οι τέσσερις εκπρόσωποι των υποψηφίων αρχηγών, προέβαλλαν το ζήτημα, ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην εξεύρεση κοινής ημερομηνίας, λόγω του φορτωμένου προγράμματος που είχαν.

Ανεξάρτητα από το αντικειμενικό γεγονός της στενότητας του χρόνου, η αδυναμία συμφωνίας για να διεξαχθεί πολιτικός διάλογος μεταξύ των διεκδικητών της εξουσίας, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα, είναι μια ακόμα παθογένεια της συντηρητικής παράταξης.

Η επισημοποίηση του ναυαγίου έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, Θόδωρος Αμπατζόγλου, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε τη διεξαγωγή δύο Εθνικών Συνδιασκέψεων, πρόταση, την οποία, κατά τον ίδιο, «με καθυστέρηση αποδέχθηκε ο κ. Τζιτζικώστας, προτείνοντας ως ημερομηνία διεξαγωγής της, την 18η Νοεμβρίου».

Μάλιστα, ο κ. Αμπατζόγλου, υπογράμμισε ότι για την συγκεκριμένη ημερομηνία, συμφώνησε ο κ. Μεϊμαράκης, όχι όμως οι κύριοι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, λόγω του προεκλογικού τους προγράμματος. «Αντιπροτείναμε την 17η Νοεμβρίου, με την οποία διαφώνησε ο κ. Τζιτζικώστας για τους ίδιους λόγους. Όσον αφορά την 19η Νοεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η κεντρική μας εκδήλωση στο Λεκανοπέδιο. Συνεπώς, δεν υπάρχει η αναγκαία συμφωνία των υποψηφίων ως προς τον χρόνο, για να συγκληθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη» είπε.

Με την επισημοποίηση του ναυαγίου, ο κ. Γεωργιάδης πέρασε στην αντεπίθεση και χαρακτηρίζοντας «σχεδόν ντροπή να παραδεχόμαστε οι τέσσερις υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε σε μια κοινή ημερομηνία για να μιλήσουμε στους Νεοδημοκράτες», κάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη «να συγκαλέσει, έστω την ύστατη στιγμή, την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο κ. Γεωργιάδης έθεσε το θέμα της συνεδρίασης της Κ.Ο. ώστε να ενημερωθούν οι βουλευτές και να δεχθούν ερωτήσεις οι υποψήφιοι σε μια διαδικασία που θα είναι ανοικτή στα ΜΜΕ και θα μεταδοθεί από το κανάλι της Βουλής, με στόχο να ενημερωθούν οι νεοδημοκράτες πριν από τις εκλογές, τις θέσεις τους κάθε διεκδικητή της ηγεσίας.

Υπέρμαχος της διεξαγωγής, έστω και μιας συνεδρίασης κομματικού οργάνου, για να γίνει διάλογος τάσσεται ο κ. Μητσοτάκης που επιμένει ότι η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα κουρασμένο, γερασμένο και φεουδαρχικό που έχει πάρει διαζύγιο από την κοινωνία», αν και εκτίμησε ότι στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου, αναμένει πως θα ψηφίσουν 500.000 πολίτες.

«Τη Νέα Δημοκρατία την ψήφισαν στις εκλογές 1,5 εκατ. ψηφοφόροι, άρα το 1/3 της εκλογικής βάσης περιμένω να ψηφίσει στις εσωκομματικές… Αν έρθουν να ψηφίσουν 100.000 άνθρωποι, θα είναι ήττα για την παράταξη, αλλά δεν βλέπω διάσπαση» τονίζει σε κάθε ευκαιρία.

Από την πλευρά του κ. Τζιτζικώστα εμμένουν ότι πρέπει να γίνει συζήτηση και λένε ότι ο 37χρονος περιφερειάρχης, πρότεινε να γίνει η συνδιάσκεψη στις 18 Νοεμβρίου, πρόταση με την οποία συμφώνησαν οι κκ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, αλλά είχαν την ίδια μέρα προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, ο πρώτος στην Θεσσαλονίκη και ο δεύτερος στο κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτινγκ.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Ν.Δ. οι εργασίες της συνδιάσκεψης είναι αυστηρά καθορισμένες και προβλέπεται διάλογος με παρεμβάσεις από το σώμα των αντιπροσώπων, ενώ ακόμα και οι συμμετέχοντες καθορίζονται από αυτό. Οι τέσσερις υποψήφιοι δεν συμφώνησαν, καθώς ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Αντρέας Παπαμιμίκος είχε ζητήσει την γραπτή συμφωνία τους, ώστε να προχωρήσει με αποτέλεσμα να ναυαγήσει η Συνδιάσκεψη, όπως είχε γίνει και το ντιμπέιτ.

Μπροστά στην απόλυτη γελοιοποίηση της εκλογικής διαδικασίας δεν αποκλείεται έστω την ύστατη στιγμή να συγκληθεί, η Κ.Ο. του κόμματος, καθώς μια τέτοια απόφαση είναι πιο εύκολο να υλοποιηθεί οργανωτικά και θα βοηθούσε και το κόμμα επικοινωνιακά, ώστε να αναθερμάνει το ενδιαφέρον της κομματικής και κοινωνικής βάσης.

Όλοι οι υποψήφιοι συνεχίζουν τις περιοδείες και τις ομιλίες, τους, ενώ δίνουν, πλην του κ. Μεϊμαράκη και συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών που κινούνται στο χώρο της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στο επιτελείο του οποίου θεωρούν πως θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, εμμένει ότι εγγυάται την ενότητα του κόμματος και συνεχίζει τις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, κινούμενος και με το θεσμικό του ρόλο ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ελπίζω ότι έχει γίνει απόλυτα κατανοητό ότι, παρότι υπάρχει κρίση οικονομική, ίσως και κάποιων αξιών και αρχών, εντούτοις τα εθνικά μας θέματα δεν παζαρεύονται. Αποτελούν κόκκινη γραμμή για μας. Και εκπτώσεις δεν πρόκειται να γίνουν. Και αυτό, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να το καταλάβουν και οι ξένοι. Και να το πει έτσι ο Πρωθυπουργός σε όποιον συνομιλητή έχει» είπε χθες ο κ. Μεϊμαράκης από τη Χίο.

Ιδιαίτερα αιχμηρός είναι ο κ. Μητσοτάκης που επισημαίνει ότι υπάρχουν δυο προσεγγίσεις για τη ΝΔ, η μια ότι τα πράγματα πάνε καλά ως έχουν, να μην αλλάξουμε πολλά πράγματα, να μείνουμε ένα κόμμα με φεουδαρχική δομή και η άλλη η δική του, η πιο τολμηρή που συνοψίζεται στο εξής: «πρέπει να γίνουμε επιτέλους ένα αξιοκρατικό δημοκρατικό ανοιχτό κόμμα γιατί σήμερα η ΝΔ είναι γερασμένη και κουρασμένη.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκει, όπως λέει, εάν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, εξαιρετικά δύσκολη μια συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ρίχνει και τα βέλη του στον κ. Τζιτζικώστα για το θέμα της πιθανής, εάν κερδίσει ο περιφερειάρχης, πρότασής του να οριστεί αντιπρόεδρος.

«Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να περπατήσει η ΝΔ με εξωκοινοβουλευτικό Πρόεδρο κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα ποτέ να υπηρετήσω έναν εξωκοινοβουλευτικό Πρόεδρο από θέση ευθύνης όταν δεν πιστεύω σε αυτό το μοντέλο διοίκησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τζιτζικώστας που παρουσίασε χθες τις προτάσεις του για την οικονομία, συνεχίζοντας να ξεδιπλώνει το πρόγραμμά του, εμμένει πως δέχεται πόλεμο και συντονισμένες επιθέσεις από «δυνάμεις της ακινησίας εντός Ν.Δ.» και δίνει έμφαση στο σύνθημα: «από τις 23 Νοεμβρίου η Ν.Δ. δεν θα χωρίζεται πλέον σε σαμαρικούς, καραμανλικούς και μητσοτακικούς».

Ο κ. Γεωργιάδης δίνει έμφαση και στην επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση Πανούση, αλλά και τα όσα έγιναν με τους αντιεξουσιαστές που απέτρεψαν την ομιλία του σε χώρο εκδηλώσεων στο Βόλο, αν και τελικά έγινε σε αίθουσα ξενοδοχείου. «Έχουμε αποφασίσει να σηκώσουμε κεφάλι και δεν θα τους αφήσουμε να αποφασίσουν το ποιος και πότε θα μιλάει» λέει και εμμένει στην ανάγκη να σπάσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι κκ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης έχουν κοινές θέσεις για την οικονομία και υπάρχει πεδίο συνεννόησης, ένα στοιχείο που ίσως έχει τη σημασία του για τις συμμαχίες του δεύτερου γύρου, στον οποίο εμμένει πως θα είναι ο πρώτος.