Κάμερον: Μερικές φορές η «λιγότερη» Ευρώπη είναι καλύτερη

«Αμετάκλητες» αλλαγές στη σχέση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες επιδιώκει ο Ντέιβιντ Κάμερον, περιλαμβανομένων της περιστολής της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων, ψαλιδιού στα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και του δικαιώματος να εξαιρούνται ομάδες χωρών από κοινοτική νομοθεσία. Οι όροι Κάμερον για Βρετανία εντός ΕΕ παρουσιάστηκαν σε ομιλία του στο Λονδίνο και στην πολυαναμενόμενη επιστολή που έφτασε στα χέρια του Ντόναλντ Τουσκ. Η διαπραγμάτευση πλέον αρχίζει· «εξαιρετικά προβληματική» κατά την Κομισιόν η πρόταση σχετικά με την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης.

«Αμετάκλητες» αλλαγές που θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες επιδιώκει ο Ντέιβιντ Κάμερον, περιλαμβανομένου του περιορισμού της ελεύθερης μετακίνησης, «ψαλιδιού» στα κοινωνικά επιδόματα προς πολίτες έτερων κρατών-μελών, αλλά και του δικαιώματος να εξαιρούνται ομάδες χωρών από κοινοτική νομοθεσία.

Οι όροι Κάμερον για Βρετανία εντός ΕΕ παρουσιάστηκαν σε ομιλία του στο Λονδίνο και στην πολυαναμενόμενη επιστολή που έφτασε την Τρίτη στα χέρια του Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες. Η διαπραγμάτευση πλέον αρχίζει, με την Κομισιόν να δηλώνει ήδη ότι είναι «εξαιρετικά προβληματική» η πρόταση σχετικά με την θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης μετακίνησης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιδιώκει τις αλλαγές άμεσα προσβλέποντας σε πρόοδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, και διαμηνύει προς τους Ευρωπαίους ομολόγους ότι δεύτερο δημοψήφισμα δεν έχει…

Ως προς τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα θέσει την έκβαση της επαναδιαπραγμάτευσης στην κρίση των Βρετανών, ο Κάμερον δεν έδωσε κάποια νέα ένδειξη. Ο ίδιος έχει ήδη δεσμευτεί προεκλογικά ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή η μη της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ θα λάβει χώρα έως τα τέλη του 2017.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει ότι θέλει την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον όμως εξασφαλίσει μεγαλύτερη αυτονομία για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας την Τρίτη ενώπιον του think tank Chatham House, ο ηγέτης των Τόρις επισήμανε ότι η Βρετανία επιδιώκει αλλαγές σε τομείς, στους οποίους περιλαμβάνεται προστασία για χώρες μη-μέλη της ζώνης του ευρώ, λιγότερη γραφειοκρατία και ευρύτερη εξουσία στα εθνικά Κοινοβούλια να εξαιρούνται από κοινοτικούς κανονισμούς.

«Είμαστε ένα περήφανο, ανεξάρτητο έθνος. Και σκοπεύουμε να παραμείνουμε» είπε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι η χώρα του επιδιώκει μία «καθαρή, νομικά δεσμευτική και αμετάκλητη» συμφωνία ώστε να τερματιστεί η υποχρέωση της Βρετανίας να εργαστεί για μια διαρκώς στενότερη ένωση».

Και στην ουσία της υπόθεσης θέλει η Βρετανία «να αντιμετωπίσει καταχρήσεις του δικαιώματος στην ελεύθερη μετακίνηση» και «να ελέγξει τη μετανάστευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ζητούμενο για τον Κάμερον είναι ψαλιδίσει τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι τα τέσσερα πρώτα χρόνια παραμονής τους στη χώρα.

Είναι το σημείο στο οποίο στήνεται ήδη μάχη καθώς η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων, καθώς και αγαθών, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Ένωσης.

«Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε αυτή την αρχή» επέμεινε ο Κάμερον για να προσθέσει: «Όμως η ελευθερία μετακίνησης δεν ήταν ποτέ απόλυτο δικαίωμα».

Για την εξαίρεση από κοινοτική νομοθεσία, ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία δεν ζητά δικαίωμα βέτο για να μπλοκάρει νόμους της ΕΕ, αλλά η Ένωση θα πρέπει να επιτρέψει σε εθνικά Κοινοβούλια από ομάδες κρατών-μελών να απορρίψουν νόμους εφόσον εναντιώνονται σε αυτούς.

«Δεν εισηγούμαστε ένα βέτο για κάθε εθνικό Κοινοβούλιο. Αναγνωρίζουμε πως σε μία Ευρώπη των ’28’ αυτό θα σήμαινε αδιέξοδο. Όμως, θέλουμε να δούμε μία νέα διευθέτηση όπου ομάδες εθνικών Κοινοβουλίων έρχονται από κοινού και απορρίπτουν ευρωπαϊκούς νόμους που δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον τους» δήλωσε.

«Ποτέ μην ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει τώρα 28 παλαιά έθνη της Ευρώπης. Αυτή καθαυτή η ποικιλία είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης. Η Βρετανία λέει ας πανηγυρίσουμε αυτό το γεγονός, ας αναγνωρίσουμε πως η απάντηση σε κάθε πρόβλημα δεν είναι πάντα περισσότερη Ευρώπη. Μερικές φορές είναι λιγότερη Ευρώπη» δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή εάν η Βρετανία βγει εκτός ΕΕ: «Εάν ψηφίσουμε να φύγουμε, τότε θα φύγουμε. Δεν θα υπάρξει άλλη επαναδιαπραγμάτευση και άλλο δημοψήφισμα. Άρα λέω στους Ευρωπαίους ομολόγους μου με τους οποίους διαπραγματεύομαι, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία μας να το κάνουμεγ -για τη Βρετανία και για ολόκληρη την Ένωση».

Λίγο αργότερα ήλθε το μήνυμα του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter ότι η επιστολή Κάμερον παρελήφθη και η διαπραγμάτευση μπορεί τώρα να αρχίζει. Ο Τουσκ αναφέρει ότι θα ξεκινήσει γύρο διμερών διαβουλεύσεων την επομένη εβδομάδα στους κόλπους της ΕΕ, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της ΕΕ θα διερευνήσει το έδαφος προκειμένου να διακριβώσει τι μπορεί να συζητηθεί και αποφασιστεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής των «28» στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη αντίδραση πάντως εκ μέρους της Κομισιόν αφορά ως είναι αναμενόμενο στην θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων, με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά να κάνει λόγο για ορισμένες «εξαιρετικά προβληματικές» απαιτήσεις εκ μέρους του Λονδίνου. Ο ίδιος επισήμανε πως εκ πρώτης όψεως ορισμένα αιτήματα της Βρετανίας μοιάζουν εφικτά, όμως άλλα είναι «εξαιρετικά προβληματικά» και σε αυτά περιλαμβάνεται «η ευθεία διάκριση μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών».

«Εκ πρώτης όψεως βλέπουμε έναν αριθμό σημείων που φαίνονται να είναι εφικτά, όπως η εξεύρεση τρόπων προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων, μερικά θέματα που είναι δύσκολα, όπως μια στενότερη ένωση και οι σχέσεις μεταξύ χωρών εντός και εκτός ευρώ, και ορισμένα θέματα που είναι εξαιρετικά προβληματικά καθώς άπτονται των θεμελιωδών ελευθεριών της εσωτερικής αγοράς» επισήμανε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.