Στη Σύνοδος Κορυφής της Βαλλέτας οι στόχοι της Ελλάδας για το προσφυγικό ζήτημα

Με κεντρική θέση ότι το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέττας, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η Ελλάδα έχει την πρόθεση να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, με στόχο να πετύχει η ταυτοποίηση των προσφύγων και η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινά από τα τουρκικά παράλια.

Με κεντρική θέση ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής προσήλθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στην Βαλέττα της Μάλτας, που διεξάγεται σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη.

«Στόχος να δημιουργήσουμε συνεργασία με τα κράτη της Αφρικής» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναφέρει ότι θα δώσει 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αναμένει τις χώρες της ΕΕ να δεσμευτούν περισσότερο.

Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα και η ασφάλεια που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φύγουν, καθώς και να πείσει τις αφρικανικές χώρες να δεχθούν πίσω όσους απέτυχαν να πάρουν άσυλο.

Πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, εν όψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει ότι είναι αναγκαίο η ταυτοποίηση των προσφύγων και η διαδικασία της επανεγκατάστασης να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δύο είναι οι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης: να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, και να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.ά).

Στη Σύνοδο, η Ελλάδα θα επαναλάβει ότι η βασική αιτία για τη δημιουργία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών είναι η φτώχεια στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις, και κάθε προσπάθεια για ριζική διαχείριση του θέματος πρέπει να εστιάζει στις αιτίες αυτές. Επίσης, θα επαναλάβει ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Παρόντες στη σύνοδο ηγέτες Αφρικανικών χωρών

Παρόντες είναι την Τετάρτη στη σύνοδο και ηγέτες αφρικανικών χωρών. Η έκτακτη Σύνοδος της Βαλέττας είχε ξεκινήσει να διοργανώνεται στην αρχή του καλοκαιριού στον απόηχο πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοικτά της Σικελίας, με κέντρο βάρους το προσφυγικό ρεύμα που προερχόταν από αφρικανικές χώρες.

Η μετατόπιση της κρίσης στο Αιγαίο θα αποτυπωθεί στο κυρίως τμήμα των εργασιών της Συνόδου, την Πέμπτη.

Στο κέντρο των κυρίως εργασιών θα βρεθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για ανάσχεση των προσφυγικών ρευμάτων και επαναπροωθήσεις, με κίνητρο οικονομική βοήθεια και συμφωνία για τη βίζα.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά στην πρόσκλησή του στους ευρωπαίους ηγέτες ο Ντόναλντ Τουσκ, η Σύνοδος θα εξετάσει τη συνεργασία με τρίτες χώρες και πρωτίστως την Τουρκία, την εφαρμογή των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση, τα hot spot σε Ελλάδα και Ιταλία και την «αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου» των εξωτερικών συνόρων.

Όσον αφορά την αφρικανική πλευρά, οι ηγέτες θα εξετάσουν μέτρα συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες για περιορισμό των προσφυγικών ροών, μεταξύ άλλων με μέτρα στήριξης για ανάσχεση και για κίνητρα για επιστροφές στις χώρες προέλευσης.

Επισήμως, η γραμμή είναι πως οι «28» θα κινηθούν στην γραμμή περισσότερη οικονομική βοήθεια για περισσότερη οικονομική συνεργασία -αντί για περικοπή κονδυλίων ως μέσο πίεσης για μέτρα, όπως αναφέρει το Reuters.

Για τις αφρικανικές χώρες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ευρώπη παραμένουν μία κάποια πηγή συναλλάγματος, μέσω των χρημάτων που στέλνουν πίσω στις οικογένειές τους. Για να δώσει κίνητρα συνεργασίας, η ΕΕ θα εξετάσει ως αντίμετρα κινήσεις για «διασφάλιση» της νόμιμης μετανάστευσης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.