Στην Κίνα στο πλαίσιο του «Έτους Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας», το οποίο ανακηρύχθηκε κατά την επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού κ. Λι Κεκιάνγκ στην Αθήνα (19-21.6.2014) βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου δρα Ιωάννη Θεοτοκά, τον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Πεκίνο κ. Βασίλειο Κωστή και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο κ. Δρίτσας, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση της κινεζικής κυβέρνησης, συμμετείχε και παρενέβη ως κύριος ομιλητής στις εργασίες του «Forum θαλάσσιας συνεργασίας Κίνας – κρατών μελών ΕΕ Νοτίου Ευρώπης», με θέμα «Προωθώντας τη Θαλάσσια Συνεργασία, Υφαίνοντας Μπλε Όνειρα» («Promoting Marine Cooperation, Weaving Blue Dreams»), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ξιανμέν στις 7-8 Νοεμβρίου.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν ομόλογοι του υπουργού Ναυτιλίας αξιωματούχοι από χώρες της Νοτίου Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος), εκπρόσωποι ναυτιλιακών διοικήσεων, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι κύριες θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλάμβαναν θέματα: (α) Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας, (β) Προστασίας Θαλασσίου Οικολογικού Περιβάλλοντος, και (γ) Θαλάσσιας Οικονομίας και Διαχείρισης, ενώ στις αντίστοιχες θεματικές ομάδες εργασίας συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
Επίσης, ο υπουργός κήρυξε τη λήξη του «Έτους Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδος – Κίνας 2015» σε σχετική εκδήλωση στην εν λόγω κινεζική πόλη, επαναβεβαιώνοντας τη σταθερή διμερή συνεργασία σε όλο το πλέγμα των ζητημάτων που άπτονται του θαλασσίου τομέα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης αυτής.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης παρουσιάστηκε σχετική επετειακή έκδοση γραμματοσήμου από τα Ελληνικά και κινεζικά Ταχυδρομεία για το «Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας 2015».
Τη σημασία της διμερούς θαλάσσιας συνεργασίας, στο πνεύμα των δύο εκδηλώσεων, εξήρε ο κ.Δρίτσας σε σύντομες συνεντεύξεις που παραχώρησε σε κινεζικά ΜΜΕ.
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, ο υπουργός Ναυτιλίας πραγματοποίησε διμερείς κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον ομόλογό του και επικεφαλής της κινεζικής Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών (State Oceanic Administration – SOA) κ. Κ. Γουάνγκ Χονγκ καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Κιάν Χονγκσάν.
«Κατά τις συναντήσεις αυτές επιβεβαιώθηκε η υφιστάμενη εξαιρετική συνεργασία των δυο χωρών και η επιθυμία τους για την περαιτέρω ενίσχυσή της, επί τη βάσει του υφιστάμενου διμερούς θεσμικού πλαισίου αλλά και των διεθνών και περιφερειακών υποχρεώσεων των δύο χωρών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Τονίζεται ακόμη: «Με γνώμονα την αμοιβαία ωφέλεια τέθηκαν εν εκτάσει όλα τα ζητήματα που άπτονται του τομέα ευθύνης, τόσο της κινεζικής Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών, όσο και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών κύρωσης του «Μνημονίου Κατανόησης για τη Συνεργασία στον τομέα των Θαλάσσιων Υποθέσεων» μεταξύ του (σ.σ. τότε) υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Κίνας (το οποίο υπεγράφη τον Ιούνιο του 2014 στην Αθήνα) και την συνακόλουθη ενεργοποίηση της Επιτροπής Παρακολούθησης για την εφαρμογή του Μνημονίου με τη συμμετοχή των αρμοδίων αξιωματούχων από τις διοικήσεις των δύο χωρών».
Ο κ. Δρίτσας συναντήθηκε επιπλέον, με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας που ζουν και δραστηριοποιούνται στην επαρχία Φουτζιάν (Σιανμέν, Σεντζέν) και είχε και την ευκαιρία να επισκεφθεί τον βουδιστικό ναό Νανπούτουο.