Στον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννη Πανούση, και στο θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με απειλές που έχει δεχθεί, αναφέρθηκε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το νομοσχέδιο σχετικά με τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι οι απειλές που του είχε γνωστοποιήσει στο παρελθόν ο κ. Πανούσης δεν ήταν αποδείξιμες, ενώ υπογράμμισε ότι και ο ίδιος έχει δεχθεί απειλές, υποστηρίζοντας ότι έχει στοχοποιηθεί.

«Με βάση τα όσα διάβασα, δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω πού είναι ο ισχυρισμός για τα περιστατικά, η πολιτική εκτίμηση, η φωνή του εγκληματολόγου, ή πού είναι το μυθιστόρημα όπου γίνεται μία αναφορά», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Θεωρώ ευτύχημα το γεγονός ότι μετά από την προτροπή της κυβέρνησης, ο κ. Πανούσης απευθύνθηκε στις δικαστικές αρχές πλέον οι οποίες θα διερευνήσουν το θέμα και αν προκύπτει ποινικό ενδιαφέρον. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ρόλο να εγγυάται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να της παρέχει όλα τα μέσα, που απαιτούνται για την εκπλήρωση της αποστολής της. Επομένως, θα περιμένω».

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι θυμάται συνομιλίες με τον κ. Πανούση κατά την περίοδο της υπουργίας του, και την αναφορά του σε απειλές που δεχόταν, πλην όμως υπογράμμισε ότι δεν του είχε αναφέρει περιστατικά με τρόπο αποδείξιμο. «Και εγώ του έλεγα ότι ήμουν αποδέκτης τέτοιων μηνυμάτων», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν τον είχαν ανησυχήσει, καθώς διαθέτει φύλαξη_ εξάλλου, στη δική μου περίπτωση δεν έχουν αξιόπιστο ονοματεπώνυμο. «Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου».

Ο κ. Παρασκευόπουλος έθιξε και το θέμα της δημοσίευσης σε ιστοσελίδα για περιστατικό επέμβασης της αστυνομίας στις φυλακές, κατά το οποίο – σύμφωνα με τον κ. Πανούση – ο υπουργός Δικαιοσύνης τον είχε στοχοποιήσει.

«Το περιστατικό είναι αληθινό, αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά. «Το δημοσίευμα στοχοποιούσε δύο υπουργούς, εμένα και τον κ. Πανούση, με τρόπο βίαιο. Και ο ίδιος έχω στοχοποιηθεί. Αλλωστε, δεν θα μπορούσα εγώ να έχω δώσει εντολή στην Αστυνομία για επέμβαση, κάτι που γίνεται από την κορυφή της ιεραρχίας».

Το σύμφωνο συμβίωσης και ο Τύπος

Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη θέσπιση του νέου συμφώνου συμβίωσης, που επεκτείνει την ισχύ του στα ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι το οικείο νομοσχέδιο έχει τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση για διάστημα 10 ημερών. Ο κ. Παρασκευόπουλος, ερωτώμενος για το θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, τόνισε ότι «μελετάται», ενώ προανήγγειλε παρεμβάσεις «σε ορατό χρόνο, όχι στις καλένδες. Θα περιμένω να ακούσω τις απόψεις των ειδικών», είπε χαρακτηριστικά.

Οι οικογενειακές σχέσεις προστατεύονται, ενώ ταυτόχρονα γίνεται σεβαστή η ιδιωτική βούληση των μερών, επεσήμανε ο ίδιος. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει μεταξύ άλλων θέματα φορολογικά και ασφαλιστικά, για τα οποία όμως απαιτείται και η ανάμειξη άλλων υπουργείων, όπως για παράδειγμα του υπουργείου Οικονομικών, ως προς τη δυνατότητα κοινής φορολογικής δήλωσης των δύο μερών.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο τροποποιεί διατάξεις περί αστικής ευθύνης του Τύπου, η βασικότερη εκ των οποίων καταργεί την υποχρεωτική ελάχιστη προβλεπόμενη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, και παρέχονται κριτήρια έτσι ώστε ο δικαστής να την επιβάλει ελεύθερα. Στο ίδιο άρθρο, προβλέπεται η αποκατάσταση του θιγέντος με σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η Δικαιοσύνη με περιπτώσεις που μπορούν να λυθούν εξωδίκως.

Λύνεται ο «γόρδιος δεσμός» για τον Νίκο Ρωμανό

Σε σχέση με το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης, το αποκαλούμενο ως «βραχιολάκι», ο υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε, λόγω και της διστακτικότητας των κρατουμένων, ενώ αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού (σσ: η οποία βρίσκει πλέον διέξοδο), σημειώνοντας ότι για τους υπόδικους κρατουμένους δεν θα είναι πλέον απαραίτητη για τη χορήγηση του βραχιολιού, η σύμφωνη γνώμη του ειδικού εφέτη ανακριτή. Θα αρκεί η κρίση του δικαστικού συμβουλίου της φυλακής.

Επεσήμανε, δε, ότι μέσω του νομοσχεδίου επεκτείνεται ο θεσμός, ώστε να καλύψει πρόσθετες περιπτώσεις, όπως η απόλυση αναπήρων κρατουμένων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε σαφές ότι το σχέδιο νόμου προχωρά σε τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, χωρίς ωστόσο αυτές να αναστέλλουν το έργο της επιτροπής που έχει συσταθεί για τον νέο Ποινικό Κώδικα. Ορισμένα θέματα είναι ανοικτά, ως εκ τούτου η παρέμβαση είναι επείγουσα, είπε. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην αντικατάσταση του άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα «έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά», καθώς καταργείται το στοιχείο της τέλεσης της πράξης λόγω μίσους, και υπερτονίζονται άλλα στοιχεία, όπως η επιλογή του θύματος με βάςη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε να είναι πιο αποδείξιμα τα όποια στοιχεία.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει εξάλλου για πρώτη φορά Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Τι είπε ο υπουργός

Όλες οι δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Πανούση έχουν ως εξής:

«Δεν μπόρεσα, από ό,τι διάβασα, να ξεχωρίσω πού είναι ο ισχυρισμός για περιστατικά, πού είναι η πολιτική εκτίμηση, πού είναι η φωνή του εγκληματολόγου, πού είναι το μυθιστόρημα. Θεωρώ ευτύχημα ότι μετά την προτροπή της Κυβέρνησης ο κ. Πανούσης απευθύνθηκε στις δικαστικές αρχές που θα διερευνήσουν το θέμα και θα πουν εάν έχει ποινικό ενδιαφέρον. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ως ρόλο να εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να παρέχει όλα τα μέσα που εξασφαλίζουν την εκτέλεση του έργου της. Και θα περιμένω».

Ερώτηση: Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται σε μια στιχομυθία σας για την έρευνα της αστυνομίας στις φυλακές και λέει ότι τον στοχοποιήσατε.

«Το περιστατικό είναι αληθινό αλλά δεν είναι έτσι όπως το αναφέρετε και όπως νομίζω τα είπε και ο κ. Πανούσης. Η αλήθεια είναι ότι σε ιστοσελίδα αναφερόταν ότι η Αστυνομία επενέβη βίαια σε φυλακή και για αυτό στοχοποίησαν τον κ. Πανούση και εμένα και μάλιστα εμένα με μια ορολογία που έδειχνε περίπου ότι είμαι ο υπεύθυνος που συνήθως κρύβεται. Ο κ. Πανούσης είπε ότι δεν είχε δώσει τέτοια εντολή και το έχουν κάνει άλλοι που κρύβονται. Θεώρησα ότι φωτογραφίζομαι από τη δήλωση και απάντησα ότι από την πλευρά μου δεν θα μπορούσα να δώσω εγώ εντολή στην αστυνομία γιατί παίρνει εντολή μόνο από τη δική της ιεραρχία και ότι γίνονται πάντως έρευνες στα κελιά τακτικές ή έκτακτες όταν αυτό επιβάλλεται και σημείωνα ότι είχα στοχοποιηθεί και εγώ ο ίδιος. Αυτή ήταν η στιχομυθία μας που ήταν αποτυπωμένη και σε δελτία Τύπου».

Ερώτηση: Μπορεί να επέμβει η Αστυνομία χωρίς να γνωρίζουν οι υπουργοί;

«Κατ’ αρχήν ναι. Είναι μια ενέργεια υπηρεσιακή και μπορεί να μπαίνει σε περιπτώσεις επείγουσες με την άδεια των αρμοδίων οργάνων, όπως με την άδεια εισαγγελέα. Προβλέπεται θεσμικά και μπορεί να δοθεί η άδεια χωρίς να χρειάζεται η ανάμειξη υπουργού. Αλλά εν πάσει περιπτώσει εδώ το θέμα είναι άλλο, ιστοσελίδα ενοχοποίησε δύο υπουργούς για επέμβαση Αστυνομίας και για μένα ήταν σημαντικό να ανακοινωθεί ότι προβλέπονται επεμβάσεις να γίνονται και γίνονται».

Ερώτηση: Ήταν εν γνώσει σας η συγκεκριμένη επέμβαση;

«Δεν θέλω να πω λεπτομέρειες εάν έγινε ή όχι η επέμβαση. Κάποια θέματα είναι και εσωτερικής ασφάλειας ζητήματα και νομίζω δεν είναι ανάγκη να γνωστοποιούνται ιδιαίτερα. Πάντως αυτή ήταν η στιχομυθία μας με τον Πανούση. Πρέπει να υπάρχει ασφάλεια και να την εγγυώνται όλοι οι αρμόδιοι και οι υπουργοί αυτό είναι απολύτως δεδομένο. Είχα διαφωνίες με τον κ. Πανούση επιστημονικές και περί του πρακτέου αλλά γενικά η συνεργασία μας ήταν καλή».

Ερώτηση: Είχατε διαφωνία για κάποια θέματα που δεν συμπεριλάβατε στο νομοσχέδιο για τους κρατούμενους;

«Σε ιστοσελίδα καταλογίστηκαν ευθύνες στον υπουργό Δικαιοσύνης κυρίως ότι δεν περιέλαβε κάποιες διαφορετικές ρυθμίσεις που θα έλυναν κάποια ζητήματα των κρατουμένων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έγινε στόχος δημοσιευμάτων που κάποια είχαν απειλητικό αλλά και μειωτικό χαρακτήρα, αλλά δεν θυμάμαι να είχα κάποια διαφωνία με τον κ. Πανούση για τα θέματα αυτά. Όχι δεν είχα. Δεν υπήρξε σύγκρουση για το θέμα του Σάββα Ξηρού τελικά αφού και ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει χρήση του βραχιολιού».

Ερώτηση: Είχατε ενημερωθεί για τις απειλές κατά Πανούση;

«Με τον Πανούση μιλούσα πολύ συχνά. Μου ανέφερε για απειλές που υπήρχαν και του ανέφερα κι εγώ γιατί ήμουν και ο ίδιος αποδέκτης διαφόρων μηνυμάτων που και εμένα με έβαζαν σε κάποια ανησυχία. Και να σας πω ότι πιο πολύ εγώ ήμουν σε θέση να αναφέρω και ο κ. Πανούσης να ακούει, επειδή εκείνος ήταν αρμόδιος για τις διώξεις. Και εγώ είχα προβλήματα και τα έλεγα στον κ. Πανούση και συζητούσαμε πολλές φορές γι΄ αυτά».

Ερώτηση: Σας είχε αναφέρει και ονόματα;

«Δεν μου έκανε αναφορές σε περιστατικά αποδείξιμα. Όμως τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης λόγω του αντικειμένου τους πολλές φορές έρχονται σε επαφή με τους κινδύνους. Γι’ αυτό και η Πολιτεία μας προσφέρει φύλαξη και προσωπικά αισθάνομαι πολύ ασφαλής».

Ερώτηση: Από πού έχετε δεχθεί απειλές;

«Εγώ μέχρι σήμερα ακολούθησα την τακτική να γνωστοποιώ αυτά στους αρμόδιους και όχι ευρύτερα. Αξιολογώ ότι η σημασία τους είναι τόση όση θα δουν οι αρμοδιότεροι από εμένα για τη δίωξη. Προσωπικά αποδέκτης απειλητικών μηνυμάτων έχω γίνει και με τρόπο πασιφανή, υπάρχουν γκράφιτι και ανακοινώσεις. Δεν με ανησυχούν αυτά. Έχω φύλαξη και ο ρόλος μου είναι να κάνω τη δουλειά μου».

Ερώτηση: Έχουν ονοματεπώνυμο οι απειλές για εσάς και για Πανούση;

«Στην περίπτωσή μου δεν έχουν ονοματεπώνυμο τουλάχιστον αξιόπιστο. Για την περίπτωση του κ. Πανούση δεν μπορώ να μιλήσω. Ρωτήστε παρακαλώ τον ίδιο».