Εκτενές άρθρο για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας και θεσμών φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Die Welt υπό τον τίτλο: «Και ξαφνικά ο Τσίπρας έχει ένα νέο μέσο πίεσης».

«Χάρη στην προσφυγική κρίση ο Eλληνας πρωθυπουργός έχει και πάλι το πάνω χέρι», εκτιμά σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το οποίο αναφέρεται στις συζητήσεις για την καταβολή της νέας δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι το ελληνικό δράμα με την κρίση χρέους συνεχίζεται, καθώς εδώ και εβδομάδες η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της προσπαθούν να συμφωνήσουν πότε θα καταβληθεί η νέα δόση βοήθειας.

Το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της συμφώνησαν με την Αθήνα σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ. Όμως η καταβολή των δόσεων εξαρτάται από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τώρα συζητείται αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους απαραίτητους όρους για την καταβολή 2 δισεκ. ευρώ. Αυτό έχει αρχίσει να ξυπνά αναμνήσεις από τα παιχνίδια της ελληνικής κυβέρνησης στο παρελθόν, επισημαίνει η Welt.

Όμως αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν να ανησυχούν, προσθέτει. «Σημειώνουμε προόδους καθημερινά», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ακόμη και οι επικριτές της παραδέχονται ότι η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες εφάρμοσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, απ’ όσες είχαν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενδέχεται να καταλήξουν κατά τη σημερινή τους σύνοδο στις Βρυξέλλες σε μια συμφωνία. Όπως όμως αναφέρουν διπλωματικές πηγές αν και έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι, δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση σήμερα.

Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα νέο χαρτί στις διαπραγματεύσεις, με τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με τις συζητήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ένα μέσο να ασκήσει πίεση, τονίζει η Welt. Χωρίς τη συνεργασία της Αθήνας δεν μπορεί να λυθεί η προσφυγική κρίση.

Ο Τσίπρας έχει αναχθεί σε πρόσωπο-κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα.
Παρόλο όμως που η Αθήνα επιθυμεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός της την προσφυγική κρίση, οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να δεχθούν καμία απόκλιση από τα συμπεφωνημένα.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας αρνούνται κατηγορηματικά τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Υπογραμμίζουν ότι η καταβολή των δόσεων και οι προσπάθειες να τερματιστεί η προσφυγική κρίση είναι δύο ανεξάρτητα θέματα.

Τώρα, καταλήγει η Welt, μια θετική έκβαση θα ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να αποτιμήσουν θετικά την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και οι Έλληνες να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στο σημερινό Eurogroup και στον αγώνα της ελληνικής πλευρά προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει η οικονομική βοήθεια προς την χώρα.

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι εξακολουθεί να παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα ανάμεσα σε Αθήνα-δανειστές, κυρίως όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Οι πλειστηριασμοί είναι για τον Αλέξη Τσίπρα ύψιστης σημασίας, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται αρνητική στην πώληση των προβληματικών στεγαστικών δανείων σε distress funds, σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους αναφέρει το δημοσίευμα.

Η συμφωνία την Δευτέρα σημαίνει αυτόματα εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 10 δισ. ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί καθυστερώντας ταυτόχρονα την εκταμίευση της δόσης και μειώνοντας ακόμα περισσότερο την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, προσθέτει το δημοσίευμα και υπογραμμίζει την αισιοδοξία της Κομισιόν η οποία δια στόματος της εκπροσώπου της Ανίκα Μπράιτχαρντ βλέπει ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο καθημερινά.

Από την πλευρά του το Reuters επισημαίνει ότι «το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θα πάει στο Eurogroup της Δευτέρας χωρίς συμφωνία για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θέτοντας σε κίνδυνο την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ».

«Παρά την πολύωρη τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών την Κυριακή, δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα και όπως ανέφερε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος οι πιθανότητες για έγκριση των 2 δισ ευρώ από το σημερινό Eurogroup είναι λίγες» ανφέρει το δημοσίευμα.

Η προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση μέσα στην εβδομάδα και να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Η κυβέρνηση εμμένει στην θέση της για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς μέχρι ποσού 200.000 αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ενώ το «κουαρτέτο» των δανειστών ζητούν να υποχωρήσει στις 120.000 ευρώ.

Ανοιχτό παραμένει επίσης το θέμα της ανεύρεσης ισοδυνάμων ύψους 300-400 εκατ. ευρώ για να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων.

Κυβερνητικό στέλεχος είπε στο Reuters ότι το μεγάλο αγκάθι παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών καθώς στα υπόλοιπα θέματα υπάρχει προσέγγιση.

WSJ: Το Eurogroup δεν θα δώσει «πράσινο φως» για την εκταμίσευση των 2 δισ. ευρώ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να δώσουν σήμερα, Δευτέρα, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από δύο ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλείται η Wall Street Journal.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα δοθεί νέα προθεσμία για συμφωνία επί των εκκρεμοτήτων -κυρίως τα «κόκκινα» δάνεια- έως την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, την Παρασκευή ανώτερα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο των συνομιλιών.