Η Μιανμάρ κάνει το βήμα για ελεύθερες εκλογές

Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές εδώ και δεκαετίες προσέρχεται η Μιανμάρ, το μεγαλύτερο βήμα που κάνει η χώρα μακριά από την στρατιωτική δικτατορία που κυβερνά για δύο γενιές. Πρωταγωνίστρια είναι η εμβληματική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, η νομπελίστρια ειρήνης Αούνγκ Σούου Κίι, η οποία όμως (έστω κι αν, όπως αναμένεται, το κόμμα της έρθει πρώτο) δεν θα μπορεί να γίνει πρόεδρος -αλλά δηλώνει ότι θα είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τον νέο ηγέτη.

Στις απολύτως ελεύθερες εκλογές εδώ και δεκαετίες προσέρχεται η Μιανμάρ, το μεγαλύτερο βήμα που κάνει η χώρα μακριά από την στρατιωτική δικτατορία που κυβερνά για δύο γενιές. Πρωταγωνίστρια είναι η εμβληματική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, η νομπελίστρια ειρήνης Αούνγκ Σούου Κίι, η οποία όμως (έστω κι αν, όπως αναμένεται, το κόμμα της έρθει πρώτο) δεν θα μπορεί να γίνει πρόεδρος -αλλά δηλώνει ότι θα είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τον νέο ηγέτη.

Στην πορεία προς τις κάλπες της Κυριακής φάνηκαν οι εντάσεις που ακόμη ταλαιπωρούν τη χώρα, κυρίως μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων -βουδιστών εθνικιστών και της μουσουλμανικής μειονότητας.

Το κόμμα του οποίου ηγείται η Σούου Κίι, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD) αναμένεται να επικρατήσει στις εκλογές. Η Σούου Κίι όμως δεν θα μπορούσε, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, να γίνει πρόεδρος, καθώς το Σύνταγμα -γραμμένο από τη χούντα- αποκλείει την ανάληψη του αξιώματος σε όποιους έχουν παιδιά με ξένη υπηκοότητα (όπως συμβαίνει με την αρχηγό του NLD, τα παιδιά της οποίας έχουν βρετανικό διαβατήριο).

Ακόμη κι έτσι όμως, η Σούου Κίι δήλωσε πριν την κάλπη πως «θα είναι πάνω από τον πρόεδρο», λέγοντας πως εάν το NLD κερδίσει και αναλάβει την ηγεσία, ο νέος πρόεδρος -τον υποψήφιο για τη θέση του οποίου δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το NLD- θα εφαρμόσει την πολιτική του κόμματος.

Οι εκλογές είναι οι πιο ελεύθερες εδώ και δεκαετίες στη Μιανμάρ, όμως το κόμμα της Σούου Κίι θα ξεκινούσε με ένα σημαντικό εμπόδιο στο Κοινοβούλιο. Το ένα τέταρτο των εδρών της Βουλής θα ελέγχεται από (μη εκλεγμένους) αξιωματικούς.

Αντιθέτως, όπως σημειώνει το Reuters, ο ισχυρότερος αντίπαλος του κόμματος της Σούου Κίι, το κόμμα Ενότητας και Ανάπτυξης (USDP) θα χρειαζόταν λιγότερες έδρες για να κυβερνήσει εάν έπαιρνε την στήριξη του «χακί» τμήματος του Κοινοβουλίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.