«Σκιές» και στη Δικαιοσύνη κατήγγειλε ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Οι δύο συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμοδίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και στον χώρο της Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Οι δύο συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμοδίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και στον χώρο της Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στον Αρειο Πάγο είχαν προγραμματισθεί λίγες μόλις ώρες πριν από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης. Πρώτα πέρασε από το γραφείο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ευτέρπης Κουτζαμάνη και στη συνέχεια από αυτό της Προέδρου κυρίας Βασιλικής Θάνου. Ο σκοπός των δύο επισκέψεων πάντως ήταν εντελώς διαφορετικός, όπως απολύτως διαφορετικό ήταν το κλίμα και το περιεχόμενο των συναντήσεων. Για πρώτη φορά αρμόδιος υπουργός κατήγγειλε την ύπαρξη «σκιών» στον χώρο της Δικαιοσύνης, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οφείλει να λειτουργεί σε άπλετο φως». Ουσιαστικά κατήγγειλε την ύπαρξη θυλάκων που δεν λειτουργούν σύννομα και υποσχέθηκε εξυγίανση.
Αφορμή τα δημοσιεύματα


Η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη στην εισαγγελέα έγινε με αφορμή τα δημοσιεύματα (και του «Βήματος» της 31ης Οκτωβρίου) για την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του εκλεγμένου προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Ο κ. Ηλίας Ζαγοραίος εκλήθη για εξηγήσεις με εντολή που εμφανιζόταν ότι έφερε ημερομηνία 30 Ιουνίου και ενεργοποιήθηκε περιέργως από τον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο με φαξ την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Το τελευταίο ως διαδικασία είναι παράνομο αφού είναι και ποινικό αδίκημα.
Η υπόθεση για την οποία εμφανιζόταν να ελέγχεται ο προϊστάμενος είχε προκληθεί από αναφορά συνηγόρου εμπλεκομένου σε σκάνδαλα αλλά είχε ήδη κριθεί υπέρ του κ. Ζαγοραίου με βούλευμα δικαστικού συμβουλίου. Μάλιστα κάποιοι έμπαιναν στην ουσία της κρίσης του, κάτι που ρητά απαγορεύεται από το Σύνταγμα.
Επιπλέον η Εισαγγελία χειρίζεται πολύ κρίσιμες υποθέσεις και έχει επιφορτιστεί μεταξύ άλλων να εντοπίσει την εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε στο πλαίσιο της λίστας Λαγκάρντ αλλά και τους διαχειριστές εκατομμυρίων ευρώ με μεταφορές χρημάτων με τζετ αλλά και κινήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους, μεθόδους που θυμίζουν ξέπλυμα. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ελήφθη και η κατάθεση Φαλτσιανί στο Παρίσι. Αλλη υπόθεση αφορά μεγαλοεπιχειρηματία που εμπλέκεται και σε τραπεζικό σκάνδαλο.
Δικογραφίες διαφθοράς


Η κυρία Κουτζαμάνη διαβεβαίωσε τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι δεν υπήρχε προσωπική της παραγγελία για πειθαρχικό έλεγχο του προϊσταμένου και πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι και εκείνη τις προηγούμενες ημέρες κάλεσε τον εισαγγελέα που έστειλε το φαξ, τον επέπληξε και προφανώς ζήτησε εξηγήσεις γιατί εκείνος επικαλούνταν παραγγελία της ίδιας! Φαίνεται ότι το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν αφού από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επέμεναν πως δεν υπάρχει πλέον πειθαρχική διαδικασία σε εξέλιξη.
Η συζήτηση Παπαγγελόπουλου – Κουτζαμάνη πάντως δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό το θέμα. Συζητήθηκαν και άλλες υποθέσεις που έχουν σχέση και με άλλες δικογραφίες διαφθοράς που δεν ακολούθησαν ορθόδοξες μεθόδους…
Εγκάρδιο ήταν το κλίμα της συνάντησης με την κυρία Θάνου. Η συζήτηση ήταν σύντομη και οι διαπιστώσεις κοινές: Πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος της Δικαιοσύνης. Πολύ σοβαρός αλλά και εκνευρισμένος φαινόταν ο αναπληρωτής υπουργός έξω από το ανώτατο δικαστήριο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου, σπάζοντας τις συνήθειές του, έκανε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα δήλωση. Αφού ανέφερε τα περί σκιών και το θέμα του πειθαρχικού σε βάρος του κ. Ζαγοραίου κατέληξε: «Κατόπιν τούτων γεννώνται ερωτήματα αν είναι σύννομη η διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και θεωρώ ότι πρέπει το θέμα αυτό να ερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα. Θα παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα και διαβεβαιώνω ότι θα ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντά μου σχετικά με την εν λόγω υπόθεση αλλά και όποια άλλη στον χώρο της Δικαιοσύνης».
Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός


Ο υπουργός, στενά συνδεδεμένος με τους δύο θεσμικούς πυλώνες της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, έχοντας πάντως και τη στήριξη του κ. Κώστα Καραμανλή, έκανε έτσι σαφές ότι δεν θα μείνει στα λόγια αλλά θα προχωρήσει και σε πράξεις σε βάρος εκείνων που παρανομούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.
Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του να προχωρήσουν οι έρευνες και για τα εξοπλιστικά και να εισπραχθούν χρήματα στο δημόσιο ταμείο. Με την απόλυτη στήριξή του σε παράγοντα της Δικαιοσύνης που κάνει τη δουλειά του έστειλε μήνυμα και σε όσους επιχειρούν να τρομοκρατήσουν εκείνους που επιτελούν το καθήκον τους.
Θεωρείται βέβαιον από έγκυρους παρατηρητές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός. Ο αναπληρωτής υπουργός έχει ελευθερία κινήσεων, αλλά και ο ίδιος δηλώνει ταγμένος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, ακόμη και αν αγγίζει τον χώρο από τον οποίον προέρχεται και τον ανέδειξε: τη Δικαιοσύνη. Ο ίδιος λέει συχνά: «Δεν θα μείνω στα λόγια, αλλιώς θα φύγω». Και αυτό μένει να αποδειχθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.