Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, όπως εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητές του, ήρθε στην Αθήνα με την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιούσε την παρουσία του προκειμένου να κλείσει τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης και να πάρει τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, μετέδιδε ότι η επίσκεψη του γάλλου επιτρόπου, όπως αυτή του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, θα ασκούσε πίεση στην τρόικα ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση στην εκκρεμότητα των «κόκκινων» δανείων. Το αποτέλεσμα αυτής της κωμωδίας των παρεξηγήσεων ήταν το τελεσίγραφο του επιτρόπου προς την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση ως το αυριανό Eurogroup.
Οι πιρουέτες της Αθήνας
Η επιχείρηση παράκαμψης του Μνημονίου και παράτασης των υποχρεώσεων του όμως είναι ένα έργο που έχει παλιώσει για την ελληνική κυβέρνηση και για τους εταίρους. Η γαλλική πλευρά, μετά την πρόσφατη ελληνική εμπειρία της, σε ένα συμπέρασμα κατέληξε: «Πιστεύαμε ότι σε αυτή την κυβέρνηση υπήρχαν κάποιοι σοβαροί υπουργοί. Κάναμε λάθος».
Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Μοσκοβισί δεν συναντήθηκε πρώτα με τους υπουργούς, όπως είθισται σε τέτοιες επισκέψεις. Πήγε κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο από τους ευρωπαίους αξιωματούχους θεωρείται «άλλη δομή» από την υπόλοιπη κυβέρνηση, ώστε να μεταδώσει απευθείας το μήνυμά του με την ελπίδα να διοχετευθεί προς τα κάτω.
Προς τα κάτω, όμως, υπάρχει το χάος, όπως έγινε φανερό από το διήμερο κυβερνητικό αλαλούμ στη Βουλή κατά την ψήφιση των προαπαιτουμένων. Ενταση, υψηλοί τόνοι, καβγάδες με την αντιπολίτευση, τροπολογίες που κατετίθεντο και αποσύρονταν και κατετίθεντο εκ νέου, υφυπουργοί και αναπληρωτές που δεν συνεννοούνταν με τους υπουργούς, ακόμη και διόρθωση σε νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με την αιτιολογία ότι άλλο ήθελε ο υπουργός και άλλο πέρασε στη ρύθμιση! Στο Ασφαλιστικό ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος κατέθεσε τροπολογία για να καλύψει όσους είχαν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ως τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά επειδή δεν πείστηκαν όλοι ότι ήταν επαρκής η ρύθμιση, ξεκίνησε έντονη συζήτηση που κατέληξε στη διαπίστωση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας: «αυτό μπορέσαμε, αυτό κάναμε».
Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσαν τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η κατεδάφιση αυθαιρέτων που χτίστηκαν σε δάσος και υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση κατεδάφισής τους έως ότου κυρωθούν οι δασικοί χάρτες! Εξαιτίας των αντιδράσεων την απέσυραν και θα τη φέρουν συμπληρωμένη, όπως είπαν, την ερχόμενη εβδομάδα. Η φορολόγηση των αγροτών χάθηκε μέσα στην αναμπουμπούλα που προκάλεσε η ερώτηση βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ «τι είναι 500 ευρώ τον χρόνο για όποιον έχει 100 στρέμματα σιτάρι;». Το πιο προκλητικό για την αντιπολίτευση είναι η στάση του Πάνου Καμμένου και των βουλευτών των ΑΝΕΛ, οι οποίοι ερμηνεύουν ιδιότυπα τον ρόλο και τις υποχρεώσεις του κυβερνητικού εταίρου και ψηφίζουν α λα καρτ μόνο όσα νομοσχέδια δεν τους προκαλούν πολιτικό κόστος.
Η διαχειριστική ανεπάρκεια που δείχνει η κυβέρνηση στην ενασχόληση με τα μικρά ζητήματα σε συνδυασμό με την κοινοβουλευτική αρρυθμία, ακόμα και σε κρίσιμα νομοσχέδια, έχουν εγείρει ερωτήματα για τη συνοχή και την αντοχή της. «Κινδυνεύουν να πέσουν από μια τυπική κρίση διακυβέρνησης» σχολιάζει έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας, ο οποίος πιστεύει ότι τώρα γράφεται το υστερόγραφο της Μεταπολίτευσης με την τρίτη εθνική της να βρίσκεται στα πράγματα.
Στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, ένα ερώτημα και η βαθιά ανησυχία που το συνόδευε, καθόρισαν το κλίμα στους διαδρόμους και στο εντευκτήριο εν όψει του πυρετού τηλεδιασκέψεων με τους θεσμούς το Σαββατοκύριακο. «Ακόμη και αν ξεπεράσει η κυβέρνηση τον σκόπελο του πρώτου κύματος των προαπαιτουμένων τι θα κάνει με το δεύτερο;». Σε αυτό περιλαμβάνεται το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση (αξιολόγηση, βαθμολόγιο, κ.λπ.), και –αν το δεχθεί το Eurogroup –τα «κόκκινα» δάνεια. Με άλλα λόγια, κόλαση, σε μια φάση που εκδηλώνονται οι πρώτες κοινωνικές αντιδράσεις, που το μείγμα των διαδηλωτών στους δρόμους και στις πλατείες γίνεται εύφλεκτο, με δύο συμβολικές επετείους στο ημερολόγιο, του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Ρεσιτάλ αναξιοπιστίας
Οσο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το πικρό ποτήρι του τρίτου Μνημονίου τόσο αυξάνεται η αναξιοπιστία της έναντι των εταίρων και σωρεύονται προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρνει να κυβερνήσει το καράβι. Η κυβέρνησή του αποπνέει παρωχημένες ιδέες και νοοτροπίες. «Passe…» την χαρακτήρισαν οι ξένοι επισκέπτες, που θα μπορούσαν να κάνουν τα στραβά μάτια αν δεν πίστευαν κατά βάθος ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες τους λένε ψέματα και ότι όσοι υπουργοί αντιλαμβάνονται την κατάσταση δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν τίποτα. «Νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνοι από όλους εμάς τους υπόλοιπους στην Ευρώπη» έλεγε κοινοτικός αξιωματούχος σε έλληνα συνομιλητή του. «Καταλαβαίνουμε ότι η ιδιοκτησία στην Ελλάδα είναι ευαίσθητο ζήτημα, αλλά οι προτάσεις που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι πρόχειρες και ανεπαρκώς κοστολογημένες» πρόσθετε.
Αυτά διαμείβονται πίσω από τα δημόσια χαμόγελα και τις διαρροές για την ικανοποίηση της κυβέρνησης από τις επαφές της με τους ευρωπαίους επισήμους. Και εξηγούν τις δυσκολίες και τις εμπλοκές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να συνδέσει την προσφυγική κρίση με τη χαλάρωση του προγράμματος, αντί να συγκινήσει εκνεύρισε τους εταίρους, και δεν είναι βέβαιο ότι είναι πρόθυμοι να του παρέχουν βοήθεια όσο δεν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του.
ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ
Η γαλλική πλευρά, μετά την πρόσφατη ελληνική εμπειρία της, σε ένα συμπέρασμα κατέληξε: «Πιστεύαμε ότι σε αυτή την κυβέρνηση υπήρχαν κάποιοι σοβαροί υπουργοί. Κάναμε λάθος».
Οσο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το πικρό ποτήρι του τρίτου Μνημονίου, τόσο αυξάνεται η αναξιοπιστία της έναντι των εταίρων και σωρεύονται προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας.
Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να συνδέσει την προσφυγική κρίση με τη χαλάρωση του προγράμματος, αντί να συγκινήσει εκνεύρισε τους εταίρους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ