Πέραν των βίαιων εκδηλώσεων και των επιπτώσεών τους, η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την αμηχανία διαχείρισης αντιδράσεων είτε από πολιτικά οργανωμένες ομάδες είτε από κοινωνικά στρώματα τα οποία βλέπουν τις προεκλογικές προσδοκίες τους να διαψεύδονται όσο προχωρεί η νομοθέτηση των μνημονιακών μέτρων.
Κατά τα όσα λένε ή αφήνουν να εννοηθούν κάποια στελέχη της Αριστεράς, η κυβέρνηση δείχνει να ανησυχεί για το κοινωνικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, χωρίς όμως να είναι σε θέση να το διαχειριστεί.
Πρώτο ραντεβού του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ με την αντίδραση του πεζοδρομίου είναι η γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου, όπου αναμένεται μια γενική πρόβα της οργανωμένης αντίδρασης κατά της νέας κυβέρνησης.
Οπως επισημαίνουν κάποια στελέχη, μία από τις μεγάλες πηγές ανησυχίας είναι το γεγονός ότι το σύνολο του ακτιβιστικού σκέλους του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατά το παρελθόν είχε πρωτοστατήσει σε διαδηλώσεις και μαχητικές αντιδράσεις, έχει πλέον αποκοπεί και είτε συντάσσεται με τη Λαϊκή Ενότητα είτε έχει προσχωρήσει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και βρίσκεται ξεκάθαρα απέναντι στην κυβέρνηση.
Παράλληλα γενικευμένη είναι η αίσθηση ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ προετοιμάζονται για μαχητικές κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης, όπως καταδεικνύει και η «προειδοποιητική» απεργία της ΠΝΟ, η οποία ασκεί δραματικές πιέσεις στην κυβέρνηση, δεδομένου και του προσφυγικού προβλήματος.
Μία επιπλέον παράμετρος την οποία δεν παραγνωρίζουν στελέχη και εντός ΣΥΡΙΖΑ –όσοι τουλάχιστον έχουν εικόνα της γενικότερης κατάστασης –είναι η εξασθένηση της οργανωμένης νεολαίας του κόμματος, η οποία στην ουσία διαλύθηκε μετά τη διάσπαση του καλοκαιριού. Ως εκ τούτου η δυνατότητα παρέμβασης στους χώρους των πανεπιστημίων, για παράδειγμα, φαίνεται ότι είναι περιορισμένη και πως ευνοείται η δράση ανεξέλεγκτων ομάδων.
Κάποιοι επεσήμαναν ως περιστατικό ενδεικτικό για την αδυναμία αυτή του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ τη βίαιη εκδίωξη της ομάδας των πέντε αξιολογητών (διακεκριμένων καθηγητών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού) από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο την προηγούμενη εβδομάδα.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον με δέος δύο ημερομηνίες οι οποίες στο παρελθόν ήταν για αυτόν προνομιακές.
Η πρώτη είναι η 17η Νοεμβρίου και οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οπως φαίνεται, η ανησυχία εν όψει αυτού του ραντεβού στους κόλπους της κυβέρνησης είναι έντονη –κατά κάποια άποψη δε, στην ανησυχία αυτή οφείλεται και ο τρόπος με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να ανοίξει μέτωπο με τη ΝΔ προκειμένου να προκαταλάβει εξελίξεις και να έχει διαμορφώσει «πολιτική ατμόσφαιρα».
Το δεύτερο κρίσιμο ραντεβού του ΣΥΡΙΖΑ με το… παρελθόν του είναι η 6η Δεκεμβρίου και η επέτειος από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Υπάρχουν κάποιοι που εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το πώς θα εξελιχθούν οι αναμενόμενες διαδηλώσεις κατά τη συγκεκριμένη ημέρα μιλώντας για κίνδυνο «Δεκεμβριανών του ΣΥΡΙΖΑ», όσο κι αν οι πιθανότητες θεωρούνται περιορισμένες για εκδηλώσεις αντίδρασης παρόμοιες με εκείνες του Δεκεμβρίου 2008, όταν το κέντρο της Αθήνας καιγόταν επί ημέρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ