Ηταν μία από τις σειρές που ξεχώρισαν μέσα σε ένα θολό τοπίο μυθοπλασίας όπως το περυσινό. Οι «Συμμαθητές» (ΑΝΤ1) από την αρχή είχαν κάνει θετική αίσθηση στο τηλεοπτικό κοινό γιατί διέθεταν τρία βασικά χαρακτηριστικά: καλό σενάριο και σκηνοθεσία, καλές ερμηνείες και νοσταλγία. Ειδικά η αναγωγή στο παρελθόν σε μια περίοδο που διανύουμε, όπου η ψυχολογία μας βρίσκεται στα Τάρταρα, λειτούργησε σχεδόν παρηγορητικά, λυτρωτικά. Αναμνήσεις από το σχολείο, πρώτοι παιδικοί έρωτες, μουσικά ερεθίσματα της νιότης και αισθητική που τώρα προκαλεί γέλιο αλλά τότε ήταν εφηβική διεκδίκηση και αιτία ενδοοικογενειακής σύγκρουσης.
Η πρώτη ύλη, η ιδέα από την αντίστοιχη αργεντίνικη σειρά «Graduados», ήταν έξυπνη και ενδιαφέρουσα. Η επιλογή του Βασίλη Θωμόπουλου ήταν η καλύτερη επιλογή του ΑΝΤ1. Γνώστης της γοητευτικής λαϊκής μυθοπλασίας, λάτρης της δουλειάς του και μαέστρος τύπων, ο Θωμόπουλος προσάρμοσε με μοναδική δεξιοτεχνία τα δεδομένα του εξωτερικού σε αυτά της Ελλάδας. Δίχως υπερβολές αλλά και δίχως φλυαρία έκανε την ιδανική σκηνοθετική προσαρμογή. Εν συνεχεία επένδυσε σε ένα πολύ καλό καστ με έμπειρους στο είδος ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων η Μαριάννα Τουμασάτου, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο εξαιρετικός Δημήτρης Μαυρόπουλος και σε συνδυασμό με τον σεναριακό πλούτο η εξίσωση πέτυχε.
Εφέτος η σειρά επέστρεψε. Την καχυποψία που συνοδεύει κάθε επιστροφή σειράς στην ελληνική τηλεόραση και που σημαίνει «τράβηγμα από τα μαλλιά» τη διέψευσε η προβολή της. Ακόμη πιο δουλεμένη, ακόμη πιο ελκυστική, σίγουρα πιο ώριμη, η σειρά εξέπληξε ευχάριστα, κάτι που φάνηκε και στον πίνακα τηλεθέασης.
Οι «Συμμαθητές» αυτή τη στιγμή είναι η πιο καλή σειρά στην ελληνική τηλεόραση. Και αυτό διότι δεν έχει το πλεονέκτημα και την ευκολία του σπονδυλωτού και γιατί στο σύνολο πολλών παράλληλων ιστοριών και πολλών χαρακτήρων αποφεύγει το μπέρδεμα και το αναμάσημα και πετυχαίνει τη γοητευτική πλοκή. Αλλά και για πολλούς άλλους λόγους.
Ανετη, άμεση και φυσική η Μαριάννα Τουμασάτου, ισορροπημένος, γοητευτικός και πειστικός ο Μάριος Αθανασίου, έμπειρος και απολαυστικός ο Δ. Μαυρόπουλος, ευχάριστη έκπληξη η Νικολέττα Καρρά. Εξίσου καλοί και οι Κρατερός Κατσούλης και Πηνελόπη Αναστασοπούλου, ενώ η Χριστίνα Τσάφου δικαιολογεί απόλυτα μέσα και από αυτή την ερμηνεία της ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές δευτερορολίστες της γενιάς της.
Τι θέλει ο κόσμος; Μια καλή σειρά να περνάει καλά, να μην τον προσβάλλει, να μην τον υποτιμά και να μην τον κουράζει. Οι «Συμμαθητές» είναι αυτό ακριβώς. Εντιμα και απλά θυμίζουν τον όρο της καλής ψυχαγωγίας μακριά από τη λογική της «ξεπέτας» που κυριάρχησε την περίοδο της τηλεοπτικής φούσκας, όπου πολλά σίριαλ έγιναν για να γεμίσουν οι τσέπες των παραγωγών και των ηθοποιών. Επίσης αποφεύγοντας την παγίδα της ατάκας που δυστυχώς καταδυναστεύει μεγάλο μέρος της τηλεοπτικής κουλτούρας και καταδικάζει το σενάριο, όπως και η ανοησία εσχάτως, επενδύει σε καλύτερο και πιο δουλεμένο τηλεοπτικό λόγο με αποτέλεσμα το χαμόγελο και όχι το χάχανο. Ενα αισιόδοξο μήνυμα σε ένα απογοητευτικό τηλεοπτικό τοπίο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ