Eνα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης και βοήθειας στο σπίτι ασθενών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που παίρνουν εξιτήριο από την κλινική, θέτει σε εφαρμογή η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς συχνά λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία, χρησιμοποιούν συσκευές υποστήριξης της αναπνοής, ή τους χορηγούνται εισπνεόμενα φάρμακα, συχνά με συσκευές διαφόρων τύπων.
Ομάδα επαγγελματιών υγείας θα παρακολουθεί τους ασθενείς από το νοσοκομείο, την ημέρα που λαμβάνουν εξιτήριο, και ακολούθως σε εβδομαδιαία βάση στο σπίτι τους. Όλα τα δεδομένα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την δημιουργία δικτύου υποστήριξης και άλλων ομάδων ασθενών με χρόνια νοσήματα.
Η έγκαιρη έξοδος των ασθενών από το νοσοκομείο μετά από κάθε παρόξυνση μειώνει την πιθανότητα νοσοκομειακής λοίμωξης. Το πρόγραμμα παρακολούθησης ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αφορά σε επίσκεψη ειδικού πνευμονολόγου κατ’ οίκον τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, εκπαίδευση και καταγραφή των ζωτικών τους σημείων η οποία θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση των παροξύνσεων, επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους και διευκόλυνση της εισαγωγής τους στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ανεξαρτήτως εάν εφημερεύει το νοσοκομείο.
Μερικές φορές η νοσηλεία είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα λόγω κάποιας παρόξυνσης της ΧΑΠ και κυρίως σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας με προχωρημένη νόσο, που μπορεί να έχουν και αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια ή παράλληλα με τη ΧΑΠ άλλα σοβαρά νοσήματα. Όμως δεν πρέπει να νοσηλεύονται για το παραμικρό εφόσον η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί στο σπίτι.
Στο πρόγραμμα, που υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ομίλου Pharmathen, θα συμπεριληφθούν ασθενείς κυρίως με ΧΑΠ.