Τον κώδωνα του κινδύνου για την πραγματική οικονομία και τη ραγδαία αποεπένδυση έκρουσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, τονίζοντας ότι η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς σοβαρές επιχειρήσεις
Κατά την διάρκεια σημερινής του ομιλίας στην εκδήλωση – διαβούλευση του ΣΕΒ με θέμα «Ελλάδα Φιλική στις Επενδύσεις: Κρίσιμες Παρεμβάσεις στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον», που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, της Κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας, ο κ. Φέσσας παρουσίασε το όραμα του ΣΕΒ για μια Ελλάδα φιλική στις επενδύσεις και το σχέδιο του για την επενδυτική αναγέννηση της χώρας.
Ο κ. Φέσσας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πραγματική οικονομία και τη ραγδαία αποεπένδυση. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά τα επτά τελευταία χρόνια της μεγάλης ύφεσης ο παραγωγικός ιστός της χώρας κυριολεκτικά αποδιαρθρώθηκε. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 62%, με την μεταποίηση και την βιομηχανική δραστηριότητα να πληρώνουν το κόστος της ύφεσης. «Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς επενδύσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς εξαγωγές και παραγωγή» επισήμανε και μιλώντας για το ζωτικό ρόλο των επενδύσεων τόνισε ότι απαιτούνται εμπιστοσύνη, σταθερότητα, θεσμοί που λειτουργούν, ανθρώπινο δυναμικό, δικαιοσύνη, και, προ πάντων, στενή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων. Μόνο με ένα κύμα παραγωγικών επενδύσεων θα σταματήσουμε να επιβαρύνουμε την πραγματική οικονομία και την εργασία με φόρους επί φόρων και λειψές μεταρρυθμίσεις, που δεν ωφελούν τελικά κανέναν.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Φέσσας μιλώντας για μια σύγχρονη επενδυτική πολιτική ήταν ξεκάθαρος: «Δεν χρειαζόμαστε μια νέα γενιά επιδοτήσεων που θα γεννήσει ξανά νέες σχέσεις εξάρτησης. Θέλουμε μια νέα αρχή -τόνισε χαρακτηριστικά- με ξεκάθαρους οριζόντιους κανόνες, ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, μετρήσιμα αποτελέσματα και ποιοτικές επενδύσεις.» Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ έθεσε δύο βασικούς στόχους. Συγκεκριμένα πρότεινε τη φορολογική ενθάρρυνση πρωτίστως των οικονομικά αποδοτικών επενδύσεων, όπως είναι οι επενδύσεις στην καινοτομία, σε εξωστρεφείς μεταποιητικές δραστηριότητες και υπηρεσίες, σε μεγάλα logistics και supply centers που θα κάνουν την Ελλάδα de facto διαμετακομιστικό κόμβο, στον τουρισμό, στις νέες τεχνολογίες, στην υγεία.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόταση του ΣΕΒ είναι η επιβράβευση των νέων επενδύσεων κάθε μεγέθους που αποφέρουν κέρδη, με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Ο δεύτερος στόχος του ΣΕΒ όπως σημείωσε ο κ. Φέσσας είναι να δώσουμε πραγματική ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στη χωροθέτηση-αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την καλή νομοθέτηση. Στο σημείο αυτό, ο κ. Φέσσας εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι αν οι ρυθμοί υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων επιταχυνθούν, η ελληνική οικονομία έχει δυνατότητες να γυρίσει σελίδα και να μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης από το Β’ 6μηνο του 2016.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι τώρα χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε ένα σταθερό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον. «Γι’ αυτό, η ταχεία υλοποίηση των συμφωνηθέντων, μαζί με μια νέα επενδυτική πολιτική κινήτρων, είναι η συνταγή της αλλαγής πορείας που έχουμε ανάγκη όλοι. Μια πορεία που δεν αναζητά απαντήσεις μόνο στα Μνημόνια, αλλά στο πως εμείς οραματιζόμαστε και θέλουμε την οικονομία και την κοινωνία μας σε λίγα χρόνια από τώρα.»