Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τα νοσοκομεία, την υποδοχή των προσφύγων, τον ΕΟΠΥΥ και τα παιδιατρικά εμβόλια.{{{ audio1 }}}
Για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και ιδίως στις περιοχές που υποδέχονται πρόσφυγες
«Έχει γίνει ένας σχεδιασμός και έχουμε εξασφαλίσει από ένα ευρωπαϊκό ταμείο, από το ISF, ένα ποσό 2 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί ειδικά για την ενίσχυση των δημόσιων δομών στις πύλες εισόδου, δηλαδή τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ. Θα γίνει πρόσληψη προσωπικού, με οκτάμηνες συμβάσεις, για ενίσχυση της πρώτης γραμμής και νομίζω ότι είναι 80-85 άτομα που θα ενισχύσουν αυτές τις δομές. Θα το κάνουμε αυτό με όλους τους δυνατούς τρόπους και θα έρθει και την επόμενη εβδομάδα ο Επίτροπος Υγείας και θα πάμε μαζί να επισκεφθούμε ένα ή δύο νησιά, για να δει και αυτός από πρώτο χέρι την κατάσταση. Ο κ. Μουζάλας, ο οποίος είναι και εκείνος γιατρός, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των ανθρωπιστικών οργανώσεων, προσπαθεί και κάνει ό,τι μπορεί. Θα πάει τώρα και ο κ. Σουλτς εκεί με τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει σηκώσει πάρα πολύ αυτό το θέμα. Γίνεται μια προσπάθεια από όλους να συνειδητοποιηθεί και ιδιαίτερα από την Ευρώπη ότι αυτό το πρόβλημα θέλει συνολική ευρωπαϊκή πολιτική ρύθμιση. Δεν μπορεί να επωμίζεται το βάρος αυτό μονομερώς, χωρίς να επιμερίζεται, η Ελλάδα, σε μια περίοδο μάλιστα με παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση και υπάρχει και ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας, με μέρος του πληθυσμού που είναι αποκλεισμένο από το σύστημα υγείας.
Στον Ελαιώνα, στο Γαλάτσι και στο Ελληνικό, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουμε καλύψει 24ωρες βάρδιες σε συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Όχι (δεν υπάρχουν φαινόμενα επιδημικών ασθενειών). Κατά βάση, αυτός ο πληθυσμός είναι υγιής, αλλά ταλαιπωρημένος. Έχει αλλάξει το προφίλ το τελευταίο διάστημα και έρχονται το τελευταίο διάστημα περισσότεροι ηλικιωμένοι, έγκυες και παιδιά και αυτοί χρειάζονται αυξημένη φροντίδα. Κατά βάση, όμως, είναι υγιής πληθυσμός. Το μεγάλο πρόβλημα γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι να έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και διατροφής».
Για το ένα ευρώ στις συνταγές του ΕΟΠΥΥ
«Το πεντάευρο καταργήθηκε και αναζητείται ισοδύναμο. Δεν σκεφτόμαστε, όμως, να το επαναφέρουμε. Ήταν ένα εισιτήριο… Το ένα ευρώ ανά συνταγή, μελετάμε τον τρόπο που θα καταργηθεί, αλλά δεν κάνω εξαγγελίες, αν δεν είναι απολύτως τεκμηριωμένες. Είναι 55 εκατ. ευρώ το χρόνο, μια σημαντική πηγή εσόδων για τον ΕΟΠΥΥ. Η προσπάθεια που θα κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε μια ομαλότερη ροή των ασφαλιστικών εισφορών υγείας που πληρώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στο ΙΚΑ και στα άλλα ταμεία και αυτές οι εισφορές να προωθούνται πιο ομαλά και γρήγορα στον ΕΟΠΥΥ, για να τις αξιοποιεί πιο αποτελεσματικά για τους πολίτες. Και η περικοπή του 2% που υπήρξε στις συντάξεις και το 6% στις επικουρικές καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν μπορεί να πάει στη μαύρη τρύπα του συστήματος, αλλά στις ανάγκες περίθαλψης των ασφαλισμένων και πιστεύω ότι αν αυτό διασφαλιστεί και οι εισφορές αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ – διότι τα ταμεία χρωστούν 1,5 δις ευρώ αυτή τη στιγμή στον ΕΟΠΥΥ – πραγματικά θα μπορούσε να είναι πιο εντάξει».
Για τις ελλείψεις σε παιδιατρικά εμβόλια
«Υπήρξε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά τη χώρα μας. Υπάρχει μια δυσκολία σε παγκόσμιο επίπεδο, στη φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να παράξει το εμβόλιο κατά του κοκκίτη. Αυτό δημιούργησε υπόνοιες για αντιγόνα, ήταν τεχνικό πρόβλημα στη διαδικασία παραγωγής και παραμένει. Όμως, με συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, έχει δοθεί κατεύθυνση στους παιδιάτρους να αντικαθιστούν αυτά τα παλιά εμβόλια με άλλα, εξαδύναμα κτλ., τα οποία περιλαμβάνουν αυτή τη συγκεκριμένη αρρώστια και έτσι τα παιδιά σήμερα καλύπτονται. Γίνεται μια προσπάθεια με τη φαρμακοβιομηχανία να επιλυθεί αυτό, αλλά δεν αφορά τις εταιρείες στη χώρα μας. Είναι διεθνές και αφορά πολλές χώρες της Ευρώπης και διεθνώς».