Τσίπρας: «Οχι» στην άρση περιορισμών στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, ενώ προσφέρουμε στέγη σε χιλιάδες πρόσφυγες

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις όσον αφορά στην ροή των προσφύγων και τις δυσκολίες που παρουσιάζει για την Ελλάδα η διαχείριση του προβλήματος έχει αυτήν των ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό, ο Μάρτιν Σούλτς διατύπωσε την θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα.

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Για το ζήτημα του Ελληνικού προγράμματος, αναγνωρίστηκε από τον κ. Σούλτς η ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την Επίτροπο Μοσκοβισί, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

Οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν σύμφωνες στην θέση ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών συναρτάται με την δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και με την ενίσχυση της φύλαξης των Τουρκικών συνόρων.

Ο κ. Σούλτς καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός βρεθεί στην γειτονική χώρα και εκ μέρους της ΕΕ.

Όπως και στην τετραμερή συνάντηση που προηγήθηκε, και στην συνάντηση Τσίπρα – Σούλτς επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας – ΕΕ, και να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα.

«Όπως κάθε φορά είχαμε με τον αγαπητό φίλο Μάρτιν μια ειλικρινή συζήτηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Συζητήσαμε για το θέμα των προσφυγικών ζωών και την επαναλαμβανόμενη τραγωδία στο Αιγαίο, με νεκρά παιδιά σε έναν κατάλογο που ολοένα και μεγαλώνει και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της και αποτελεί εμπροσθοφυλακή για την Ευρώπη στο θέμα, πρόσθεσε.

«Τους τελευταίους μήνες σηκώνουμε το βάρος, αλλά έχουμε την τιμή και την περηφάνια που δείχνουν οι Ελληνες, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, να διασώζουμε αυτό που λέμε τιμή της Ευρώπης»

«Πρέπει να οργανώσουμε την διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων, να μην ενθαρρύνουμε τις προσφυγικές ροές μέσω θαλάσσης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Τουρκία τονίζοντας την σημασία της συνεργασίας της ΕΕ με την γείτονα χώρα.

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι κοντά στην ολοκλήρωση των hot spots, ενώ εντείνει τις προσπάθειες για χρηματοδότηση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας. Θέματα που εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής. Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση ειναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋπουθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση. Επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω.

«Δεν ανταποκρινόμαστε στο ανθρωπιστικό μας καθήκον για να ζητήσουμε οικονομική βοήθεια. Εμείς ανεξάρτητα από το αν έχουμε ή δεν έχουμε θα παρέχουμε βοήθεια. Δεν το κάνουμε έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι θα έχουμε κάποια ωφέλεια».

«Τα έξοδα που κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους ξεπερνούν κατά πολύ τα κονδύλια της ΕΕ. Ομως πως μπορεί να αποτιμήσει την φιλοξενία και μια ανθρώπινη αγκαλία» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Κάποιοι που το καλοκαίρι είχαν ετοιμάσει σχέδια για το λεγόμενο Grexit, σήμερα με αυτή την κρίση που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν και αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας. Τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές. Ανέφερε ότι μίλησε και χτες το βράδυ με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».

«Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα με κάθε τρόπο είτε με υποδομές είτε με κονδύλια. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για την δέσμευση της να ελέγξει τα σύνορα και να στηρίξει τους πρόσφυγες» είπε σχετικά με το θέμα των μεταναστευτικών ροών.

«Θα πρέπει να κοιτάμε κατάματα την πραγματικότητα. Η δημιουργία των hot spot είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η χώρα πρώτης άφιξης είναι αυτή απ’ όπου ξεκινά όλη η διαδικασία. Και η Ελλάδα δεν μπορεί να χειριστεί μόνη ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων».

«Πρέπει να προστατεψουμε την Ελλάδα με κάθε μέσο, αλλά και η Αθήνα πρέπει να καλύψει όλα τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Είναι το προαπαιτούμενο για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη όχι μόνο με τους ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά κυρίως με τους επενδυτές» σημείωσε ο κ. Σούλτς.

Στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι βρέθηκε ο Μ.Σουλτς

Το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι επισκέφθηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη.

Ο κ. Σουλτς ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με ενήλικες και παιδιά που διαμένουν προσωρινά εκεί. Αγκάλιασε παιδιά προσφύγων και φωτογραφήθηκε μαζί τους και ρώτησε ενήλικες για το λόγο που τους έφερε στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην αφγανική κυβέρνηση και φοβόμαστε τους Ταλιμπάν» του απάντησε ο Νατζίπ Μοχαμαντί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τον ξενάγησε σε έκθεση με ζωγραφιές παιδιών που διαμένουν στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Σουλτς, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον δήμαρχο Γαλατσίου «για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν» και τους εθελοντές «που παράγουν και παρέχουν ένα υπέροχο έργο».

«Βλέπουμε εδώ ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού», παρατήρησε ο κ. Σουλτς και προσέθεσε ότι «είναι απόλυτα σαφές ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Η Ελλάδα πλήττεται από οικονομική κρίση, από προσφυγική κρίση».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «οι άνθρωποι που ζουν εδώ, σε αυτές τις πολύ απλές συνθήκες, δεν ήρθαν γιατί δεν έχουν να κάνουν κάτι καλύτερο. Ήρθαν γιατί διέφυγαν από τη βία, την καταστροφή, τον εμφύλιο πόλεμο».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Σουλτς έκανε έκκληση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης.

Έξω από το Παλαί του Γαλατσίου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας η Επιτροπή Αλληλεγγύης Γαλατσίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Γαλατσίου, τα μέλη των οποίων κρατούσαν πανό και ζητούσαν άσυλο στους πρόσφυγες.

Εξάλλου, ο δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου Άρης Παπαδοκωστόπουλος πλησίασε τον κ. Σουλτς και ζήτησε να πέσει ο φράχτης του Έβρου.

Στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας φιλοξενούνται περίπου 200 άτομα, αριθμός σχετικά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, που όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος οφείλεται στην απεργία της ΠΝΟ.

Ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι είναι δέσμευση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο χώρος να αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες στις 9 Νοεμβρίου.

Η συνάντηση

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις όσον αφορά στην ροή των προσφύγων και τις δυσκολίες που παρουσιάζει για την Ελλάδα η διαχείριση του προβλήματος είχε ο πρόεδρος
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθε στην Αθήνα το πρωΐ της Τετάρτης και πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Τον κ. Σουλτς υπεδέχθη στο αεροδρόμιο αντιπροσωπεία της κυβέρνησης με επικεφαλής των πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σουλτς θα επισκεφθεί τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα και στην Μυτιλήνη και θα έχει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το πρωϊ της Τετάρτης ο κ. Σουλτς, παραβρέθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου παρακολύθησε την την εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την χώρα μας στο Λουξεμβούργο.

Ακολούθησε διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σούλτς όπου πέραν του προσφυγικού συζητήθηκε και η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας με τους δανειστές. Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση συνδέει τα δύο θέματα και ζητά ελαστικότητα στην υλοποίηση του προγράμματος λόγω της επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας από την διαχείριση του προσφυγικού.

Το πρόγραμμα του κ. Σουλτς περιλαμβάνει ακόμη επίσκεψη στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες καθώς και στο κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό -συνοδευόμενος, πάντα, από τους υπουργούς Νίκο Ξυδάκη και Γιάννη Μουζάλα.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Μυτιλήνη για να διαπιστώσουν τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής της Μόριας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχές αλλά και η τοπική κοινωνία. Η Λέσβος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής ροής αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν εισέλθει συνολικά περισσότεροι από 300.000 πρόσφυγες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.