Ο Τσίπρας «ποντάρει» στον Σουλτς και επιτίθεται στον Σόιμπλε

Στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επενδύει τις πολιτικές της ελπίδες η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με φόντο το προσφυγικό πρόβλημα και την προσδοκία για χαλάρωση των απαιτήσεων των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επενδύει τις πολιτικές της ελπίδες η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με φόντο το προσφυγικό πρόβλημα και την προσδοκία για χαλάρωση των απαιτήσεων των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση.
Ενώπιον του Σοσιαλδημοκράτη πιολιτικού –ο οποίος φημολογείται ότι επιδιώκει μία μεταπήδηση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του- ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά επισήμως και δημοσίως ενώπιον ευρωπαίου συνομιλητή του, συνέδεσε την κρίση του προσφυγικού με το μνημόνιο που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνησή του, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς παρέμβαση εκ μέρους του κ. Σουλτς για «χαλάρωση» των απαιτήσεων προς την Ελλάδα.
Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένα ζητήματα όπως η αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, τα οποία θα πρέπει να επανεξεταστούν.
Παρά ταύτα –και ασχέτως με το γεγονός ότι ο κ. Σουλτς έσπευσε να χαρακτηρίσει δικαιολογημένα τα ελληνικά αιτήματα –η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης δια του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ότι το ένα θέμα δεν συνδέεται με το άλλο –κατά την άποψη τουλάχιστον του Βερολίνου.

Με ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τις διαθέσεις του τρόπο, ο κ. Τσίπρας τόνισε στο τέλος της κοινής του συνέντευξης Τύπου με τον Μάρτιν Σουλτς: «οι τελευταίες εξελίξεις, η προσφυγική κρίση που θέτει σε κρίση και σε υπαρξιακή κρίση, θα έλεγα, όλη την Ευρώπη αναδεικνύουν ότι κάποιοι που το καλοκαίρι σκέπτονταν και είχαν ετοιμάσει και σχέδια για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για το λεγόμενο Grexit, και μάλιστα χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες, όχι μόνο τις οικονομικές, τις κοινωνικές, τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη στη συνοχή της Ευρώπης, σήμερα, με αυτή την κρίση που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήσαν. Και αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν είναι απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι».
Επρόκειτο για μια σαφή αναφορά και επίθεση προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενδεικτική της τακτικής που ακολουθείται από το Μέγαρο Μαξίμου.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει ότι «εδώ υπάρχει μια σειρά από ζητήματα τα οποία πρέπει να εξετάσουμε: ζητήματα, που θα έλεγα, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας, εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής. Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων και τους δίνουν από το φαγητό τους, ενδεχομένως και από τη στέγη τους ορισμένοι, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά. Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να έχουν στέγη αυτοί οι άνθρωποι, έστω και προσωρινή, μέχρι τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, δεχόμαστε πιέσεις για παράλογες απαιτήσεις για την πιθανότητα να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους Έλληνες πολίτες».
Στο πλαίσιο αυτό προσέθεσε: «Εξήγησα, λοιπόν, στον Πρόεδρο Σουλτς ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση σε αυτές τις απαιτήσεις δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Αντιθέτως, θα διεκδικήσουμε την ίδια αλληλεγγύη που εμείς δείχνουμε και στις άλλες χώρες και στους πρόσφυγες, να δεχθούμε και από τους Ευρωπαίους εταίρους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».
Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό: «Και εγώ, με πολλή προσοχή, σημείωσα κάποια από τα θέματα που θέσατε. Για παράδειγμα, το θέμα της πρώτης κατοικίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και αυτά τα ζητήματα θα τα μεταφέρω και στις Βρυξέλλες. Αμέσως θα συζητήσω με τους δικούς μου συνομιλητές, γιατί είναι, κατά την άποψή μου, δικαιολογημένα και δίκαια τα αιτήματά σας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.