Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την παραχώρηση της έκτασης των Λιπασμάτων στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας προκειμένου να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής μια ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης και για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υπογραμμίζουν ακόμη ότι για χρόνια εγκαταλελειμμένα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δικαιούνται αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί να τη διασφαλίσει, όπως ακριβώς έχει σε προτεραιότητα τη στήριξη όλων των υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας».
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ έχει αποδεσμευθεί η συγκεκριμένη έκταση των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας.
Επιστροφή στις προ του 2014 χρήσεις γης
Εν τω μεταξύ με αφορμή δημοσιεύματα για την αξιοποίηση των 660 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε: «Μετά την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης από την κυβέρνηση, με την οποία επαναφέρονται στη συγκεκριμένη έκταση οι προ του 2014 χρήσεις γης, που είχαν καθοριστεί, πριν από πολλά χρόνια, διαπιστώνουμε να χύνονται κροκοδείλια δάκρυα για χαμένες… επενδύσεις; Από ποιους; Από την εταιρεία Lafarge, στην οποία ανήκει η ΑΓΕΤ; Αυτοί οι «επενδυτές» δεν γνώριζαν, από το 2007, όταν παρουσιάστηκε το σχέδιο Σουφλιά για την περιοχή, ότι οι βιομηχανικές χρήσεις θα παρέμεναν μόνο για μεταβατική περίοδο; «Επένδυση» έκαναν πριν από τρία χρόνια όταν έκλεισαν σε «μια νύχτα» το εργοστάσιό τους στη Χαλκίδα αφήνοντας στον δρόμο 320 εργαζόμενους;»
Ο κ. Γαβρίλης έθεσε και μια άλλη σειρά ερωτημάτων: «Όσο για την Εθνική Τράπεζα πριν διαμαρτυρηθεί για… απομείωση της περιουσίας της θα πρέπει να εξηγήσει στους μετόχους και στον ελληνικό λαό: 1) Επί 17 χρόνια που η «περιουσία» της έμενε αναξιοποίητη, χωρίς να κάνει το παραμικρό, δεν απομειώθηκε η αξία της; 2) Γιατί σε όλα τα σχέδια που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα από τη θυγατρική της «Πρότυπο Κτηματική» δεν αναφέρθηκε ποτέ η πρόβλεψη για βιομηχανική / βιοτεχνική χρήση; Τώρα, ξαφνικά, έγινε απαραίτητη; 3) Γιατί δεν είπε το… παραμικρό όταν προ διετίας έγινε αγοραπωλησία εγκαταστάσεων σε παρακείμενο οικόπεδο για τη λειτουργία εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων πλοίων, με τιμή και χρήση, που οδήγησαν σε μείωση της αξίας της περιουσίας της;»
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά έκανε λόγο για αβάσιμο και υποκριτικό ενδιαφέρον τονίζοντας επιπλέον ότι «η Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, έχει προτάσεις και σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη της έκτασης προς όφελος των κατοίκων και της περιοχής, με τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Αυτό αποτελεί χρέος της Πολιτείας προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής καθώς έχει το χαμηλότερο συντελεστή πρασίνου και ελευθέρων χώρων ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις».
Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση, ως οφείλει, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ψηφίσει στη Βουλή ως έχει τη ρύθμιση, την οποία συνέταξε ο πρώην υπουργός κ.
Παναγιώτης Λαφαζάνης και ενέταξε σε νομοσχέδιο νυν υπουργός κ.
Πάνος Σκουρλέτης. «Μόνο αυτή δημιουργεί πραγματικές αναπτυξιακές προϋποθέσεις» είπε ο κ. Γαβρίλης.
Για δικαίωση κάνει λόγο ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας τονίζει: «Η κατάθεση της τροπολογίας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, καθώς και η εξαίρεση του παράκτιου μετώπου της Δραπετσώνας από τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ δικαιώνουν τους μακρόχρονους αγώνες των κατοίκων για την παραχώρηση της έκτασης των Λιπασμάτων στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Η νομοθετική ρύθμιση σε συνδυασμό με την απόδοση του παράκτιου μετώπου στον δήμο μάς επιτρέπει να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης μας, δημιουργώντας μια όαση πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού σε ένα χώρο που εδώ και 20 χρόνια τα κουφάρια των εργοστασίων μαρτυρούν την αποβιομηχάνιση αλλά και την εγκατάλειψη από τους ιδιοκτήτες του».
Επισημαίνει επιπροσθέτως ότι «από τη στιγμή που κατατέθηκε η νομοθετική ρύθμιση, μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα ξεκίνησαν μια σειρά πιέσεων επιχειρώντας να τροποποιήσουν τη ρύθμιση προς όφελός τους, σε βάρος των κατοίκων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου. Αναφέρονται σε επενδύσεις και νέες βιομηχανικές μονάδες αποκρύπτοντας το κλείσιμο της βιομηχανικής μονάδας της Lafarge στα Λιόσια γιατί λειτουργούσε εντός του οικιστικού ιστού. Διατείνονται ότι σκοπεύουν να επαναλειτουργήσουν τις κλειστές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 εγκαταστάσεις της Δραπετσώνας για να μεταφέρουν τη δραστηριότητα των Λιοσίων. Δηλαδή υποβαθμίζουν περιβαλλοντικά την περιοχή ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνουν καμία νέα επένδυση. Η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι για δεκαετίες έχουν πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα λόγω της λειτουργίας των βιομηχανιών και στη συνέχεια λόγω της πολιτικής αδιαφορίας για την περιοχή, υποβαθμίζοντας συνεχώς τις ζωές των ανθρώπων της περιοχής. Σήμερα είναι η στιγμή που η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει προς όφελος των κατοίκων, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την περιοχή».
Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας ζητάει την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης όπως έχει κατατεθεί και την οριστική παραχώρηση του παράκτιου μετώπου στον δήμο. Και προσθέτει: «Εμείς από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω, τόσο στις παραπάνω διεκδικήσεις όσο και στον αγώνα για δημόσιο λιμάνι. Οι μεθοδεύσεις των μεγάλων συμφερόντων δεν μας πτοούν. Μας κάνουν πιο αποφασιστικούς!»