Πολύ σκληρός για να τελειώσει πολιτικά και να αποστρατευθεί από την ενεργό πολιτική είναι, όπως δείχνει, ο Αντώνης Σαμαράς, ο πολιτικός που ξέρει όσο λίγοι να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Ο πρώην Πρωθυπουργός μόλις 10 μήνες μετά την εκλογική του ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και τέσσερις μετά από την παραίτησή του από την ηγεσία της Ν.Δ. δηλώνει παρών μέσω συνέντευξής του σε ισπανικό ΜΜΕ.
Η παρέμβασή του, εν μέσω της προεκλογικής εσωκομματικής κούρσας για την προεδρία της Ν.Δ. προκαλεί ευρύτερες συζητήσεις στην κεντροδεξιά για το ρόλο που θέλει ο ίδιος και μπορεί να διαδραματίσει είτε εντός του κόμματος, είτε ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα, είτε ακόμα και για ενδεχόμενο ανάληψης μελλοντικά κεντρικής θέσης στην Ε.Ε., θέμα που έχει αναδείξει το Βήμα.
«Η ιστορία κρίνει κάποιον αφού αυτός έχει φύγει. Κι εγώ είμαι ακόμα εδώ…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ισπανικό δημοσιογραφικό όμιλο La Razon, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι εξακολουθεί να είναι ενεργός στις πολιτικές υποθέσεις της Ελλάδας.
Ο κ. Σαμαράς δεν έχει καμία διάθεση πολιτικού αναχωρητισμού και σε καμία περίπτωση δεν ακολουθεί την στρατηγική του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, καθώς έχει επιλέξει να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει. Αυτό είχε φανεί από νωρίς, λίγες εβδομάδες μετά την παραίτησή του από την ηγεσία της Ν.Δ., όταν μίλησε τον περασμένο Αύγουστο για πρώτη φορά στο Βήμα και ακολούθησε συνέντευξή του σε άλλη κυριακάτικη εφημερίδα.
Είναι αποφασισμένος να κάνει αισθητή την παρουσία του με κάθε τρόπο, σε μια χρονική στιγμή που ο ίδιος εμμένει πως δικαιώνεται, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η κίνησή του να αφήσει αιχμές για τους δανειστές, την τρόικα για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την κυβέρνησή του.
Ουσιαστικά ο πρώην Πρωθυπουργός εννοεί πως η τρόικα…τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησής του και δεν τον αφήσανε να ολοκληρώσει το έργο της και να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, αλλά αντίθετα με τη στάση της και τα εμπόδια που έβαζε στην ολοκλήρωση του προγράμματος, διευκόλυνε το ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. κατά τον ίδιο τους λαϊκιστές.
Ο ίδιος θεωρεί πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, προβλέπει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι πολιτικά και υπ’ αυτή την θεώρηση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θέλει ο ίδιος να κάνει.
Δεν εμπλέκεται στην εσωκομματική αναμέτρηση, τον προβληματίζει η εικόνα που μεταδίδει η Ν.Δ., ενώ είναι ενδεικτικό ότι δεν δίνει, όπως λέει γραμμή για κανέναν υποψήφιο, καθώς οι πολιτικοί του φίλοι στηρίζουν διαφορετικούς υποψηφίους.
Η αναφορά του κ. Σαμαρά ότι παραμένει ενεργός πολιτικά δεν σημαίνει αυτόματα και εμπλοκή στη Ν.Δ., αλλά ίσως κάτι ευρύτερο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία, αλλά ο ίδιος με τη στάση του δείχνει πως δεν έχει διάθεση να αποσυρθεί. Οι προβλέψεις θεωρούνται παρακινδυνευμένες για τα όποια σχέδιά του.
Το γραφείο του, στην οδό Δημοκρίτου έχει συνέχεια στελέχη και βουλευτές (σ.σ. διατηρεί μεγάλη ομάδα στην Κ.Ο.), πρόσφατα μίλησε σε κεντρική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη, όπου ακούστηκαν διθυραμβικά σχόλια για τη διακυβέρνησή του, ενώ προ ημερών δείπνησε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις που επέλεξε να τον συναντήσει μετά τις επαφές που είχε με τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς, Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Πάντως δείχνει όλο και πιο συχνά ότι τον ενδιαφέρει η υστεροφημία του και εμμένει πως δικαιώνεται. Θεωρεί πως η κυβέρνηση τα έκανε όλα λάθος από την πρώτη φορά, τον περασμένο Ιανουάριο, όταν δεν δέχθηκαν να τελειώσουν την αξιολόγηση (με μέτρα από το email Χαρδούβελη), ώστε ύστερα να ακολουθήσουν την πολιτική που είχε χαράξει η κυβέρνησή του, δηλ. «πιστωτική γραμμή στήριξης, έξοδος στις αγορές, έξοδος από το Μνημόνιο».
Ο πρώην Πρωθυπουργός λέει σε συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση ξαναγυρνά την οικονομία στην ύφεση, ενώ είχαμε βγει στην ανάκαμψη. Υποστηρίζει ότι το τρίτο μνημόνιο είναι το πιο επώδυνο για την τσέπη του Έλληνα απ’ όλα τα προηγούμενα! «Γιατί ενώ εμείς είχαμε υιοθετήσει ισορροπημένη πολιτική περικοπής σπατάλης και φορολογίας, είχαμε ήδη αρχίσει φορολογικές μειώσεις και προγραμματίζαμε κι άλλες, τώρα φέρνουν φορο-επιδρομή.
Για να καλύψουν τα νέα ελλείμματα που εκείνοι δημιούργησαν. Στην ουσία στήνουν ένα μεγάλο κομματικό κράτος και στέλνουν το λογαριασμό στον ιδιωτικό τομέα και στην αληθινή παραγωγική βάση της οικονομίας που δεν αντέχει…» λέει μεταξύ άλλων σε συνομιλητές του.
Παράλληλα, αναφέρει, ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ξαναφέρνουν τη χώρα σε ύφεση, πράγμα που κάνει πολύ πιο οδυνηρή κάθε μεταρρύθμιση από δω και στο εξής. «Ενώ εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις, αλλά και βγάλαμε τη χώρα στην ανάκαμψη, ώστε να γίνουν πολύ πιο ανώδυνα οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις…» τονίζει σε συνεργάτες του.
Όταν είχε ερωτηθεί σε ανύποπτη στιγμή από συνομιλητές του σε μια μικρή παρέα, εάν αισθάνεται πικρία που έληξε άδοξα η πρωθυπουργική του θητεία, είχε πει: «Τρία αισθήματα νιώθουμε όλοι όσοι δουλέψαμε σκληρά τα προηγούμενα τρία χρόνια: Αίσθημα ικανοποίησης, γιατί κάναμε ό,τι περισσότερο έχει γίνει ποτέ και σε δημοσιονομική προσαρμογή και σε μεταρρυθμίσεις. Και παραδώσαμε μια χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνη που παραλάβαμε. Αίσθημα οργής, γιατί με ψέματα και λαϊκισμό, μας εμπόδισαν να ολοκληρώσουμε το έργο μας – κυρίως τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζαμε και για τις οποίες κανείς δεν μιλάει σήμερα. Και αίσθημα πικρίας, όχι για μας, αλλά γιατί η χώρα ήταν στο «παρα-πέντε» να βγει από την κρίση και τα μνημόνια και την εξαπάτησαν, επαναφέροντάς την και στην ύφεση και στα ελλείμματα και σε τρίτο – χειρότερο – Μνημόνιο…