«Και το δημόσιο μπορεί να κάνει επενδύσεις», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης, την Τρίτη το μεσημέρι. Μιλώντας σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, λίγο πριν «πέσουν» οι υπογραφές των δανειακών συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για έργα της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ και του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της ΕΤΕπ. Η δανειοδότηση για τις τρεις εταιρείες του δημοσίου θα φτάσει τα 285 εκατ. ευρώ.

Με τον ΑΔΜΗΕ υπογράφηκε μία σύμβαση 65 εκατ. ευρώ για το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα και μία δεύτερη 70 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του «Transmission Ι», η οποία αφορά στη βελτίωση της διασύνδεσης της Πελοποννήσου με το κεντρικό σύστημα.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μπλάνας, πολλές επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Πελοπόννησο έχουν σταματήσει διότι δεν μπορεί να μεταφερθεί η ενέργεια.

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΤΕπ. Όπως τόνισε ο πρόεδρός της κ. Βέρνερ Χόγιερ, «έχουμε εγγυηθεί στους μετόχους μας ότι το 25% των δραστηριοτήτων μας θα αφορούν τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, άρα έργα που αφορούν την ενεργειακή απόδοση και τις ΑΠΕ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης τόνισε τη σημασία της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ για το στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης. Εστίασε στις επενδύσεις στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, αναφέροντας ότι τα 110 εκατ. ευρώ της δανειοδότησης αφορούν σε 18 αυτόνομους σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε νησιά (π.χ. Κάρπαθο, Σαντορίνη, Κάλυμνο κλπ.). «Μπορεί και το δημόσιο να κάνει κρίσιμα πράγματα σε επενδύσεις και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Ιδιαίτερα οι συμβάσεις αυτές που υπογράφονται σήμερα με την ΔΕΗ και αφορούν στην αντικατάσταση μονάδων σε νησιά, έχουν μια διπλή σημασία. Δεν είναι μόνο ότι μειώνουν το κόστος των συγκεκριμένων μονάδων αλλά ταυτόχρονα αποτελούν επιλογές που είναι φιλικές στο περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

Η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε όλο των φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Από το τέλος Οκτωβρίου 2015, το συνολικό ποσό των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον Όμιλο ΔΕΗ ανέρχεται στα 2,4 δις ευρώ, όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης..

Για την επέκταση του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, υπογράφηκε σύμβαση με τον ΔΕΣΦΑ 40 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας αφορά όχι μόνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και όλων των Βαλκανίων. Η σημασία του υγροποιημένου αερίου, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη είναι πάρα πολύ μεγάλη. «Γνωρίζετε ότι υπάρχουνε όχι μόνο σκέψεις, αλλά έχουνε δρομολογηθεί επιλογές σε σχέση με τη δημιουργία ενός δεύτερου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη και θα έλεγα ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα προσεγγίσουμε στο πλαίσιο ενός συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει και το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της χώρας μας», επεσήμανε.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στον αγωγό TAP, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένες και σε καλό κλίμα συζητήσεις με το consortium του TAP και νομίζω ότι πολύ σύντομα πια, θα έχουμε μπει στην τελική ευθεία για να ξεπεραστούνε και τα όποια μικρά εμπόδια υπήρχανε».