Δύο 24ωρα μετά την κινητοποίηση στις Καστανιές Εβρου από αντιρατσιστικές οργανώσεις με αίτημα να πέσει ο φράχτης του Εβρου πληθαίνουν ολοένα περισσότερο οι φωνές μέσω της κοινωνικής δικτύωσης όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ αυτής της λύσης για να μειωθούν τα ναυάγια με λέμβους προσφύγων στο Αιγαίο που έχουν αποτέλεσμα δεκάδες πνιγμούς τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσά τους γυναίκες –και το τραγικότερο -, παιδιά και βρέφη.
Τις προηγούμενες ημέρες η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι φράχτες σημαίνουν χαμένες ζωές προσφύγων. Να σταματήσει τώρα η τραγωδία» ενώ και το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθύνει κάλεσμα σε «οργανώσεις, πολίτες και κινήματα να κινητοποιηθούν ενάντια στον φράχτη της ντροπής».
Το hashtag #OpenEUborders στο twitter, ειδικά στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας με τα συνεχή ναυάγια, ήταν στις πρώτες θέσεις με χρήστες από όλη την Ευρώπη να ζητούν να πέσει ο φράχτης για να μπορέσει να αποτελέσει ασφαλή δίοδο για πρόσφυγες ενώ και στο facebook έχει συσταθεί ομάδα «Γκρεμίστε τώρα τον φράχτη στον Εβρο» με πάνω από 1.000 μέλη.
Ο Ν. Τόσκας αποκλείει το γκρέμισμα
Σε δήλωσή του προς «Το Βήμα» και τον BHMA FM ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας απέκλεισε το ενδεχόμενο να γκρεμιστεί ο φράχτης, λέγοντας ωστόσο ότι εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς όμως να τις κατονομάσει. Επίσης εντύπωση προκαλεί η άποψη που διατύπωσε ότι δεν «στέκει σε καμία λογική» η θέση που έχουν διατυπώσει ουκ ολίγοι ότι από τη στιγμή που κατασκευάστηκε ο φράχτης αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.
Ειδικότερα ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι «έχει μεγάλη σημασία να μη δούμε το δέντρο και χάσουμε το δάσος. Είμαστε υπέρ της ασφαλούς και της νόμιμης μεταφοράς και της σίγουρης μεταφοράς των προσφύγων και αυτό μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που έχει προτείνει και ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Από την Τουρκία, από τη χώρα που πρωτοεισέρχονται οι πρόσφυγες, θα πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων στις χώρες όπου θέλουν να πάνε, δηλαδή στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος. Μιλάμε για έναν φράχτη –για όσους δεν έχουν εικόνα της περιοχής –12 χιλιομέτρων, που φράζει τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Εβρου. Εκεί δεν είναι ποτάμι».
Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το γκρέμισμα, αλλά δεν υπάρχει και κανένα ζήτημα. Ούτε εμποδίζει, ούτε στέλνει ο φράχτης τους πρόσφυγες στα νησιά. Είναι μια θεωρία που δεν στέκει κάτω από καμία λογική. Ούτε μπορούμε να μπούμε στην εξίσωση ότι ο φράχτης των 12 χιλιομέτρων είναι ίδιος με τους απάνθρωπους φράχτες στην Κεντρική Ευρώπη. Γιατί αυτή η εξίσωση είναι και άδικη, όπως έχω δηλώσει και εκ του πονηρού».
Οπως υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, «ξέρει όλος ο κόσμος, ξέρει όλη η Ευρώπη πως η χώρα μας αγκαλιάζει τους πρόσφυγες και δεν προσπαθεί να τους απομονώσει. Οι χώρες αυτές που προσπαθούν να απομονώσουν τους πρόσφυγες, να δημιουργήσουν προβλήματα και κάθε τόσο ανοιγοκλείνουν τα σύνορά τους, δηλαδή κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, θα πρέπει να πιεστούν και να υπάρξει κανονική ροή των προσφύγων εκεί που θέλουν να πάνε και αυτός είναι ο πραγματικός σεβασμός της ανθρώπινης διάστασης του προβλήματος. Εμείς παρ’ όλα αυτά εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις αλλά αυτό προϋποθέτει και συναινέσεις με τις άλλες χώρες και εξέταση των τεχνικών θεμάτων για να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις».
Εναλλακτικές λύσεις και υποκριτικές φωνές
Ερωτηθείς για το ποιες μπορεί να είναι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις, ο κ. Τόσκας απάντησε: «Εναλλακτικές μπορεί να προκύψουν από παντού και εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις, πλην όμως θα πρέπει πρώτα να μην πάμε στην επιμέρους λύση και αφήσουμε τη συνολική λύση του θέματος. Αυτή τη στιγμή επείγει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινής ευθύνης που θα περιλαμβάνει συνεννόηση με την Τουρκία, θα περιλαμβάνει και συνεννόηση με τις βαλκανικές χώρες ώστε να αποκατασταθεί η ασφαλής και συνεχής ροή των προσφύγων προς τα εκεί που θέλουν να πάνε».
Ακόμη απαντώντας στις «φωνές» εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν από τη κυβέρνηση να «γκρεμίσει» τον φράχτη ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε: «Τους απαντώ ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε το δάσος και να δούμε το δέντρο. Η ασφαλής και νόμιμη μεταφορά είναι μέσω της μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία προς τις χώρες που επιθυμούν να πάνε. Ολα τα άλλα και κάποιες θεωρίες που κυρίως αναπτύσσονται στην Κεντρική Ευρώπη και όχι εδώ είναι υποκριτικές. Και ξέρουμε πόσο στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να κατασκευαστούν τέτοιες θεωρίες που να ρίξουν το βάρος σε εμάς και τελικά να βρεθούμε εμείς οι κύριοι «αρμόδιοι» για την αντιμετώπιση του θέματος. Είναι ευρωπαϊκό το ζήτημα και η Ευρώπη θα πρέπει με μια συνολική πολιτική να το αντιμετωπίσει».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Γιάννης Μουζάλας,ο οποίος σημειωτέον, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», απέκλεισε το «γκρέμισμα» του φράχτη συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που σε αυτή τη φάση δεν καθιστούν πρόσφορη την ιδέα να ανοίξει ο Εβρος». Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση εξετάζει συνεχώς εναλλακτικές λύσεις στις οποίες περιλαμβάνεται και ο Εβρος.
Κάτοικοι Εβρου: «Μην πειράξετε τον φράχτη»
Η εικόνα από το 2012 που κατασκευάστηκε ο φράχτης στα χερσαία σύνορα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, λένε κάτοικοι του Εβρου που ζητούν να μην γκρεμιστεί. Οπως λένε, «συμβιώνουν» με την παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών από το 1990 λέγοντας πως τα τελευταία τρία χρόνια οι περιοχές που βρίσκονται πλησίον των συνόρων έχουν «ηρεμήσει» σημαντικά.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος του 2014 είχαν συλληφθεί 1.756 και 3.283 το αντίστοιχο διάστημα του 2015, κάτι που δείχνει πως διατηρείται η ροή από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, αν και σε σχέση με τα χρόνια πριν από την κατασκευή οι αριθμοί έχουν μειωθεί σημαντικά.
Μιλώντας στο «Βήμα» ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο φράχτης πρέπει να παραμείνει επειδή λειτούργησε αποτρεπτικά, όχι μόνο στο θέμα της παράνομης εισόδου προσφύγων στη χώρα μας αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως στο λαθρεμπόριο. Και όλα αυτά αποδεικνύονται, όπως λέει, βάσει μετρήσιμων αποτελεσμάτων.
Στελέχη των διωκτικών Αρχών μιλώντας στο «Βήμα» διατυπώνουν την άποψη ότι το πρόβλημα θα μετακυλιστεί ουσιαστικά στα χερσαία σύνορα αν «ανοίξει» ο φράχτης, καθώς ο κύριος όγκος των προσφύγων θα κατευθυνθεί προς τα εκεί με το δεδομένο ότι είναι πολύ πιο ασφαλές πέρασμα προς την Ελλάδα από το ταξίδι στη θάλασσα. Μαζί με το πρόβλημα όμως θα «μετακομίσουν», όπως λένε, και τα κυκλώματα των σύγχρονων δουλεμπόρων.
HeliosPlus