Η διεξαγωγή ή όχι ενός ντιμπέιτ ή τουλάχιστον δυο συνδιασκέψεων αποτελεί το νέο σημείο τριβής μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών της Ν.Δ. που οδεύουν προς τις εσωκομματικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, χωρίς ουσιαστική πολιτική συζήτηση, αλλά με παράλληλους μονολόγους.

Η άρνηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, νυν προέδρου και υποψηφίου αρχηγού, να συναινέσει στη διεξαγωγή μιας έστω τηλεμαχίας των υποψηφίων, δημιουργεί εντάσεις κυρίως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη που εμμένουν να γίνει, ενώ πιο χαλαρός εμφανίζεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας που ναι μεν εμφανίζεται θετικός, αλλά θέλει να παρίστανται όλοι.

«Με καφέ ή χωρίς καφέ, εγώ θέλω να συνομιλήσω με τον κ. Μεϊμαράκη δημόσια» είναι το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ενώ την Κυριακή το βράδυ από τη Σπάρτη ο πρόεδρος της Ν.Δ. σήκωσε το γάντι και απέκλεισε τη διεξαγωγή ντιμπέιτ, ενώ στόχευσε και κατά του κ. Τζιτζικώστα, του έτερου υποψηφίου για την αρχηγία.

«…Στη Βουλή δίδονται οι μάχες. Εμείς δεν είμαστε της περιθωριακής Αριστεράς για το πεζοδρόμιο» είπε ο κ. Μεϊμαράκης για τον 37χρονο περιφερειάρχη, εννοώντας προφανώς το συνταγματικό κώλυμα που έχει να μην μπορεί να είναι στη Βουλή έως το 2019.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και από την Πάτρα ο κ. Μητσοτάκης που είπε ότι ενδεχόμενη νίκη του κ. Τζιτζικώστα θα οδηγήσει νομοτελειακά σε ένα καθεστώς δυαρχίας. «Οι μεγάλες πολιτικές μάχες εξακολουθούν να δίνονται στη Βουλή. Η άποψη μου είναι σαφής, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να είναι κοινοβουλευτικός» τόνισε με έμφαση.

Αυτή είναι μια άποψη που ενισχύεται και από συνταγματολόγους που υποστηρίζουν ότι με βάσει το Σύνταγμα δεν μπορεί να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς αυτή θα την λάβει ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Ν.Δ. εάν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα σίγουρος ότι θα είναι αυτός που θα εκλεγείς στις 22 Νοεμβρίου, έστειλε και το δικό του μήνυμα για το ντιμπέτι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η τηλεμαχία θα μας βλάψει. Θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα μεταξύ μας. Μπορεί να παρασυρθούμε από τις ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν και να έχουμε απαντήσεις που θα πληγώσουν τον νεοδημοκράτη τούτη την ώρα. Γι’ αυτό εγώ λέω, ότι να πάνε οι νεοδημοκράτες να ψηφίσουν και να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Μας ξέρετε. Μας ξέρετε πολλά χρόνια…».

Είχε προηγηθεί η επιστολή του κ. Γεωργιάδη, ανάλογη είχε στείλει στους τρεις συνυποψήφιούς του πριν μέρες και ο κ. Μητσοτάκης, προς τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο να γίνουν οπωσδήποτε οι δυο εθνικές συνδιασκέψεις, η μια στην Αθήνα και η άλλη στην Θεσσαλονίκη, όπως είπε πρότεινε και ο κ. Μεϊμαράκης.

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, και χωρίς να υπάρχει απόφαση εάν θα γίνουν οι όχι τουλάχιστον οι δυο εθνικές συνδιασκέψεις, καθώς είναι δεδομένο πως δεν θα διεξαχθεί ντιμπέιτ, οι κκ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης υποστηρίζουν ότι είναι απαράδεκτο να μην συναντηθούν πουθενά οι τέσσερις υποψήφιοι και να μιλήσουν.

«Είναι αδιανόητο να υποκρινόμαστε ότι φοβόμαστε για την ενότητα του κόμματος εάν βρεθούμε οι τέσσερις και μιλήσουμε μπροστά σε μία κάμερα. Όποιος το λέει αυτό δεν υπηρετεί την ενότητα του κόμματος, υπηρετεί προσωπική στρατηγική» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης που προτείνει και την συνεδρίαση της Κ.Ο.

Στο ίδιο κλίμα υπάρχει μεγάλη ομάδα βουλευτών που ζητούν να γίνει ανοικτή και στα ΜΜΕ, συνεδρίαση της Κ.Ο., όπου οι τέσσερις υποψήφιοι θα τοποθετηθούν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών.

Η ένταση ανεβαίνει σιγά-σιγά στη Ν.Δ., εκτός από την σφοδρή κριτική που κάνουν όλοι στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ήδη έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν σενάρια, να μην γίνει ο δεύτερος γύρος των εκλογών στις 29 Νοεμβρίου εάν η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο είναι μεγάλη (σ.σ. περίπου σε διψήφιο ποσοστό λέγεται) και το ποσοστό του κινείται πάνω από το 42-43%.

Σχετική συζήτηση γίνεται σε γραφεία κεντρικών και ιστορικών στελεχών της Ν.Δ., ενώ σημασία έχει και η φράση του κ. Μητσοτάκη που είπε: «Μπορεί να μην υπάρξει δεύτερος γύρος, αν είναι μεγάλη η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει ένα σενάριο και μία συμφωνία να μην υπάρχει δεύτερος γύρος. Μπορεί να συμβεί αυτό. Ναι».

Αντίθετα από τους άλλους τρεις υποψηφίους ο κ. Τζιτζικώστας, κλείνει τα αυτιά σε όσα του καταμαρτυρούν, και το βράδυ της Κυριακής από την Άρτα, όπου βρίσκεται σήμερα ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι «τώρα που διαλύθηκαν οι ψευδαισθήσεις, είναι η στιγμή για να αναδειχτεί η Κεντροδεξιά».

«Ήρθε η ώρα να εκφραστεί όλος ο κόσμος που σήμερα δεν εκφράζεται…Δεν ηττηθήκαμε απλά επειδή εμείς λέγαμε την αλήθεια και οι άλλοι τα ωραία λόγια. Ηττηθήκαμε γιατί δεν μπορέσαμε να αναχαιτίσουμε τη λογική του ΠαΣοΚ, που ηγεμόνευσε όλη την μεταπολίτευση. Του πολιτικού συστήματος ΠαΣοΚ που γιγάντωσε τη διαφθορά, έκανε κανόνα την αναξιοκρατία, έκανε το κράτος κομματικό λάφυρο, ξόδευε απερίσκεπτα όλες τις ευκαιρίες της χώρας. Αυτή τη λογική δυστυχώς, εμείς δεν τη σταματήσαμε και κάποιες φορές τη μιμηθήκαμε».

Η αγωνία πολλών είναι για την επόμενη μέρα και ακόμα και ιστορικά στελέχη, όπως οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τελευταίας κυβέρνησης Καραμανλή και στενός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού, με σχόλιό του στο facebook, επέκρινε από τη μια τους υποστηρικτές του ντιμπέιτ και από την άλλη τον κ. Μεϊμαράκη που άνοιξε τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού, χωρίς την διεξαγωγή συνεδρίου προηγουμένως.

Το μπαλάκι στους υποψηφίους αρχηγούς για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ή συνδιασκέψεων ή συνεδρίασης της Κ.Ο ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος και με επιστολή που τους έστειλε _μετά από την κίνηση του κ. Γεωργιάδη να του στείλει αυτός επιστολή_ παρέπεμψε και στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

«Όπως και προ αρκετών ημερών δήλωσα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κ.ΕΦ.Ε., προς τους εκπροσώπους όλων των υποψηφίων, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή είναι αρμόδια, σύμφωνα με τις σαφείς διατάξεις του άρθρου 10 του Καταστατικού του κόμματος, που δεν επιδέχονται διαφορετική ερμηνεία, για τη λήψη εκείνων μόνον των αποφάσεων και την υλοποίηση εκείνων μόνον των ενεργειών που ρητά αναφέρονται σ’ αυτό και αφορούν την, εν στενή εννοία, καθαυτό εκλογική διαδικασία» σημειώνει ο κ. Παπαμιμίκος.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι «ούτε το όργανο αυτό, ούτε εγώ, ως Πρόεδρός του, νομιμοποιούμαστε να αποφασίσουμε και να διοργανώσουμε συνδιασκέψεις ή debate μεταξύ των υποψηφίων, πολλώ δε μάλλον να προκαλέσουμε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, για το σκοπό που αναφέρεται στην σχετική επιστολή του κ. Γεωργιάδη προς εμένα.

Ο γραμματέας της ΝΔ υποστηρίζει ότι αυτό που «μπορώ και αποδέχομαι να κάνω, υπό την ιδιότητά μου όμως του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, είναι να υλοποιήσω τυχόν κοινή απόφαση όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων Προέδρων, η οποία θα επικυρωθεί με κοινό πρακτικό, που θα υπογράφεται από τους ίδιους εσάς, με το οποίο θα καθορίζονται οι χρόνοι και τόποι διεξαγωγής τυχόν συνδιασκέψεων, τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν σ’ αυτές και οι λοιπές απαραίτητες τεχνικές, οικονομικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή τους.
Για τον σκοπό αυτό, και εφ’ όσον επέλθει συμφωνία μεταξύ όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων για τα θέματα αυτά, είμαι πάντοτε στη διάθεση σας για τη διενέργεια των αναγκαίων διαβουλεύσεων».