Γερμανία: Σε «έγγραφο θέσεων» για πολιτική ασύλου κατέληξαν CDU-CSU

Σε εξασέλιδο «έγγραφο θέσεων» για την πολιτική του Βερολίνου στην προσφυγική κρίση κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζεεχόφερ, επιτυγχάνοντας -τουλάχιστον για την ώρα- αποκλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης.

Σε εξασέλιδο «έγγραφο θέσεων» για την πολιτική του Βερολίνου στην προσφυγική κρίση κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγκελα Μέρκελ και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζεεχόφερ, επιτυγχάνοντας -τουλάχιστον για την ώρα- αποκλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης.

Στο έγγραφο, το οποίο τιτλοφορείται «Βοήθεια για ανθρώπους σε κατάσταση ανάγκης, έλεγχος της μετανάστευσης, διασφάλιση ένταξης» γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για την ανάγκη δημιουργίας «διαμετακομιστικών ζωνών» (Ζωνών Τράνζιτ), αποκατάστασης της «αυστηρής προστασίας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και λειτουργίας των hotspots.

«Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο απαιτεί αυστηρή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι εγγυημένη. Με την αποκατάσταση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, τον τερματισμό της παράνομης διακίνησης και μετανάστευσης, με την δημιουργία νόμιμων δομών προστασίας προσφύγων και την κατανομή του βάρους με τις γειτονικές μας χώρες, θα μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων. Θα ξεπεράσουμε την αδυναμία της διαδικασίας του Δουβλίνου ΙΙΙ, θα αναπτύξουμε περαιτέρω το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και θα εξασφαλίσουμε την εφαρμογή του», αναφέρεται στο κείμενο CDU/CSU, στο οποίο τελικά δεν επικράτησε η απαίτηση των Χριστιανοκοινωνιστών για θέσπιση «ανώτατου ορίου» στον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης ζητούν την εντός του έτους λειτουργία «των ήδη αποφασισθέντων Κέντρων υποδοχής και κατανομής (hotspots) στην Ελλάδα και στην Ιταλία» και αναφέρονται στην ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι «η καταγραφή και η ταυτοποίηση όσων χρήζουν προστασίας καθώς και η κατανομή τους σε ολόκληρη την Ευρώπη θα γίνεται από εκεί γρήγορα και αποτελεσματικά». Το ίδιο ισχύει και για την ολοκλήρωση επιτόπου των διαδικασιών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και η επαναπροώθησή τους προς τις χώρες προέλευσης, σε συνεργασία με την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες UNΗCR και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (FRONTEX/EASO). Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται ότι η ενίσχυση της FRONTEX πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Στο έγγραφο της Χριστιανικής Ένωσης τονίζεται ακόμη ο ρόλος της Τουρκίας και ζητείται η «όσο το δυνατόν συντομότερη σύγκληση συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας προκειμένου να αποφασιστεί κοινή μεταναστευτική ατζέντα» και να συμφωνηθούν η οικονομική στήριξη της Τουρκίας για την καλύτερη φροντίδα των προσφύγων, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, η επιτάχυνση εφαρμογής της επανεισδοχής για πολίτες τρίτων χωρών από ΕΕ προς Τουρκία και παράλληλα η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους και η συμφωνία για μετακίνηση νόμιμου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία προς το σύνολο της ΕΕ.

Για την καταπολέμηση των αιτίων της προσφυγικής ροής, ζητείται επιπλέον παράταση της στρατιωτικής συμμετοχής των γερμανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και η επιδίωξη συμφωνίας επανεισδοχής της ΕΕ με το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές, αλλά και καλύτερη εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας με το Πακιστάν.

Όσον αφορά τα εθνικού χαρακτήρα μέτρα, στο έγγραφο γίνεται λόγος για την δημιουργία «Διαμετακομιστικών Ζωνών», οι οποίες περιγράφονται ως «πιο επείγον μέτρο για τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων» της Γερμανίας και αποτελούν βασικό σημείο διαφωνίας με τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που τις χαρακτηρίζουν «φυλακές».

Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές ζητούν ακόμη να δημιουργηθεί κοντά στα σύνορα κοινό κέντρο με την Αυστρία και να διοργανωθούν κοινές αστυνομικές περιπολίες κατά το μήκος των λεγόμενων «πράσινων συνόρων».

Επισημαίνεται ακόμη ότι πρέπει να καθιερωθεί η ενιαία ταυτότητα των προσφύγων, η οποία θα αποτελεί και προϋπόθεση για όλες τις παροχές από το κράτος, ενώ προωθείται η ρύθμιση, όσοι πρόσφυγες δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου και δεν επιτρέπεται να μείνουν στην Γερμανία, αλλά την ίδια ώρα στις χώρες τους κινδυνεύουν με ποινή θανάτου ή βασανιστήρια, να παραμένουν, αλλά οι οικογένειές τους να μην έχουν το δικαίωμα να τους ακολουθήσουν για διάστημα δύο ετών.

Η νέα συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, με την συμμετοχή και των πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.