Το «σταμάτημα των ροών μέσα στα εδάφη της Τουρκίας» πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης ως λύση στο προσφυγικό πρόβλημα, μιλώντας την Κυριακή σε προσυνεδριακή συνδιάσκεψη στο Ηράκλειο.
«Το Ποτάμι με μεγάλη ευθύνη, πρώτο από όλα τα κόμματα, πρώτο και από τα ευρωπαϊκά κόμματα, έθεσε από τον προηγούμενο χειμώνα την προϋπόθεση για να μην έχουμε αυτή την τραγική κατάσταση στο Αιγαίο. Είπαμε τότε ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν ώστε οι προσφυγικές ροές να σταματούν στην Τουρκία. Εκεί να ελέγχονται οι πρόσφυγες, εκεί να δίνεται το άσυλο, εκεί να γίνεται η κατανομή» είπε.
Απέδωσε επίσης ευθύνες στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «επιπόλαια καλέσματά της που δεν μπορεί να συνεχίζονται».
«Οι δουλέμποροι είναι εκείνοι που κινούν τις προσφυγικές ροές και βρήκαν την ευκαιρία, αφού η κυβέρνηση έλεγε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία μπορούν να «λιάζονται» οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, να πουν: ελάτε στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν έλεγχοι, που δεν υπάρχουν στρατόπεδα και που μπορείτε γρήγορα να πάτε προς την Ευρώπη. Ήταν ένα λάθος της κυβέρνησης» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Στον προσυνεδριακό διάλογο του κόμματός του, τον οποίο χαρακτήρισε «διάλογο με την κοινωνία», ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «μετά και τη διάψευση των ελπίδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε πολλά ψέματα στον ελληνικό λαό και ακόμη περισσότερα στους Κρητικούς, ο κόσμος θα καταλάβει ότι η αλήθεια του Ποταμιού, η οποία πολλές φορές ακούστηκε ως πικρή αλήθεια. είναι η αλήθεια της εποχής».
«Ο δικός μας διάλογος με την κοινωνία γίνεται για να προσθέσουμε δυνάμεις στο Ποτάμι. Φιλελεύθερες δυνάμεις, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, ανθρώπους που πιστεύουν στη μεταρρύθμιση, νεωτεριστές, προοδευτικούς».
«Συζητάμε για το νέο Ποτάμι καθώς μας ενδιαφέρει την επόμενη μάχη να την δώσουμε από πολύ καλύτερη θέση με νέους ανθρώπους, με νέα μυαλά δηλαδή, που θα έχουν προστεθεί στο Κίνημα μας».
Κατά την διάρκεια της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης συζητούνται μεταξύ άλλων οι πολιτικές προτεραιότητες και θέσεις του κινήματος, η εσωτερική οργάνωσή του, η επικαιροποίηση και συμπλήρωση του καταστατικού, οι συνεργασίες με πρόσωπα και κινήσεις και τις σχέσεις του κινήματος με τη νεολαία.