Μια νέα τεχνολογία η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες της την ταχύτατη ανάληψη χρημάτων μέσω της ανάγνωσης της ίριδας εξετάζει τον τελευταίο καιρό ο τραπεζικός όμιλος Citigroup. Στόχος των ειδικών είναι η αντικατάσταση των προσωπικών κωδικών τύπου PIN από τα βιομετρικά στοιχεία των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών για τη θωράκιση της ασφάλειας των οικονομικών συναλλαγών τους.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, ο πελάτης θα χρησιμοποιεί το smartphone του για την πληκτρολόγηση του επιθυμητού ποσού στην ειδική εφαρμογή η οποία θα επικοινωνεί με το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ). Ετσι μόλις εκείνος το πλησιάζει, θα ενεργοποιείται ο ειδικός σαρωτής για την ανάγνωση της ίριδας, η ταυτότητά του θα πιστοποιείται και το μηχάνημα θα βγάζει το επιθυμητό χρηματικό ποσό.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η διαδικασία της ανάγνωσης της ίριδας θα διαρκεί περί τα 15 δευτερόλεπτα, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται κατά την ανάληψη χρημάτων. Για την ώρα πάντως ο τραπεζικός κολοσσός δεν έχει ανακοινώσει περαιτέρω πληροφορίες γύρω από την ημερομηνία κυκλοφορίας του εν λόγω συστήματος ή την τοποθεσία αρχικής λειτουργίας του.
Ερχεται ο υπολογιστής-«σουβέρ»
Ονομάζεται Solu και είναι ο ξύλινος υπολογιστής με μέγεθος σουβέρ ο οποίος συνδέεται με το ψηφιακό «σύννεφο», με αποτέλεσμα να μπορεί να αποθηκεύει και να μοιράζεται έγγραφα και δεδομένα εύκολα και γρήγορα. Με στόχο να δημιουργήσουν ένα εύχρηστο και πάνω από όλα μικρό και εύκολο στη μεταφορά «έξυπνο» πολυεργαλείο, φινλανδοί μηχανικοί έφτιαξαν τον μικρότερο υπολογιστή γενικής χρήσης στον κόσμο. Χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο λειτουργικό σύστημα –που βασίζεται σε ένα «μεταλλαγμένο» Android -, το Solu λειτουργεί όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, με αποτέλεσμα να προσφέρει στους χρήστες πολύτιμη ελευθερία κινήσεων. O μικρός τετράγωνος υπολογιστής αφής λειτουργεί αυτόνομα ή μπορεί να συνδεθεί με μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο. Δεν απαιτεί αναβαθμίσεις αφού όλα γίνονται αυτόματα, ενώ ο αποθηκευτικός του χώρος είναι ανεξάντλητος καθώς ανεβάζει τα πάντα στο cloud και έναντι μιας συνδρομής προσφέρει στον κάτοχό του μια πλούσια «βιβλιοθήκη» από εφαρμογές.
Πιο ισχυρό από ένα κοινό smartphone, το Solu συνοδεύεται από έναν επεξεργαστή στα 2,3 GHz και εσωτερική μνήμη 32 GB. Παράλληλα συνδέεται με το «συννεφάκι» του, γεγονός που επιβεβαιώνει την ασφάλεια των δεδομένων του κατόχου του σε περίπτωση απώλειάς του. Σύμφωνα με την εταιρεία, η διάταξη όλων των διαθέσιμων εφαρμογών γίνεται με τρόπο που παραπέμπει σε δίκτυα νευρώνων. Στην παρούσα φάση ο Solu αναζητεί την τύχη του μέσω Kickstarter, ενώ η προπαραγγελία του στοιχίζει 349 ευρώ.
Παράδοση με… drones
Την επιλογή ανάμεσα στην παράδοση των αγορών τους μέσω συμβατικού κούριερ ή με… drones θα μπορούν να έχουν οι καταναλωτές του μέλλοντος, όπως όλα δείχνουν. Μετά την Google και την Amazon, oι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις των delivery drones, ολοένα και περισσότερες εταιρείες αιτούνται την απαραίτητη άδεια στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) για τον συγκεκριμένο σκοπό. Τελευταία μάλιστα στον χορό των εναέριων παραδόσεων μπήκε και η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Walmart. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στον κόσμο, η οποία στοχεύει στην παράδοση των προϊόντων της στην πόρτα των πελατών της με τη βοήθεια των ακούραστων ιπτάμενων βοηθών που θα απογειώνονται από φορτηγά που θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της παράδοσης και όχι απευθείας από τις αποθήκες της. Για την ώρα πάντως η Walmart ανακοίνωσε ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσει drones της κινεζικής εταιρείας DJI.
Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε μισή ώρα
Δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία υπερηχητική πτήση του Κονκόρντ, ο καναδός μηχανικός Σαρλ Μπομπαρντιέ ένωσε τις δυνάμεις του με τον αμερικανό σχεδιαστή Ρέι Μάτισον από την εταιρεία Design Eye-Q, από τη Μινεσότα, με στόχο τη δημιουργία ενός αεροσκάφους από το μέλλον, ικανού σχεδόν να «διακτινίζεται» από τη μία πλευρά του πλανήτη στην άλλη.
Το Skreemr, όπως ονομάζεται το υπερ-αεροσκάφος χωρητικότητας 75 επιβατών που σχεδίασαν, διαθέτει τέσσερα φτερά και δύο πυραύλους και είναι σχεδιασμένο ώστε να αναπτύσσει ταχύτητα δεκαπλάσια του ήχου (Μαχ 10) η οποία μεταφράζεται σε περίπου 12.350 χλμ./ώρα –περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Κονκόρντ.
Το αεροσκάφος-«σίφουνας», το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την πτήση Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε μόλις 30 λεπτά, θα μπορούσε να απογειωθεί με τη βοήθεια ενός μαγνητικού συστήματος εκτόξευσης ή ενός καταπέλτη αναπτύσσοντας έτσι ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Παράδοση με… drones
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ