Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ της γειτονιάς μας, δηλαδή των Βαλκανίων, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ήταν μέτρια, αν όχι χαμηλού βεληνεκούς, με συνέργεια δυστυχώς και της χώρας μας με τη δραματικά απογοητευτική περίπτωση του Φιλιππίδη. Τέσσερα μετάλλια –δύο αργυρά και δύο χάλκινα –από δωδεκάδα κρατών με συνολική ανθρωποδεξαμενή πέραν των 120.000.000 κατοίκων, εφόσον λογαριασθεί και η μικρασιατική Τουρκία –δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο, εκτός από τη σποραδική και εύλογη εθνική ευφορία. Χαρακτηριστικό είναι ότι και τα τέσσερα μετάλλια κατακτήθηκαν από αθλήτριες (δύο αργυρά η Κροατία με Πέρκοβιτς στη δισκοβολία και Βλάσιτς στο ύψος και από ένα χάλκινο, της ημετέρας Κυριακοπούλου στο επί κοντώ και της Σέρβας Σπάνοβιτς στο μήκος).
nnn
ΑΛΛΑ για να υπάρξει κάποια σφαιρική εκτίμηση της βαλκανικής συμμετοχής πρέπει να προχωρήσουμε πιο πέρα, στη διάσταση των τελικών, πέραν από τη λάμψη του βάθρου. Φίλος καλός της στήλης, ο κ. Γιώργος Ασημάκος, αλίευσε ενδιαφέροντα στοιχεία. Η συμμετοχή των Βαλκάνιων στις τελικές φάσεις φθάνει την εικοσάδα. Μικρός αριθμός όταν συνυπολογισθεί και η συμμετοχή σε αγωνίσματα (μαραθώνιος, βάδην, έπταθλο, δέκαθλο) όπου δεν υπήρχε πρόκριση.
nnn
ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ επιδόσεις –θέσεις στους τελικούς, μετά το αστραφτερό βάθρο –επέτυχαν η Βουλγάρα Πέτροβα (4η στο τριπλούν), ο Κύπριος Παρέλης (6η θέση στη δισκοβολία, κάτι που πέρασε μάλλον απαρατήρητο). Επίσης στην έκτη θέση ο βετεράνος Ρουμάνος Οπρέα (τριπλούν), οι Τούρκοι Γκουλιέφ (200), Κοπέλο (400 εμπ.). Στην 7η θέση η Βουλγάρα Λάλοβα (200) και ο Τούρκος Καγιά (10.000, και 9ος στα 5 χλμ.). Δυστυχώς από ελληνικής πλευράς οι αριθμοί είναι 14η θέση (ύψος Μπανιώτης), 25η (Παπαμιχαήλ 20.000 βάδην), 19η (Υφαντίδου έπταθλο). Τρεις οι συμμετοχές στην ημιτελική φάση. Καλύτερη εμφάνιση του Τσάκωνα στα 200 μ., 11η. Στη 14η η Βουλγάρα Λάλοβα και στη 15η o Τούρκος Χάρβι στα 100 μ.
nnn
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η γενική αυτή εικόνα της βαλκανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Πεκίνο συνηγορεί, για ακόμη μία φορά, όπως έχει επισημανθεί από τη στήλη, στην ανάγκη –αθλητική, κοινωνική, πολιτισμική –της λειτουργικής αναμόρφωσης των Βαλκανικών Αγώνων, του αρχαιότερου περιφερειακού θεσμού στην Ευρώπη (ίσως και στον κόσμο –1929).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ