Οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στις τροφές με χαμηλά λιπαρά, δεν οδηγούν μακροπρόθεσμα -για περιόδους μεγαλύτερες από ένα έτος- σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με άλλες δίαιτες υψηλότερων λιπαρών, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Η μελέτη

Ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Ντέιρντρ Τομπάιας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνέκριναν (μετα-ανάλυση) 53 έως τώρα δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές, που συνολικά αφορούσαν 68.100 άτομα σε αρκετές χώρες.

«Δεν προκύπτουν ικανοποιητικές ενδείξεις που να δικαιολογούν το να συστήσει κανείς τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Η αντίληψη ότι αρκεί να μειώσει κανείς τη λήψη των λιπαρών για να χάσει βάρος με φυσικό τρόπο, δεν επιβεβαιώνεται από τα επιστημονικά στοιχεία», δήλωσε η Τομπάιας.

Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη μέση απώλεια βάρους ανά άτομο ανάμεσα στις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά και σε εκείνες με περισσότερα λιπαρά. Μάλιστα, οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες πετυχαίνουν οριακά καλύτερο αδυνάτισμα (σχεδόν κατά ένα κιλό) σε βάθος χρόνου. Ένα γραμμάριο λίπους περιέχει υπερδιπλάσιες θερμίδες σε σχέση με ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεϊνών. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, «η επιστήμη δεν υποστηρίζει την άποψη ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών συνιστούν την καλύτερη στρατηγική για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους».

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το επίμαχο ζήτημα της καλύτερης μεθόδου για αδυνάτισμα σε βάθος χρόνου πρέπει να μελετηθει καλύτερα με νέες έρευνες. Με δεδομένο πάντως ότι όποια δίαιτα κι αν ξεκινήσει κανείς, δύσκολα την τηρεί για πολύ καιρό, αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι η λύση τελικά είναι μία: λιγότερο φαγητό γενικά και περισσότερη σωματική άσκηση. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet Diabetes & Endocrinology»

Newsroom ΔΟΛ