«Κάθε βάρκα με πρόσφυγες σε τρικυμία είναι ένας προαναγγελθείς θάνατος». Αυτό ακούγεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν τη Τετάρτη όπου καταγράφηκαν οι θάνατοι τουλάχιστον 15 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό περίπου 40 προσφύγων.
Όπως λένε στελέχη του Λιμενικού ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι με 8 μποφόρ από τη Τρίτη έως τη Πέμπτη το πρωί αφίχθησαν περίπου 15.000 μετανάστες και πρόσφυγες, κάτι που δείχνει πως «ανθεί η αγορά» ανεξέλεγκτη στα τουρκικά παράλια προσθέτοντας πως η «ζήτηση διαμορφώνει την αγορά».
Αυτή τη στιγμή κατ΄εκτίμηση 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν να έρθει η στιγμή που ο σύγχρονος δουλέμπορος θα τους βάλει στο σκάφος με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί.
Επιπλέον από τις 7.30 το πρωί της Τρίτης μέχρι της 7.30 το πρωί της Πέμπτης είχαν διασωθεί συνολικά 925 πρόσφυγες σε 20 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Κω.
Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για να δηλώσουν μέχρι σήμερα Πέμπτη τη διαθεσιμότητα τριών τουλάχιστον πλοίων για τη μεταφορά προσφύγων προς το Πειραιά.
Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση «σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο συνολικός αριθμός των αφίξεων κατά τη διάρκεια του έτους 2014 πολιτών τρίτων χωρών υπολογίστηκε σε 77.163 έναντι 13.002 το 2013. Κατά τη διάρκεια του 2015 ο αριθμός των αφίξεων ειδικότερα ανάμεσα στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας έχει αυξηθεί δραματικά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο συνολικός αριθμός των αφίξεων έως τις 26.10.2015 υπερέβαινε τις 545.000».
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατυπώνουν την άποψη ότι η «λύση δεν βρίσκεται στη θάλασσα» ζητώντας από τους αρμόδιους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουν περισσότερο βάρος όχι τόσο στα μέτρα «αστυνόμευσης» των θαλασσίων συνόρων που είναι αναγκαία για την εσωτερική ασφάλεια των χωρών αλλά σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν πριν φτάσουν τα σύνορα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Λέγοντας πως το φαινόμενο μπορεί να διαχειριστεί αλλά απαιτεί συνδιαχείριση από όλους τους αρμόδιους ανεξαρτήτως και αδιακρίτως. «Ίσως ευαισθητοποιηθούν όταν οι αφίξεις ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσα το βράδυ της Τετάρτης ότι: «Όσο η Ευρώπη θα καλλιεργεί τους εθνικούς εγωισμούς, οι διακινητές θα κάνουν τεράστιους τζίρους και η ζωή των προσφύγων θα γίνεται αναλώσιμη, ως….παράπλευρη απώλεια σε έναν ακήρυχτο κερδοφόρο πόλεμο. Πιο ορθολογικό, πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο ανθρώπινο είναι να διαχειριζόμαστε την ασφάλεια των ανθρώπων, παρά τη ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτός είναι και ο ασφαλής και δημοκρατικός τρόπος για να υπερασπιστούμε τη συνοχή και το μέλλον των δικών μας κοινωνιών. Ας το καταλάβουμε όλοι, η προσφυγιά είναι σαν το νερό. Περνάει από παντού. Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη, από δεξαμενές αλληλεγγύης και φυσικά η εξάρθρωση όλων των κυκλωμάτων σε όλες τις χώρες, όπου κερδοσκοπούν εγκληματικά σε βάρος του ανθρώπινου πόνου.»
Σχετικά με τις ροές των προσφύγων η πλειοψηφία είναι από Συρία και έχει –σύμφωνα με εκτιμήσεις –εξαπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των αφγανών ενώ ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται αρκετοί από το Ιράκ και το Πακιστάν.
Πολλοί είναι ακόμη στον Πειραιά που λένε «μακάρι να μην επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις αλλά αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα του χρόνου τέτοια εποχή θα αναπολούμε τους αριθμούς του 2015 που έχουν ξεπεράσει ήδη κάθε προηγούμενο».