Εβδομάδα κινητοποιήσεων στα λιμάνια εν όψει των ιδιωτικοποιήσεων τους την ίδια στιγμή που φορείς του Πειραιά αναμένουν την απόφαση τυο ΣτΕ μετά την προσφυγή που είχαν καταθέσει κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή είχε κατατεθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και ενδέχεται η απόφαση να εκδοθεί αυτή ή το αργότερο την άλλη εβδομάδα.
Ειδικότερα από χθες Τετάρτη έως και αύριο Παρασκευή η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας πραγματοποιεί διήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου πραγματοποεί 24ωρη παλλιμενική απεργία με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στη πλατεία Καραϊσκάκη στο λιμάνι του Πειραιά και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας. Στη πορεία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Πειραιά. Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία των λιμενεργατών είχε συμμετάσχει πριν από περίπου 10 ημέρες στην κινητοποίηση του Δήμου Κερατσινίου –Δραπετσώνας.

Επίσης κλειστός θα είναι σήμερα Πέμπτη ο δήμος Περάματος ο οποίος καλεί τους κατοίκους να συμμετάσχουν στις 09.30 σε μηχανοκίνητη πορεία που θα ξεκινήσει από το δημαρχείο με στόχο να ενωθούν οι συμμετέχοντες με όσους θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο των λιμενεργατών.

Ακόμη η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΟΜΥΛΕ στη πλατεία Καραϊσκάκη και στη πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Επιπλέον η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας προκηρύσσει στάση εργασίας για σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου από τις 11.00 π.μ. έως τις 15.00 μμ για να μπορέσουν όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση των λιμενεργατών.
Στη συγκέντρωση και στη πορεία αναμένεται να πάρουν μέρος εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Χθες, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου έως 10:30 πμκαι παραστάσεις σε όλες τις Διοικήσεις των Οργανισμών για την προώθηση των αιτημάτων μας.

Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίληςσημείωνε αναφορικά με την 24ωρη πανλιμενική απεργία ότι: «Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής του Πειραιά πρέπει να συμμετέχουμε στις αυριανές κινητοποιήσεις εργαζομένων και αυτοδιοικητικών φορέων διότι η πώληση του ΟΛΠ μας αφορά όλους. Εδώ δεν πρόκειται για παραχώρηση μιας δραστηριότητας όπως έγινε με μια προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στην Cosco. Παραχωρείται σε ιδιώτες όλο το λιμάνι, από το Παλατάκι μέχρι το πορθμείο του Περάματος και ακόμα πιο πέρα, στη Σαλαμίνα. Το επιβατικό λιμάνι, όλες οι προβλήτες και οι κόλποι της περιοχής, το εμπορικό λιμάνι με το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας, θα γίνουν ένα απέραντο ιδιωτικό μονοπώλιο και οι εργασιακές σχέσεις θα κινεζοποιηθούν».

Ο κ. Γαβρίλης σημειώνεται ακόμη ότι: «Γι’ αυτό, η Περιφέρεια Αττικής έχει πάρει απόφαση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και συμπορεύεται με όλους τους φορείς της περιοχής. Παράλληλα δίνουμε μαζί με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση τη μάχη για να εξαιρεθούν από την παραχώρηση κρίσιμες εκτάσεις, όπως το παράκτιο μέτωπο των Λιπασμάτων, η Πολιτιστική Ακτή, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι. Μια μάχη εξίσου δύσκολη καθώς όπως φαίνεται ποικιλώνυμα συμφέροντα έχουν βάλει στο «μάτι» ειδικά την έκταση των Λιπασμάτων και αντιδρούν, με μανία, στην εξαίρεσή της. Όμως, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το μοντέλο, που διαμορφώνεται με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αποτυπώνει ένα δραματικό μέλλον για όλους μας και αυτό δεν το δεχόμαστε».

Επίσης για την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου έχει αποφασιστεί σύγκληση ευρείας σύσκεψης φορέων για συνέχιση τουαγώνα τους ενώ παράλληλα στη Γενική Συνέλευση της ΟΜΥΛΕ είχε ληφθεί απόφαση και για «δυναμικές παρεμβάσεις σε όλες τις ενέργειες προώθησης της πώλησης των Λιμανιών της Κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΔΣ των Οργανισμών».

Περιφέρεια Πειραιά: Στόχος να προχωρήσει η ανάπλαση του «μικρού Ελληνικού»
Εν τω μεταξύ εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Πειραιά εκφράζουν την ικανοποίηση τους μετά την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για την εξαίρεση της παράκτιας ζώνης του χώρου στα Λιπάσματα Δραπετσώνας από την νέα Σύμβαση Παραχώρισης του ΟΛΠ λέγοντας ωστόσο ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του μεγάλου λιμανιού.
Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Αναμφίβολα αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη η κατηγορηματική δέσμευση του πρωθυπουργού για την εξαίρεση του παράκτιου μετώπου του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων από την παραχώρηση του ΟΛΠ. Και είναι θετική διότι διαμορφώνει νέες δυνατότητες και προϋποθέσεις για να προχωρήσει, επιτέλους, η ανάπλαση της έκτασης, όπως διεκδικούμε εδώ και μια 20ετία, με ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στην θάλασσα».
Ο κ. Γαβρίλης πρόσθεσε ότι: «Η ανάπλαση της έκτασης, που έχει χαρακτηριστεί ως το «μικρό Ελληνικό», με την διαμόρφωση χώρων πρασίνου και πολιτισμού έχει υπερτοπική σημασία, διότι δεν θα αναβαθμίσει μόνο τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, που εδώ και δεκαετίες βιώνουν την απόλυτη περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό, τον λόγο η νέα Περιφερειακή Αρχή στον πρώτο χρόνο της θητείας της έκανε, σε συνεννόηση με τον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, δύο ουσιαστικές κινήσεις, που προωθούν την ανάπλαση: Δέσμευσε στον προϋπολογισμό της 16 εκατομμύρια € για απαλλοτριώσεις εκτάσεων και 200.000 € για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών».
Ο περιφερειάρχης Πειραιά επεσήμανε ακόμη ότι συνεχίζεται ο αγώνας για να υπάρξουν αποτελέσματα και «ζητάμε να επανακατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί άμεσα η τροπολογία που ρυθμίζει τις χρήσεις γης και τον συντελεστή δόμησης. Ακόμα, αγωνιζόμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, για την οποία με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε παρέμβαση υπέρ της αίτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας των φορέων της περιοχής, με τους οποίους συνεχίζουμε να διεκδικούμε και τους επιμέρους στόχους, που έχουμε θέσει, σε συνεννόηση και με τους Δήμους, για λιμενικούς χώρους, ώστε να αποτρέψουμε το Σχέδιο Παραχώρησης του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει χαρακτηριστικά επιδρομής σε βάρος των πόλεων. Τέλος, συμμετέχουμε και στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζόμενων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα».

Δήμος Κερατσινίου: Νίκη φορέων και κατοίκων
Από την πλευρά του ο Δήμος Κερατσινίου –Δραπετσώνας χαιρετίζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο «για μία νίκη των φορέων και των κατοίκων της πόλης μας, οι αγώνες των οποίων για την ανάπλαση των Λιπασμάτων μετρούν δεκαετίες. Η εξέλιξη αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα που για να ολοκληρωθεί χρειάζεται αφενός να προχωρήσει άμεσα η παραχώρηση της λιμενικής ζώνης στο Δήμο, ώστε μαζί με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά να υλοποιήσουμε γρήγορα το σχέδιο ανάπλασης, αφετέρου να κατατεθεί προς ψήφιση άμεσα η τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που καθορίζει τις χρήσεις γης του συνόλου των Λιπασμάτων και τον χαμηλό συντελεστή δόμησης, ενώ κατοχυρώνει την ευθύνη πολεοδομικού σχεδιασμού στο Δήμο».
Ο Δήμος Κερατσινίου –Δραπετσώνας επίσης αποφάσισε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στο πλαίσιο στήριξης στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΛΠ να παραμείνει κλειστό το δημαρχείο απευθύνοντας κάλεσμα «σε όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της πόλης στην Πλατεία Κύπρου (Δημαρχείο Κερατσινίου) σε πορεία που θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους στο υπουργείο Ναυτιλίας».

Παράλληλα ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας διοργανώνει το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις 11.00, ημέρα δράσης στον χώρο των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα με δενδροφύτευση και δημιουργικό παιχνίδι για παιδιά με θέμα «Τι σημαίνει θάλασσα».