Μνήμη και επιθυμία, ανταλλαγές και νεκροί, πόλεις λεπτές και πόλεις κρυφές, πόλεις ευτυχισμένες και πόλεις δυστυχισμένες, ένας βενετός εξερευνητής που αφηγείται και ένας κινέζος αυτοκράτορας που τον παρακολουθεί, ο Μάρκο Πόλο και ο Κουμπλάι Χαν. Οι πενήντα πέντε Αόρατες πόλεις (1972) του Ιταλο Καλβίνο, τοποθετημένες μεταξύ πεζογραφίας, ποίησης και φιλοσοφίας, ένα εμβληματικό κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ού αιώνα το οποίο ακτινοβολεί πέρα από τη λογοτεχνική σφαίρα. Ερεθίζει τη σκέψη, τρέφει τον προβληματισμό για τον σύγχρονο αστικό πολιτισμό. Θέτει ερωτήματα για το τι είναι η πόλη σήμερα, ως τόπος, ως κοινωνική δομή, ως σκηνικό δράσης για την τέχνη και την επιστήμη.
Σε δύο ταξιδιώτες του χειμώνα σε αόρατες πόλεις, τον Ιταλο Καλβίνο (1923-1985) και τον Ανταίο Χρυστοστομίδη (1952-2015), είναι αφιερωμένη η διήμερη διεπιστημονική και καλλιτεχνική συνάντηση «Αόρατες πόλεις» που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, στις 23 και 24 Οκτωβρίου, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47), με αφορμή την επέτειο των τριάντα χρόνων από τον θάνατο του ιταλού συγγραφέα.
Θεάσεις της πόλης θα παρουσιάσουν στη διάρκεια του συνεδρίου, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, με ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, εικαστικών και εγκαταστάσεων και εργαστήρια (workshops), καταξιωμένοι αλλά και νέοι επιστήμονες και καλλιτέχνες.
Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός θα εγκαινιάσει τον κύκλο των ομιλιών, μιλώντας για τον Ιταλο Καλβίνο που γνώρισε και τη φιλία που τους συνέδεσε, ενώ ο Γιώργος Μπράμος και ο Σταύρος Πετσόπουλος θα θυμηθούν τον έλληνα μεταφραστή που κατ’ εξοχήν συνέδεσε το όνομά του με το έργο του Καλβίνο, τον πρόσφατα εκλιπόντα Ανταίο Χρυσοστομίδη.
Τη θεματική της πόλης με αφορμή το κλασικό κείμενο του ιταλού συγγραφέα θα διερευνήσουν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο προσεγγίζοντάς την από τη σκοπιά της λογοτεχνίας και της φιλολογίας («Ο λογοτεχνικός χώρος των αόρατων πόλεων», «Ο λόγος-σύνορο ανάμεσα σε δύο ερήμους», «Το αόρατο που σε κοιτά»), αλλά και της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας, της λαογραφίας, της τεχνολογίας, της φιλοσοφίας («Η διερεύνηση του αρχιτεκτονικού χώρου και οι «Αόρατες Πόλεις»», «Πόλεις πραγματικές και αόρατες», «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του γράφειν. Κοινωνική στράτευση και πειραματισμός στο έργο του Ιταλο Καλβίνο», «Αόρατη Θεσσαλονίκη: η αρχαιότητα ως επιθυμία», «Οι «Αόρατες πόλεις» του Calvino και η δυστοπική μεταμοντέρνα «Brazil» του Terry Gilliam», «Το άτομο ως πόλη στις πόλεις του Καλβίνο», «Οι ψηφιακές πόλεις του Ιταλο Καλβίνο» κ.ά.).
Εκπρόσωποι της νέας γενιάς ελλήνων εικαστικών, new media artists και performers θα καταθέσουν στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου τη δική τους εκδοχή των αόρατων πόλεων, με έργα και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για τις ανάγκες της διοργάνωσης και εκτίθενται με την επιμέλεια της Ηρας-Παρασκευής Παπαποστόλου.
Εικαστικοί, αρχιτέκτονες και τεχνολόγοι θα χρησιμοποιήσουν την Αθήνα σαν ακόμη μία αόρατη πόλη προσκαλώντας μας να την ανακαλύψουμε στα εργαστήρια «Χαρτογραφώντας το Αόρατο» (Στέλλα Μπολωνάκη, εικαστικός ΑΣΚΤ, αρχιτέκτων), «Εικαστική Αναπαράσταση: Από τον λόγο στο σχήμα, εφαρμογή στην πόλη» (Ευφροσύνη Τσακίρη, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ), «Η Ζωή ως Πόλη: μια συλλογική ανάγνωση της ζωής σε κρίση» (Μάρω Πανταζίδου, Διεθνής Αμνηστία), «Ιστορίες κατοίκησης» (ηχητικός περίπατος από την ομάδα Akoo-o).
Το διεπιστημονικό συνέδριο «Αόρατες πόλεις» θα πραγματοποιηθεί στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47). Για το πλήρες πρόγραμμα και για τις δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://invisibleathens.tumblr.com

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ