Διαλυτικά φαινόμενα εμφανίζει, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, η συντηρητική παράταξη. Τα όσα συμβαίνουν κυρίως στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο επιτείνουν το φόβο και την ανησυχία πολλών για το εάν η Νέα Δημοκρατία μπορεί να φθάσει συντεταγμένη και ενωμένη έως τις εσωκομματικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου.
Το κλίμα είναι πάρα πολύ βαρύ στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δείχνει αδύναμη και ανήμπορη να απεγκλωβιστεί, όχι απλά από την εσωστρέφεια, αλλά από τον εμφύλιο πόλεμο που είναι σε πλήρη εξέλιξη με φόντο την εκλογή του νέου αρχηγού, μια διαδικασία που εκφυλίζεται από τα όσα γίνονται με πρωταγωνιστές και ιστορικά της στελέχη.
Σε αυτή την ιδιαιτέρως φορτισμένη ατμόσφαιρα, μετά τα όσα συνέβησαν χθες στη Συγγρού, με την…«εισβολή» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην αίθουσα που συνεδρίαζε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και τα «γαλλικά» που είπε σε έξαλλη κατάσταση στον γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο και στον διευθυντή του κόμματος, Κώστα Τσιμάρα (σ.σ. προειδοποίησε με μήνυση τον πρόεδρο της Ν.Δ.), μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση φέρουν, όπως λένε έμπειρα στελέχη, οι βασικές πολιτικές οικογένειες της κεντροδεξιάς.
«Εάν οι οικογένειες και οι βαρονίες δεν κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος και δεν κοιτάξουν να βρουν λύση και να αποφορτιστεί το κλίμα, τότε ίσως έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» τόνιζε ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ, μιλώντας στο Βήμα.
Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο εξελίσσονται διάφορες κινήσεις για να χαμηλώσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, οι τόνοι και προκρίνονται πρωτοβουλίες για να επέλθει συμβιβασμός και να φθάσει η Ν.Δ. όσο μπορεί με πιο ηρεμία στις εσωκομματικές εκλογές.
Αρκετοί ήδη ζητούν να αναλάβει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πρωτοβουλία, ώστε να βγει από το αδιέξοδο η Ν.Δ. και ορισμένοι μάλιστα μιλάνε για μια υπερβατική κίνηση. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με όσοι το προτείνουν, πρέπει άμεσα να σταματήσει η διαδικασία εκλογής, να ορισθεί, μετά από συμφωνία βέβαια και των νυν υποψηφίων προέδρων, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για μεταβατικός πρόεδρος.
Γιατί αυτό; Διότι, όπως υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, με υψηλή αποδοχή στη Ν.Δ., με αυτό τον τρόπο θα επέλθει ηρεμία, θα έχει την ευκαιρία η παράταξη να συζητήσει μέσα από ένα συνέδριο τα αίτια των τελευταίων ηττών της, την ιδεολογική της φυσιογνωμία και να αποφασίσουν οι σύνεδροι τις διαδικασίες ανάδειξης του νέου αρχηγού, ο οποίος θα μπορεί να εκλεγεί μετά από έξι με εννέα ή ακόμα και 12 μήνες.
«Είναι αρκετός χρόνος να ανασυνταχθεί το κόμμα» λένε και μάλιστα ορισμένοι αναφέρουν το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη (σ.σ. το όνομά της προτείνεται από τον κ. Μεϊμαράκη και θεωρείται πως έχει πολλές πιθανότητες να είναι και η νέα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε ένα μήνα το αργότερο), ως το πρόσωπο που μπορεί αυτή τη στιγμή να ενώσει και να ξεφύγει η κεντροδεξιά από τον εμφύλιο πόλεμο.
«Δεν ισχύουν αυτά τα σενάρια…Εάν γίνει κάτι τέτοιο, όχι μόνο ηρεμία δεν θα υπάρξει, αλλά θα διαλυθούν τα πάντα» λένε από τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών που θα έχουν την ευκαιρία σήμερα, να…αναμετρηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα συνεδριάσει για τη στάση της Ν.Δ. επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Εκεί θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο, ο κ. Μεϊμαράκης με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τον Απόστολο Τζιτζικώστα που θα παραστεί και θα τοποθετηθεί.
Η συνεδρίαση της Κ.Ο. αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς ουσιαστικά θα πρόκειται για μια πρώτη μονομαχία ενώπιον των βουλευτών, οι οποίοι θα ακούσουν τους κκ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, αλλά κυρίως τον κ. Τζιτζικώστα που θα κληθεί εκ των πραγμάτων να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα και θεωρείται σίγουρο ότι θα πιεστεί. Αμφίβολο είναι εάν θα μιλήσει ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει δώσει γραμμή για καταψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά ίσως να μην θελήσει να ανοίξει το εσωκομματικό θέμα στην Κ.Ο.
Το ανησυχητικό για πολλούς, είναι πάνω από τη Ν.Δ., όπως το είχε περιγράψει το Βήμα της Κυριακής πριν από δυο εβδομάδες, πλανάται το φάντασμα της διάσπασης, ένα ενδεχόμενο που ήδη προκαλεί πολλές συζητήσεις και πλέον αναζητούνται τρόποι διαφυγής από το αδιέξοδο.
Και μόνο η μετάδοση των «γαλλικών» του κ. Μεϊμαράκη και η καταγγελίες του κατά των κκ. Παπαμιμίκου και Τσιμάρα για μεθοδεύσεις σχετικά με την ανάθεση του έργου μηχανογράφησης των εσωκομματικών εκλογών και η προειδοποίηση του τελευταίου για υποβολή μήνυσης ή αγωγής κατά του προέδρου της Ν.Δ. δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στη συντηρητική παράταξη.
Ο κ. Μεϊμαράκης αφήνει υπονοούμενα –σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του το λέει ευθέως- για πιθανή νοθεία την ημέρα των εκλογών και ήδη ορισμένα στελέχη της Ν.Δ. που τον υποστηρίζουν αναφέρονται στο 2009 και αναφέρουν, χωρίς βέβαια στοιχεία, ότι και πριν έξι χρόνια έγιναν διάφορα περιστατικά που δεν τιμούν την κεντροδεξιά.
Σε αυτό το κλίμα, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και οι στενοί του συνεργάτες, διαψεύδουν ότι ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. και υποψήφιος αρχηγός, δημιουργεί συνθήκες για να αναβληθεί η ματαιωθεί η διαδικασία, ώστε να μπορέσει να αποχωρήσει από τη διαδικασία, ένα σενάριο που ανέδειξε το Βήμα της Κυριακής.
«Θα φθάσει έως το τέλος και όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού» λένε στενοί του συνεργάτες, αν και πολλά έμπειρα και ιστορικά στελέχη που τον συναντούν και συνομιλούν μαζί του δεν μπορούν με σιγουριά να το πουν αυτό. Μένει να αποδειχθεί.
Επί της ουσίας, ο κ. Μεϊμαράκης εξουδετέρωσε χθες τα όποια σενάρια απόσυρσής του από τη διεκδίκηση της προεδρίας, εμμένοντας όμως στη γραμμή της αμφισβήτησης των εσωκομματικών διαδικασιών για την εκλογή του νέου αρχηγού.
Εξάλλου και η χθεσινή απόφαση που ελήφθη με 7-1 (επί συνόλω 17 μελών- τα υπόλοιπα μέλη αποχώρησαν μετά τα «γαλλικά» του κ. Μεϊμαράκη και την διακοπή για μια ώρα της διαδικασίας) ήδη αμφισβητείται επί της ουσίας από πλευρά του προέδρου της Ν.Δ., ενώ ο διευθυντής του, ο Σωτήρης Κορομάντζος ζητεί από τον κ. Τσιμάρα και οικονομικό απολογισμό για τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Βέβαια, η πλευρά Μεϊμαράκη δεν αμφισβητεί τις αποφάσεις της ΚΕΦΕ ως προς την προβλεπόμενη διαδικασία (σ.σ. αποφασίστηκαν 1.300 κάλπες σε 900 εκλογικά τμήματα, 3 ευρώ αντίτιμο συμμετοχής ψηφοφόρων –μέλη και φίλοι- και εκλογές με τους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών). Η βασική ένστασή τους είναι στην επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την μηχανοργάνωση των εκλογών, καθώς αφήνουν υπονοούμενα ότι σκοπός είναι να υπάρξει νοθεία.
Ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ από τα όσα συνέβησαν χθες κρατούν αποστάσεις οι κκ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας, ενώ επισημαίνουν όλοι ότι η εικόνα που δείχνει προς την κοινωνία η Ν.Δ. είναι προβληματική και ουσιαστικά προσβάλλεται η παράταξη.
Και οι τρεις πάντως προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις του κ. Μεϊμαράκη και που ακριβώς θέλει να το πάει, αν και υπάρχει η εκτίμησή ορισμένων ότι ίσως επιδιώκει κατά βάθος να γίνει έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει τα πάντα επί της διαδικασίας εκλογής του νέου αρχηγού.
Ο κ. Γεωργιάδης απευθύνθηκε στον κ. Μεϊμαράκη, λέγοντας ότι δεν είναι εκτός των σχεδίων του, η ματαίωση των εκλογών. Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν ότι το καταστατικό αλλάζει μόνο από τακτικό συνέδριο και δεν μπορεί ούτε ένα έκτακτο συνέδριο, ούτε μια συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής να αποφασίσει αλλαγή των όρων του…παιχνιδιού.
Από την πλευρά του κ. Τζιτζικώστα σημειώνουν ότι με όσα έγιναν χθες, ο κ. Μεϊμαράκης απώλεσε το δυνατό του επιχείρημα ότι αυτός είναι ο μόνος εγγυητής της ενότητας της παράταξης. Όμως, ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι ως πρόεδρος της Ν.Δ.έχει αποφασίσει να μην ανεχτεί διαδικασίες που εκθέτουν το κόμμα και πληγώνουν τους νεοδημοκράτες.
Οι κκ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας αφήνουν υπαινιγμούς ότι ίσως ο στόχος του κ. Μεϊμαράκη είναι η ματαίωση της διαδικασίας, ενώ ο κ. Παπαμιμίκος επεδίωξε να ρίξει του τόνους. Μάλιστα ο γραμματέας της Ν.Δ. διευκρίνισε ότι η επιλογή της εταιρείας είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Προμηθειών, η οποία όμως και θα αποσφραγίσει τις προσφορές αύριο, αν και από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη λένε ότι ο κ. Τσιμάρας είχε παρουσιάσει την εταιρεία-ανάδοχο στα μέλη της ΚΕΦΕ ήδη από το βράδυ της Τρίτης.
Πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου ανέλαβε ο κ. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ που κάλεσε σε κοινή συναντηση τους άλλους υποψήφιους Κυρ. Μητσοτάκη, Αδ. Γεωργιάδη και Απ. Τζιτζικώστα με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο και η αμοιβαία καχυποψία στη Νέα Δημοκρατία.
Αυτή η συνάντηση έγινε πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ το απόγευμα της Τετάρτης.
Μεϊμαράκης: Χτες μπήκα στην ΚΕΦΕ ως πρόεδρος, όχι ως υποψήφιος
Την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΝΔ αναμένει ο Ευάγγελος Μειμαρακης για να κανει αποδέκτες τις προτάσεις της ΚΕΦΕ, ενω οπως διευκρίνησε μιλώντας σημερα στους πολιτικούς συντάκτες χθες παρενέβη στην ΚΕΦΕ ως προεδρος του κομματος για να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη διαδικασια και όχι ως υποψήφιος.
«Αν ο νομικός σύμβουλος πει οτι το θεμα ειναι εντάξει νομικά με τη νομοθεσία που ισχύει, τοτε το θεμα ειναι λήξαν και προχωρά η διαδικασια. Αλλα τον ψάχνουμε και σημερα απο το πρωί. Η διαδικασια θα διασφαλιστεί ο διαγωνισμός θα ειναι σωστός με διαφάνεια και νομιμότητα. Η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας ειναι θεμα του προέδρου του κομματος και εγω χθες μπήκα στην ΚΕΦΕ ως προεδρος του κομματος και όχι ως υποψήφιος. Αν η επιλογή της εταιρίας δεν ειναι αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ, τοτε ποιες ειναι οι αρμοδιότητες της και τι συζητούν ενα μήνα;», σημειωσε ο κ. Μειμαρακης.
Οπως υπενθύμισε, την Παρασκευη υπήρξε ομοφωνία για τις τεχνικές προδιαγραφές και το μονο που εκκρεμούσε ηταν η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου, ο οποίος δεν εχει εμφανιστεί, για το αν συμβαδίζει με το νεο νόμο ο διαγωνισμός, καθως η νομοθεσία εχει αλλάξει απο το 2009.
Τη Δευτερα όμως, οπως είπε ο κ. Μειμαρακης, ο κ. Τσιμαρας εμφανίστηκε και είπε οτι βρήκε εταιρία, χωρις να την κατονομάσει. Ο ιδιος, επειδή απο την αρχή ζητούσε τεχνικές προδιαγραφές και νομικό πλαισιο, για αυτο περασε χθες απο την ΚΕΦΕ. «Ειναι δυνατόν προεδρος του κομματος να μην μπορει να μπει στην ΚΕΦΕ; Τι ειναι ιερατείο; Εγω πρεπει να εγγυηθώ τη διαφάνεια, διαχειριζόμαστε κρατικό χρήμα», ανέφερε.
Οπως κατέληξε ο κ. Μειμαρακης το θεμα ειναι λήξαν απο τη στιγμη που ο νομικός σύμβουλος θα γνωμοδοτήσει. «Αυτο δεν ειναι θεμα της ΚΕΦΕ;», σημειωσε, ενω απαντώντας στη χθεσινοβραδινή δήλωση του Ανδρέα Παπαμιμίκου, οτι η επιλογή της εταιρίας δεν ειναι θεμα της ΚΕΦΕ, τονισε: «Τοτε γιατι το συζητάνε ενα μήνα εκεί; Και αν δεν ειναι αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ τι κάνουν εκεί; Ποιος θα την ορίσει ο γενικός διευθυντής που ειναι διορισμένος;»
Συνεργάτες του κ. Μειμαρακη επεσήμαναν το γεγονός οτι η ανάρτηση στο διαδίκτυο, τελικά αργά χθες το βράδυ στις 23:30, των τεχνικών προδιαγραφών για τις εταιρίες, ήρθε επειτα απο την παρεμβαση του προέδρου του κομματος, η οποία απαντά οπως ελεγαν οι συνεργάτες του και σε οσους διαρρέουν οτι θα αποσυρθεί απο τη διαδικασια.
Το αντίθετο επιδιώκει ο κ. Μειμαρακης λένε, να διασφαλιστεί η διαδικασια και να φτάσει μέχρι τέλους. «Άλλοι θα φτάσουν;…», σημείωναν με νόημα, ενω δεν σχολίαζαν το θεμα Συνεδρίου, το οποίο οπως ελεγαν «δεν το βλέπουν»…
Σχετικά με το αίτημα του Άδωνη Γεωργιάδη για συναντηση των τεσσάρων υποψηφίων πριν την Κοινοβουλευτική Ομαδα, η πλευρά Μειμαρακη απαντά πως ο προεδρος της ΝΔ μιλά με όλους, δεν εχει αρνηθεί ποτέ να τους δει, υπενθυμιζοντας οτι η τελευταία συναντηση των τεσσάρων έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μειμαρακη.
Δήλωση Παπαμιμίκου
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Χαίρομαι ειλικρινά που οι συνεργάτες του κ. Ευάγγελλου Μεϊμαράκη διέψευσαν επισήμως σχόλια και δημοσιεύματα, που άφηναν υπονοούμενα για «μαιμουδιές» και «οικονομικό όφελος» κατά τη διαδικασία επιλογής της εταιρείας, που θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών.
Από τη πρώτη στιγμή, οι διαδικασίες ήταν απόλυτα διαφανείς και δεν αφορούσαν την ΚΕΦΕ, όπως κατηγορηματικά είχα δηλώσει. Κάτι που επιβεβαίωσε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Νέας Δημοκρατίας.
Επιτέλους, ας επικρατήσει η ενότητα και η ψυχραιμία για το καλό της παράταξης».
Δήλωση των τεσσάρων υποψηφίων
Μετά τη συνάντησή τους οι υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή δήλωση :
«Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού.
Αντίπαλος μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου».