«Αποκαθήλωση» Κωνσταντοπούλου από τον Ν. Βούτση

Υπό την βαριά σκιά που άφησε η επτάμηνη θητεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο θεσμικό αξίωμα της Προέδρου της Βουλής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής του διαδόχου της

Υπό την βαριά σκιά που άφησε η επτάμηνη θητεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο θεσμικό αξίωμα της Προέδρου της Βουλής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής του διαδόχου της. Ο 64χρονος Νίκος Βούτσης είναι ο δωδέκατος μεταπολιτευτικός Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Αν και τα τελευταία χρόνια ο εκάστοτε προτεινόμενος Πρόεδρος συγκέντρωνε ευρύτερη πλειοψηφία, ως ένδειξη θεσμικής συναινετικής διάθεσης των κομμάτων, ο κ. Βούτσης εισέπραξε εν μέρει την δυσαρέσκεια και την οργή που συγκέντρωσε στο πρόσωπό της η κυρία Κωνσταντοπούλου. Έτσι, ούτε η ΝΔ ούτε το ΠαΣοΚ ούτε το Ποτάμι, που είχαν υπερψηφίσει την απελθούσα Πρόεδρο, έδωσαν θετική ψήφο αυτή την φορά στον προτεινόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του Προέδρου και επέλεξαν το «λευκό». Ο νέος πρόεδρος εξελέγη με 181 ψήφους (σε σύνολο 297 ψηφισάντων) έναντι 113 λευκών και τριών άκυρων. Σημειώνεται ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί με το συντριπτικό αριθμό των 235 θετικών ψήφων και ο προκάτοχός της Ευ. Μεϊμαράκης με 223 ψήφους.

Ο κ. Βούτσης έλαβε τις 145 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, τις οκτώ των ΑΝΕΛ (απουσίαζαν Π. Καμμένος και Ν. Νικολόπουλος) και τις εννέα ψήφους της Ένωσης Κεντρώων του Β. Λεβέντη, αλλά και 19 ακόμη ψήφους από βουλευτές άλλων κομμάτων που έσπασαν την «γραμμή» του λευκού που είχε δοθεί. Ενώ στην πρώτη ομιλία του αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δεν δίστασε δίνοντας το στίγμα του να εξαπολύσει «καρφιά» για την προκάτοχό του λέγοντας ότι: «Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ, Ινστιτούτα ή δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης. Είμαστε η Βουλή των Ελλήνων». Επίσης, δήλωσε ότι επί προεδρίας του η Βουλή θα λειτουργήσει «χωρίς τυπολατρίες», ενώ χαρακτήρισε «ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες» τις απόψεις που είχε διατυπώσει η κυρία Κωνσταντοπούλου περί «κατάλυσης της Δημοκρατίας» και περί σύγκρισης του σημερινού πολιτεύματος με την περίοδο της χούντας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «οπτικές μέσα από παραμορφωτικούς φακούς».

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής σε κλίμα ιδιαίτερα ψυχρό και εκ των προτέρων φορτισμένο, η κυρία Κωνσταντοπούλου με ένα «παγωμένο» χαμόγελο ευχήθηκε στον διάδοχό της καλή θητεία και δήλωσε ότι θα είναι αρωγός του σε ό,τι την χρειαστεί, αλλά όχι αρωγός «στην προώθηση μνημονίων και την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας», όπως είπε με έμφαση. «Σας παραδίδω την προεδρία της Βουλής έχοντας υπηρετήσει το καθήκον μου από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της θητείας μου», του είπε, ενώ ο κ. Βούτσης δεν την κοιτούσε καν. Μάλιστα δήλωσε υπερήφανη που «δεν παρέδωσε τα κλειδιά και την σφραγίδα της Βουλής στους δανειστές», όπως ανέφερε ενώ ευχήθηκε «να μην παραπέσουν» οι εκθέσεις και τα πορίσματα που εξέδωσαν επί των ημερών της οι επιτροπές για τις γερμανικές αποζημιώσεις και για το δημόσιο χρέος, τα πορίσματα των οποίων ενεχείρισε στον κ. Βούτση που τα άφησε αμέσως στο τραπεζάκι που βρισκόταν δίπλα του. Είναι ενδεικτικό ότι λίγη ώρα πριν την διαδικασία εκλογής του διαδόχου της η κυρία Κωνσταντοπούλου έδωσε στην δημοσιότητα ένα νέο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους το οποίο αφορά το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα και στο οποίο αναφέρεται ότι και αυτό βασίζεται στις ίδιες υποθέσεις και στα ίδια αξιώματα όπως τα δύο πρώτα προηγούμενα μνημόνια και «ως εκ τούτου, είναι καταδικασμένο να αποτύχει, αφήνοντας το χρέος μη βιώσιμο». Παραδίδοντας την προεδρία στον κ. Βούτση του ευχήθηκε, τέλος, «καλή επιτυχία». «Όλους θα μας κρίνει η Ιστορία», ήταν η τελευταία φράση της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Βούτσης απέφυγε την όξυνση και δήλωσε ότι στους στόχους του είναι η Βουλή να αναβαθμιστεί ουσιαστικά. «Προσπάθειες κάνατε και εσείς», της είπε, ενώ τόνισε ότι «δεν θα ήθελα να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση», παρότι, όπως σημείωσε, «το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν μερικές εκφράσεις που θα οδηγούσαν σε οξύτατες αντιπαραθέσεις». Αλλά όπως τόνισε όλα τα έχει αποτιμήσει ο λαός, ο οποίος εκλήθη τρεις φορές να δώσει την εντολή και την πυξίδα, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι όλοι θα κριθούμε από τον λαό και τελικά από την Ιστορία.

Αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Κυριακής και η εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, α’ αντιπρόεδρος εκλέγεται ο Τάσος Κουράκης (197 υπέρ, 64 λευκά, 6 άκυρα), β’ αντιπροέδρος ο Γιώργος Βαρεμένος (205 λευκά, 4 λευκά, 6 άκυρα), γ’ αντιπρόεδρος η Τασία Χριστοδουλοπούλου (183 υπέρ, 64 λευκά, 6 λευκά).

Από τη ΝΔ εκλέγεται δ’ αντιπρόεδρος ο Νικήτας Κακλαμάνης (267 υπέρ, 27 λευκά, 0 άκυρα), από τη Χρυσή Αυγή δεν εκλέγεται ο Γιάννης Αϊβατίδης (59 υπέρ, 186 λευκά, 49 άκυρα) – η ΧΑ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει ένσταση. Από το ΠΑΣΟΚ στ’ αντιπρόεδρος εκλέγεται ο Δημήτρης Κρεμαστινός (245 υπέρ, 40 λευκά, 5 άκυρα) και από το ΚΚΕ ζ’ αντιπρόεδρος εκλέγεται ο Γιώργος Λαμπρούλης (229 υπέρ, 6 λευκά, 49 άυρα).

Κοσμήτορες εξελέγησαν οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας από τον ΣΥΡΙΖΑ (208 υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα αμφότεροι) και ο Κωνσταντίνος Κουκοδήμος (ΝΔ) με 268 ψήφους υπέρ, 20 λευκά και 12 άκυρα.

Γραμματείς: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά, Μάριος Κάτσης, Ιωάννης Σαρακιώτης και Γεώργιος Ψυχογιός (και οι τέσσερις με 208 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα), καθώς και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Κεφαλογιάννης (268 υπέρ, 20 λευκά και δύο άκυρα). Δεν εξελέγη, καθώς δεν έλαβε επίσης την απαιτούμενη πλειοψηφία των 75 ψήφων, ο υποψήφιος της ΧΑ Νικόλαος Κούζηλος (27 υπέρ, 184 άκυρα, 49 λευκά).

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής

Ο Ν. Βούτσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1951. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (1957-1969). Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα. Ήταν γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος από το 1980 ως το 1985 και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας ως το 1986. Μετά τη δημιουργία της ΕΑΡ και τη διάσπαση, ακολούθησε τον Γιάννη Μπανιά στο ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά από το 1987 ως το 1991, ενώ στον ΣΥΝ προσχώρησε μετά τις εκλογές του 1993 και επί προεδρίας Νίκου Κωνσταντόπουλου ήταν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Ανήκει στην ομάδα των «παλαιών» στελεχών που στήριξαν αποφασιστικά τον κ. Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.