Η Ευρώπη στον αστερισμό των ντέρμπι

Η Ευρώπη θα βρίσκεται σήμερα για λίγες ώρες στον αστερισμό των μεγάλων ποδοσφαιρικών ντέρμπι.

Η Ευρώπη θα βρίσκεται σήμερα για λίγες ώρες στον αστερισμό των μεγάλων ποδοσφαιρικών ντέρμπι. Από τις ακτές του Ατλαντικού (Λίβερπουλ), το κοσμοπολίτικο Παρίσι ως και την τρέλα του Oktoberfest στο Μόναχο, οι φίλαθλοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε έξι μεγάλες αναμετρήσεις.
Στην Αγγλία, η παράσταση αρχίζει με το ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ (Εβερτον – Λίβερπουλ) και συνεχίζεται με τη συνάντηση Αρσεναλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακολουθεί η Ολλανδία (Αγιαξ – Αϊντχόβεν), η Γερμανία (Μπάγερν – Ντόρτμουντ), η Ισπανία (Ατλέτικο – Ρεάλ) και τέλος η Γαλλία (Παρί Σεν Ζερμέν – Μαρσέιγ).
Στις όχθες του ποταμού Μέρσεϊ


Ντέρμπι υπάρχουν πολλά στην Αγγλία. Αυτό όμως ξεχωρίζει. Το ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ ανάμεσα στην Εβερτον και στη Λίβερπουλ είναι κάτι διαφορετικό. Στο γήπεδο μπορεί να πέφτουν κορμιά, στις εξέδρες όμως οι οπαδοί συχνά κάθονται και μαζί. Αντίθετα με άλλα ντέρμπι στο Νησί, αυτό αποκαλείται και «φιλικό». Ουσιαστικά, δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα που να χωρίζει τις δύο ομάδες. Σε άλλες περιοχές μπορούμε να συναντήσουμε αντιπαλότητες πολιτικές, κοινωνικές ή θρησκευτικές, αυτά όμως δεν συμβαίνουν στις όχθες του ποταμού Μέρσεϊ, εκεί που είναι οι έδρες των δύο ομάδων. Τα δύο γήπεδα, το Γκούντισον Παρκ, η έδρα της Εβερτον, και το Ανφιλντ, ο ναός της Λίβερπουλ, απέχουν περίπου ένα χιλιόμετρο. Τα δύο γήπεδα στην ουσία χωρίζει ένα πάρκο, το Στάνλεϊ Παρκ.
Υπήρξε πάντως περίοδος που είχε δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Ηταν λίγο μετά την τραγωδία του Χέιζελ, όταν οι φίλοι της Εβερτον κατηγορούσαν τους οπαδούς της Λίβερπουλ για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες, τα οποία στοίχισαν και τον αποκλεισμό των αγγλικών συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ωστόσο, ένα άλλο γεγονός δείχνει τις καλές σχέσεις που διατηρούν οι δύο σύλλογοι. Ηταν το 2007, μετά τη δολοφονία του 11χρονου οπαδού της Εβερτον Ριζ Τζόουνς: η Λίβερπουλ κάλεσε τους γονείς του στο Ανφιλντ σε αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Πριν από την έναρξη, όλοι στο Ανφιλντ χειροκροτούσαν επί ένα λεπτό στη μνήμη του 11χρονου, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν ο ύμνος της Εβερτον!
Η μάχη των αταίριαστων προπονητών


Τα παιχνίδια της Αρσεναλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν χαρακτηριστεί must τα χρόνια που ακολούθησαν τη δημιουργία της Πρέμιερ Λιγκ. Ηταν η εποχή που οι δύο ομάδες διεκδικούσαν τον τίτλο και συνήθως οι μεταξύ τους αναμετρήσεις έπαιζαν καθοριστικό ρόλο. Στους πάγκους, δύο προπονητές για πολλούς αταίριαστοι. Ο Αλσατός Αρσέν Βενγκέρ που πήγε στην Αρσεναλ το 1996 και παραμένει έως σήμερα, και ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον, που έγραψε τη δική του ιστορία στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Οι δύο προπονητές αντάλλαξαν για κάποια χρόνια «φαρμακερές» ατάκες εντός και εκτός γηπέδου, αλλά στο τέλος οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν, όπως παραδέχτηκε στην αυτοβιογραφία του ο Φέργκιουσον. «Τώρα οι σχέσεις μας με τον Βενγκέρ είναι καλές. Υπήρχε όμως μια εποχή που είχε την αίσθηση πως κανένας αντίπαλος δεν πρέπει να κάνει τάκλιν στους παίκτες του».
Είναι ένα ντέρμπι που τραβάει το ενδιαφέρον των φιλάθλων λόγω της δημοτικότητας των δύο ομάδων, οι οποίες, ας μην ξεχνάμε, είχαν (και έχουν) στο ρόστερ τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές.
Οι κοινωνικές αντιθέσεις της Μαδρίτης


Το ντέρμπι της Μαδρίτης, ανάμεσα στην Ατλέτικο και στη Ρεάλ, δεν είναι απλώς ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, καθώς τους οπαδούς των δύο ομάδων χωρίζουν πολλά εδώ και αρκετές δεκαετίες. Κατ’ αρχάς η Ατλέτικο ανήκε πάντα στην εργατική τάξη, ενώ αντίθετα η Ρεάλ στην αστική. Μια διαφορά που μπορεί να φανεί ακόμη και στην τοποθεσία που είναι χτισμένα τα δύο γήπεδα. Το Μπερναμπέου είναι σε μια εύπορη περιοχή της Μαδρίτης, όπου έχουν την έδρα τους τράπεζες και κολοσσιαίες εταιρείες. Αντίθετα, το Βιθέντε Καλντερόν είναι στην περιοχή Αργανθουέλα, στις όχθες του ποταμού Μανθαράνες, δίπλα από ένα εργοστάσιο που παράγει την γνωστότερη ισπανική μπίρα. Τα τελευταία χρόνια η Ατλέτικο –με τον Ντιέγκο Σιμεόνε στον πάγκο –έχει μπει σφήνα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, κατακτώντας τον τίτλο στην Ισπανία, το Κύπελλο επίσης, ενώ έχει φτάσει ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Η γαλλική πάλη των τάξεων


Παρί Σεν Ζερμέν εναντίον Μαρσέιγ. Το ντέρμπι μίσους ανάμεσα σε δύο συλλόγους που δεν έχουν να χωρίσουν μόνο τις ποδοσφαιρικές τους διακρίσεις, αλλά και την έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Σκληροπυρηνικοί οι οπαδοί και των δύο ομάδων, οι αριστεροί του λιμανιού της Μασσαλίας και οι ακροδεξιοί της Παρί Σεν Ζερμέν. Και η αντιπαλότητα δεν μένει στο γήπεδο αλλά βγαίνει και στους δρόμους. Στο περυσινό ματς μεταξύ των δύο ομάδων στη Μασσαλία οπαδοί της Μαρσέιγ επιτέθηκαν στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Παρί στο Βελοντρόμ, πετώντας διάφορα αντικείμενα, ακόμη και μπαλάκι του γκολφ! Αλλά και πριν από πέντε χρόνια ένας οπαδός της Παρί είχε χάσει τη ζωή του σε σοβαρά επεισόδια. Οταν μιλούν στην Ολλανδία για ντέρμπι μίσους, αναφέρονται στα ματς του Αγιαξ με τη Φέγενορντ. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες ο Αγιαξ έχει μία άλλη αντίπαλο στη μάχη για τον τίτλο. Κι αυτή είναι η Αϊντχόβεν, μια ομάδα που εκπροσωπεί βιομηχανική περιοχή και η οποία είναι βασικός ανταγωνιστής της μεγάλης ομάδας του Αμστερνταμ.
Τα ντέρμπι Αγιαξ – Αϊντχόβεν είναι από τα πλέον συναρπαστικά στην Ευρώπη καθώς συνήθως προσφέρουν αρκετά γκολ. Κοινό σημείο των δύο ομάδων πάντως είναι τα χρώματα: κόκκινο και άσπρο.


Η γερμανική σύγκρουση: Μπάγερν VS Ντόρτμουντ
Οι πλούσιοι Βαυαροί και η ανεπίσημη αγαπημένη της Μέρκελ

Η Μπάγερν είναι η ομάδα με το πλέον γεμάτο ταμείο στο γερμανικό πρωτάθλημα. Κάθε χρόνο φροντίζει να μαζεύει ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στη χώρα, με την Ντόρτμουντ να είναι ένα από τα θύματά της. Μάριο Γκέτσε και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι αποτελούν δύο ποδοσφαιριστές που ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στη Βεστφαλία και μετακόμισαν στο Μόναχο λαμβάνοντας πλουσιοπάροχα συμβόλαια.
Από την άλλη πλευρά, η Ντόρτμουντ, η ομάδα που –όπως υποστηρίζουν στη Γερμανία –είναι η αγαπημένη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, στηρίζεται πρώτα στις υποδομές της και στη συνέχεια στις προσεγμένες μεταγραφικές κινήσεις. Μια ομάδα και με ελληνικό στοιχείο, καθώς ο ένας από τους βασικούς στόπερ είναι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Μπορεί η Ντόρτμουντ να είναι η ομάδα της εργατικής τάξης (στη Βεστφαλία υπάρχουν πολλές βιομηχανίες) και η Μπάγερν να ανήκει στην αριστοκρατία της Βαυαρίας, όμως η αντιπαλότητα των δύο ομάδων έχει να κάνει αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Καρλ Χάινς Ρουμενίνγκε, ο πρόεδρος της Μπάγερν, έχει γεννηθεί στο Λίπσταντ, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. από το Ντόρτμουντ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.