«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ένταση στις σχέσεις της Άνγκελα Μέρκελ με το αδελφό κόμμα της Χριστιανκοινωνικής Ένωσης λόγω προσφυγικού. Η οργή του προέδρου της CSU και πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ είναι πλέον τόσο μεγάλη που έφασε στο σημείο, κατά πληροφορίες του Spiegel, να αστειευτεί ότι η Βαυαρία «θα στέλνει τους πρόσφυγες με λεωφορία στο Ράιχσταγκ», το κτίριο της γερμανικής Βουλής.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ ζήτησε να υψωθούν και άλλοι φράχτες, εκτός από αυτόν στην Ουγγαρία, για να προστατευτεί η Ευρώπη από το μαζικό κύμα προσφύγων.

Ο Χορστ Ζέεχόφερ αισθάνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος τον έχει αφήσει μόνο σε ό,τι αφορά το θέμα των προσφύγων.

Οι μέχρι τώρα κοινοβουλευτικοί σύμμαχοι βλέπουν τις σχέσεις τους να ψυχραίνονται μετά την απόφαση της Μέρκελ να επιτρέψει να εισέλθουν ελεύθερα στη Γερμανία οι πρόσφυγες από την Ουγγαρία.

«Ήταν ένα λάθος που θα μας επιβαρύνει για καιρό ακόμη» είχε δηλώσει ο Ζέεχοφερ στο περιοδικό Spiegel, ενώ είχε προσθέσει ότι δεν βλέπει κανένα τρόπο «να ξαναμπεί το πώμα στο μπουκάλι».

Έκτοτε, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, η οργή του Βαυαρού πρωθυπουργού αυξάνεται.

Την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του κρατιδίου, που έχει δεχθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου περίπου 170.000 πρόσφυγες, ο Ζέεχοφερ κατήγγειλε ότι η κατάσταση «είναι εκτός ελέγχου».

Οι πολιτικοί δεν εξαιρούνται από τον κανόνα που λέει ότι «πρέπει να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις των πράξεών μας», τόνισε.

Η οργή του μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που κατά το Spiegel έφτασε στο σημείο να αστειευτεί ότι σε περίπτωση ανάγκης, η Βαυαρία «θα στέλνει τους πρόσφυγες που φτάνουν εδώ με λεωφορεία στο Ράιχσταγκ», το κτίριο της γερμανικής βουλής.

Στις 9 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Βαυαρίας για να συζητηθούν μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η δημιουργία ζωνών τράνζιτ στα σύνορα του κρατιδίου και τα αεροδρόμια. Σύμφωνα με την πρόταση της Γκέρντα Χάσελφελτ της CSU, οι πρόσφυγες που δεν έχουν προοπτική να λάβουν άσυλο θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να στέλνονται αμέσως πίσω στα σύνορα της χώρας.

Μια άλλη ιδέα που αναμένεται να συζητηθεί είναι να μεταφέρονται οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες με τρένο κατευθείαν σε άλλα γερμανικά κρατίδια, χωρίς να καταγράφονται στη Βαυαρία.

Ο υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ ζήτησε, εν τω μεταξύ, να υψωθούν και άλλοι φράχτες, εκτός από αυτόν στην Ουγγαρία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω για τους φράχτες προστασίας στην Ευρώπη» δήλωσε ο πολιτικός που ανήκει στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών της καγκελαρίου Μέρκελ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus.

«Ίσως να ήταν καλύτερο να είχαμε επενδύσει τα 86 δισεκ. ευρώ που δώσαμε στην Ελλάδα στην μαζική προστασία των συνόρων» είπε ο Σέντερ, λέγοντας ότι από την Ελλάδα ξεκινά ο δρόμος που ακολουθούν για τα Βαλκάνια οι πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο στη Βαυαρία οι πρόσφυγες θα κοστίσουν περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει ήδη αναγκαστεί να ξεπεράσει τις δυνατότητές της για να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

«Είμαστε ήδη υπερπλήρεις με ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και έρχονται καθημερινά και άλλοι» είπε ο Σέντερ. «Πιστεύει πραγματικά κάποιος ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα εκατομμύρια χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στη χώρα μας;» διερωτήθηκε. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να περιοριστεί γρήγορα και μαζικά η μετανάστευση, συνέχισε.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η ενσωμάτωση των προσφύγων στη Γερμανία είναι μία μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. «Όλα όσα συμβαίνουν τώρα θα έχουν επιπτώσεις το 2020 και το 2030. Διότι πλέον αλλάζουμε την πολιτιστική δομή της χώρας» σημείωσε.

Αν έρθουν στη Γερμανία ένα εκατομμύριο άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές αξίες και ήθη, δημιουργούνται πολλά προβλήματα, είπε ο Σέντερ. «Γι ‘αυτό τον λόγο θα πρέπει να οριστεί μια ξεκάθαρη γραμμή στην ενσωμάτωση». Όποιος δεν είναι έτοιμος «να ζήσει βάσει των δικών μας νόμων και αξιών, μακροπρόθεσμα δεν θα βρει θέση στη χώρα μας» προειδοποίησε.

Στο μεταξύ 5.000 υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διαδήλωσαν την Τετάρτη στην Ερφούρτη της Θουριγγίας διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική παροχής ασύλου που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και η περιφερειακή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν πολλοί νεοναζί, ενώ κάποιοι κρατούσαν σημαίες και πανό ακροδεξιών οργανώσεων.