Ο εαυτός μου κι εγώΤΟ ΤΕΣΤ
Σε μια κλίμακα από 1-5, σημειώστε πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις παρακάτω ερωτήσεις: 1 = διαφωνώ πλήρως, 2 = διαφωνώ, 3 = είμαι ουδέτερος/η, 4 = συμφωνώ, 5 = συμφωνώ πλήρως
Ακραίος ναρκισσισμός
1. Ξέρω ότι είμαι ξεχωριστός/ή.
2. Είμαι καλός/ή σε περισσότερα πράγματα σε σύγκριση με τους άλλους.
3. Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι είμαι καλύτερος/η από τους περισσότερους ανθρώπους.
Υπολογίστε το σκορ σας προσθέτοντας τους αριθμούς των τριών απαντήσεών σας.
Υγιής ναρκισσισμός
1. Δείχνω επιμονή ακόμη και όταν έρχομαι αντιμέτωπος/η με προκλήσεις.
2. Τα εμπόδια σπανίως με αποθαρρύνουν.
3. Εχω αυτοπεποίθηση και είμαι παράλληλα συμπονετικός/ή.
Υπολογίστε το σκορ σας προσθέτοντας τους αριθμούς των τριών απαντήσεών σας.
Αυτοεκτίμηση
1. Νιώθω αμηχανία όταν βρίσκομαι στο επίκεντρο της προσοχής.
2. Μου είναι δύσκολο να απολαύσω
τα κομπλιμέντα που μου κάνουν.
3. Δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου.
Υπολογίστε το σκορ σας προσθέτοντας τους αριθμούς των τριών απαντήσεών σας.
Αποτελέσματα
Ακραίος ναρκισσισμός
Μέσος όρος: 9
10: Υψηλό σκορ. Οσοι το πετυχαίνουν τείνουν να είναι εγωιστές, χειριστικοί, απαιτητικοί και αλαζόνες.
Σκορ από 11 και πάνω: Είστε ακραία ναρκισσιστής/ρια. Αν ηλικιακά βρίσκεστε κάτω από το 25, αυτό θα μπορούσε
να αλλάξει εν καιρώ.
Υγιής ναρκισσισμός
Μέσος όρος: 11
Αν έχετε σκορ από 12 και πάνω, σημαίνει ότι είστε φιλόδοξος/η, περιποιητικός/ή και διαθέτετε αυτοπεποίθηση και ενσυναίσθηση.
Αυτοεκτίμηση
Μέσος όρος: 10
Αν έχετε σκορ από 12 και πάνω, σημαίνει ότι ανησυχείτε συχνά μήπως είστε βάρος στους άλλους και δεν ιεραρχείτε τις δικές σας ανάγκες.
Το παρόν τεστ είναι η συνοπτική εκδοχή που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο «The Narcissist Test: How to Spot Outsized Egos… and the Surprising Things We Can Learn from Them», του λέκτορα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δρος Κρεγκ Μάλκιν.
*****
Νάρκισσοι. Ματαιόδοξοι. Εγωμανείς. Ερωτευμένοι με τον εαυτό τους. Αυτοαναφορικοί, κουραστικοί τύποι. Είναι παντού. Δίπλα σας, μπροστά σας, πίσω σας. Στην παραλία, στο μετρό, στα μπαρ, στο Facebook, στην τηλεόραση, στην πολιτική, στη δουλειά. Μήπως όμως, τελικά, είναι και μέσα σας;
Είμαστε βαθιά χωμένοι στην εποχή του ναρκισσισμού. Δεν μπορεί να ονομαστεί διαφορετικά όλη αυτή η παράνοια των ανθρώπων να αυτοφωτογραφίζονται με ζαρωμένα τα χείλη, να καταγράφουν τις κατά κανόνα αδιάφορες ζωές τους στα social media, να κραυγάζουν τις απόψεις τους· όσο κοινότοπες, όσο κουραστικές και αν είναι, δημιουργώντας έναν διαρκή λευκό θόρυβο. Δεν μπορεί να μην εξηγηθεί επιστημονικά η εποχή που όλοι οι άνθρωποι έχουν επιτέλους τη δυνατότητα να μετατρέπουν τον εαυτό τους σε πρωταγωνιστή της δικής τους μέτριας ταινίας. Να εκδικούνται, για την ακρίβεια, τη χρόνια έκθεσή τους στις λεπτομέρειες της ζωής των σταρ. Τα 15 λεπτά δημοσιότητας του Γουόρχολ δεν ισχύουν πια· έχουν ήδη πάρει παράταση.
Ας μιλήσουν οι αριθμοί: Μέσα στο 2015, οκτώ άνθρωποι έχουν πεθάνει από επίθεση καρχαρία. Είναι λιγότεροι από τους 12 που έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να βγάλουν την ιδανική selfie. Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας 66χρονος Ιάπωνας έπεσε από το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία προσπαθώντας να βγάλει την ιδανική selfie. Είχε προηγηθεί ένας Iσπανός που τσαλαπατήθηκε από ταύρους στην Παμπλόνα ενώ προσπαθούσε να αυτοφωτογραφηθεί μαζί τους.
Δύο Ρώσοι ανατινάχθηκαν τον Μάρτιο γιατί επιχείρησαν να βγάλουν μια selfie με μια χειροβομβίδα. Η θλιβερή φωτογραφία ήταν το μόνο που απέμεινε απ’ αυτούς. Μια γυναίκα στη Μόσχα αυτοπυροβολήθηκε προσπαθώντας να βγάλει μια ζόρικη selfie με ένα όπλο. Ενας Αμερικανός πατήθηκε από τρένο στο Τέξας. Ενα πάρκο άγριων ζώων στο Ντένβερ έκλεισε γιατί οι άνθρωποι δεν τηρούσαν τους κανόνες ασφαλείας και αποστάσεων από τα
–γοητευτικά στο Facebook, αλλά επιθετικά στη ζωή –άγρια ζώα.
Η ιστορία του Νάρκισσου είναι μία από τις δημοφιλέστερες της μυθολογίας. Ο νέος από τη Βοιωτία, θαμπωμένος από το είδωλό του που έβλεπε να καθρεφτίζεται στο νερό πηγής, πεθαίνει από μαρασμό εξαιτίας του ανικανοποίητου έρωτα προς τον ίδιο του τον εαυτό. Νάρκισσοι υπήρχαν πάντα. Ανόητοι, επίσης. Το ζήτημα είναι πως πλέον φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μια ζωή όπου, αν δεν είσαι νάρκισσος, δεν υπάρχεις κοινωνικά, ερωτικά, πολιτικά, υπαρξιακά. Δεν υπάρχεις γενικώς.
Ή μήπως όχι; Σύμφωνα με τον δρ Κρεγκ Μάλκιν, λέκτορα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και συγγραφέα του βιβλίου «The Narcissist Test», ο ναρκισσισμός μπορεί τελικά να μας κάνει καλό. «Ο ναρκισσισμός είναι κάτι παραπάνω από ένα ξεροκέφαλο λάθος του χαρακτήρα μας, παραπάνω από μια ψυχική αναπηρία ή μια μεταδοτική ασθένεια της κοινωνίας που μολύνεται όλο και πιο πολύ από τα social media. Πάνω απ’ όλα, είναι μια φυσιολογική, διάχυτη ανθρώπινη τάση: η ανάγκη να νιώσουμε ξεχωριστοί» είπε πρόσφατα.
«Τα αισθήματα ανωτερότητας είναι αναγκαία και απαραίτητα για τη ζωή. Οι έρευνες δείχνουν πως αν βλέπουμε τον εαυτό μας ελαφρώς ανώτερο από τους άλλους –ακόμη και αν δεν το ομολογούμε δημοσίως –τότε είναι πιο πιθανό να έχουμε πιο ζωντανές, ολοκληρωμένες, ευτυχισμένες σχέσεις. Να είμαστε πιο αισιόδοξοι, πιο επίμονοι στην αποτυχία και στα εμπόδια της ζωής, να έχουμε αυτοπεποίθηση –όλα τα καλά πράγματα της ζωής» κατέληγε.
Ο Μάλκιν πιστεύει πως ο ναρκισσισμός εντάσσεται σε ένα φάσμα στο οποίο μπορείς να εντοπίσεις πολλούς «υγιείς νάρκισσους». Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι οι «ακραίοι νάρκισσοι», γιατί «τείνουν να είναι απαιτητικοί, να ψάχνουν διαρκώς την αποδοχή και την αποθέωση και καταλήγουν να χειρίζονται τους γύρω τους προσπαθώντας να επιτύχουν την επιβεβαίωση». Από την άλλη, υπάρχουν οι echoists, που σύμφωνα με τον Μάλκιν είναι αυτοί που «προσπαθούν να νιώσουν ξεχωριστοί και φοβούνται παράλληλα μη φανούν νάρκισσοι. Προσπαθούν τόσο πολύ που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη και χάνουν την αυτοπεποίθησή τους…».
Ο Μάλκιν δεν έμεινε στη θεωρία. Δημιούργησε ένα τεστ, το οποίο δημοσιεύτηκε αρχικά στο βιβλίο του «The Narcissist Test: How to Spot the Outsized Egos». Η συνοπτική εκδοχή του τεστ είναι στη διάθεσή σας για να ανακαλύψετε σε ποιο σημείο του φάσματος βρίσκεστε. Και θυμηθείτε: Βασικό συστατικό των ακραίων νάρκισσων είναι η έλλειψη ειλικρίνειας…
Αλεξάνδρα Κ*
Ηθοποιός, σεναριογράφος
Ακραίος ναρκισσισμός: 12
Υγιής ναρκισσισμός: 12
Αυτοεκτίμηση: 12
Καταδικάζω αυτό το τεστ επειδή είναι επιπόλαιο, δεν ξέρει τι θέλει. Με έβγαλε ταυτόχρονα ακραία ναρκισσίστρια (12), υγιή ναρκισσίστρια (12) και με αυτοεκτίμηση επιπέδου 12. Συμφωνώ μόνο με το πρώτο αποτέλεσμα με τη διαφορά ότι έγινα έτσι μετά τα 25 –πολύ συνειδητά. (Δεσμεύομαι μάλιστα να ναρκισσεύομαι συχνότερα και καλύτερα στο μέλλον.)
Ενιωσα ότι οι ερωτήσεις διέπονταν από μια χριστιανικού τύπου ηθική σύμφωνα με την οποία η ταπεινότητα σου δίνει πόντους, ενώ το να παραδεχτείς ότι είσαι καλύτερος σε κάτι από τους άλλους –ακόμη κι αν έχεις δουλέψει γι’ αυτό, ακόμη κι αν σου αξίζει να το χαρείς επομένως –σου αφαιρεί. Εντοπίζω μια σύγχυση μεταξύ ειλικρίνειας και αλαζονείας, ή αλλιώς καλοσύνης και ταπεινότητας, η οποία, προσωπικά, μου διαλύει το νευρικό σύστημα από το μάθημα των Θρησκευτικών και εντεύθεν.
Μαθαίνουμε ότι είναι κακό να αποδίδουμε οι ίδιοι θετικά χαρακτηριστικά στον εαυτό μας. Πιστεύω ότι δεν είναι κακό αν έχουμε δώσει ψυχούλα για να τα κατακτήσουμε. Το άλλο που πιστεύω είναι πως δεν είναι δύσκολο να νιώσεις ξεχωριστός αν έχεις μεγαλώσει στην ελληνική επαρχία και ξέρεις να ξεχωρίζεις το «ότι» από το «ό,τι» και το Μπεϊρούτ από το Μπαϊρόιτ. Πράγμα που δεν πάει πακέτο με την αυτοπεποίθηση.
Ανδριάνα Μπάμπαλη
Τραγουδίστρια
Ακραίος ναρκισσισμός: 10
Υγιής ναρκισσισμός: 10
Αυτοεκτίμηση: 12
Η αλήθεια είναι πως με εξέπληξε το υψηλό σκορ μου σε κάποια σημεία του τεστ. Η δική μου άποψη για τον εαυτό μου ήταν πως είμαι σεμνή. Για την ακρίβεια, πως είμαι υπερβολικά σεμνή. Ωστόσο, τα πράγματα σε αυτό το επίπεδο δεν είναι αυτά που νομίζουμε. Η αυτοεκτίμηση και η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας δεν είναι αρνητικά φορτισμένες καταστάσεις. Το αντίθετο, είναι καλώς εννοούμενος εγωισμός, είναι δύναμη που μας πάειπαρακάτω. Είναι ένας στόχος ζωής και αυτό θέλω να πετυχαίνω διαρκώς. Το να έχεις ενοχές όταν αναγνωρίζεις την προσπάθειά σου και τις επιτυχίες σου είναι μεγάλο λάθος. Δεν είναι αλαζονεία, ματαιοδοξία και ναρκισσισμός όταν παραδέχεσαι τον εαυτό σου πού και πού, όταν του δίνεις τα εύσημα. Ειδικά, όταν έχεις δουλέψει πολύ και με όρεξη γι’ αυτό.
Θέμης Καραμουρατίδης
Συνθέτης
Ακραίος ναρκισσισμός: 10
Υγιής ναρκισσισμός: 11
Αυτοεκτίμηση: 12
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτού του τεστ, έχω τα χάλια μου. Είμαι ναρκισσιστής, εγωιστής, ανασφαλής, χειριστικός, φιλόδοξος, ανησυχώ μήπως είμαι βάρος στους άλλους, αλλά ταυτόχρονα καταφέρνω να είμαι και αλαζόνας. Το χειρότερο δε είναι ότι το αποθαρρυντικό αυτό αποτέλεσμα του τεστ ταιριάζει κάπως με την αλήθεια. Θέλω να πω ότι περνάω συχνά από όλες αυτές τις φάσεις ανεξαιρέτως. Βέβαια, νομίζω πως όλες κάπου συνδέονται, οι άνθρωποι μπορεί να είναι πολλά πράγματα στην ίδια ζωή. Δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να δείχνει ότι είναι ο καλύτερος ίσως να το κάνει γιατί νιώθει ο χειρότερος. Τουλάχιστον μέσα σε όλον αυτόν τον απαράδεκτο χαρακτήρα που αποκαλύπτει το τεστ ότι έχω, προκύπτει πως κατά βάθος είμαι και περιποιητικός. Οπότε, κάπως ξελασπώνω.
Γιώργος Νάστος
Συντάκτης του ΒΗΜΑgazino
Ακραίος ναρκισσισμός: 12
Υγιής ναρκισσισμός: 10
Αυτοεκτίμηση: 7
Το θέμα με όλα αυτά τα τεστ είναι να μην τα αντιμετωπίσεις με μια υποτιθέμενη σεμνότητα. Κι εμείς οι Ελληνες που μεγαλώνουμε με το σύνθημα «σιγανά και ταπεινά» (στην ενοχική εκδοχή του) και όχι με σλόγκαν το «veni,vidi,vici» δεν είμαστε και πολύ εξοικειωμένοι με την αμερικανικού τύπου αυτοπεποίθηση και φιλοδοξία –μας φαίνεται κάτι σαν ύβρις. Οσο μεγαλώνεις, όμως, τόσο περισσότερη σιγουριά αισθάνεσαι για τον εαυτό σου, τις ικανότητές σου, όσα έχεις πετύχει. Παράλληλα, έχεις γνωρίσει καλά και τις ελλείψεις και τα όριά σου, δεν μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, πολλά όνειρα θα μείνουν απατηλά και το έχεις ήδη αποδεχτεί. Ολα αυτά τα γράφω για να αρνηθώ την ετικέτα του ακραία νάρκισσου παρότι γνωρίζω πως είμαι εγωιστής, ίσως και λίγο απαιτητικός, χειριστικός καθόλου, αλαζόνας ενίοτε. Στον υγιή ναρκισσισμό περίμενα καλύτερο σκορ, γιατί φιλόδοξο με λες, διαθέτω αυτοπεποίθηση, περιποιητικός γίνομαι όποτε χρειάζεται, με την ενσυναίσθηση το παλεύω. Μόνο όσον αφορά τον υπολογισμό της αυτοεκτίμησης έμεινα ευχαριστημένος: βάρος στους άλλους σπάνια θεωρώ ότι είμαι και κάθε χρονιά που περνάει υπερασπίζομαι τις ανάγκες μου όλο και πιο εύστοχα. Επίσης, δέχομαι με μεγάλη χαρά τα κομπλιμέντα, ειδικά όσα ξέρω ότι τα αξίζω. Φυσικά, η προσπάθεια βελτίωσης δεν σταματά ποτέ. Κι αυτό δεν με κάνει ναρκισσιστή, αλλά απλώς έναν ενήλικο που προσπαθεί να ωριμάσει.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ