Σύντροφος υπό… παρακολούθηση!

ε ρόλο «ντετέκτιβ» φαίνεται ότι μπαίνουν συχνά-πυκνά συσκευές και social media παρουσιάζοντας

Σε ρόλο «ντετέκτιβ» φαίνεται ότι μπαίνουν συχνά-πυκνά συσκευές και social media παρουσιάζοντας στοιχεία γύρω από το πού βρίσκεται και το τι κάνει ο κάτοχός τους στο έτερόν τους ήμισυ. Εφαρμογές που για λόγους ασφαλείας παρακολουθούν συσκευές –τύπου Find my iPhone –μάλιστα φαίνεται να γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση αποκαλύπτοντας το πλήρες ημερήσιο δρομολόγιο του –πολλές φορές –ανίδεου συντρόφου των ζηλιάρηδων ερωτευμένων. Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι τελικά η εξ αποστάσεως παρακολούθηση τόσο των νυν όσο και των πρώην συντρόφων αποτελεί μάλλον συνηθισμένο φαινόμενο της σύγχρονης εποχής εγείροντας το ζήτημα της παραβίασης της ιδιωτικής σφαίρας –ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου τα κινητά μετατρέπονται σε «πομπούς» εντοπισμού –αλλά και εκείνο της εμπιστοσύνης που υπάρχει σε μια υγιή σχέση.

Ανησυχητική ή ανεκτή συμπεριφορά;

Δημοσκόπηση του αυστραλιανού οργανισμού γύρω από θέματα υγείας VicHealth έδειξε ότι περίπου το 50% των νέων παραδέχεται πως παρακολουθεί τον/τη σύντροφό του μέσω των social media ή της τεχνολογίας των φορητών συσκευών.
Στην έρευνα έλαβαν συνολικά μέρος 1.923 άτομα ηλικίας 16-24 ετών, από τα οποία ζητήθηκε να περιγράψουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στο έτερόν τους ήμισυ. Παρά το γεγονός ότι το 84% αυτών παραδέχθηκε πως η παρακολούθηση του συντρόφου τους χωρίς τη συγκατάθεσή του αποτελεί ανησυχητικό γεγονός, ένα 46% εμφανίστηκε πιο δεκτικό ως έναν βαθμό σε μια τέτοια συμπεριφορά. Στην περίπτωση των ερωτηθέντων ηλικίας 35-64 ετών το ποσοστό ανεκτικότητας φάνηκε να περιορίζεται στο 35%.
Κοινωνική… κατασκοπεία

Πριν από λίγο καιρό άλλη μελέτη των ειδικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο είχε δείξει ότι η παρακολούθηση του/της πρώην συντρόφου μέσω Facebook είναι ικανή να προκαλέσει προβλήματα τόσο στον ψυχισμό του ατόμου που επιδίδεται στην εν λόγω συμπεριφορά όσο και σε μια μελλοντική σχέση του. Στη μελέτη είχαν λάβει μέρος 150 άνδρες και 281 γυναίκες ηλικίας 18-42, από τους οποίους ζητήθηκε να περιγράψουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στη σχέση τους αλλά και ως προς τη χρήση του Facebook για την εξεύρεση πιθανών ερωτικών «εναλλακτικών», την παρακολούθηση πρώην συντρόφων τους κ.ά.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ήταν πιο αφοσιωμένα σε μια σχέση σε περίπτωση χωρισμού εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής θλίψης, γεγονός που τα οδηγούσε στην ανάγκη εξεύρεσης ενός μηχανισμού αντιμετώπισης της συγκεκριμένης επώδυνης κατάστασης. Μία από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές ήταν η «κατασκοπεία» των πρώην συντρόφων μέσω του Facebook.
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά κατά τους ειδικούς όχι μόνο δεν βοηθούσε τους παρατημένους να ξεπεράσουν τον χωρισμό αλλά παρέτεινε τη βασανιστική θλίψη τους.
Κάτι τέτοιο θεωρούν οι επιστήμονες ότι θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στη δημιουργία μιας νέας, υγιούς σχέσης ή ακόμη να προκαλέσει προβλήματα σε έναν «φρέσκο» δεσμό. Για τον λόγο αυτόν οι ειδικοί προτείνουν όταν τελειώνει ένα ειδύλλιο μαζί του να τερματίζεται και η «φιλία» στα social media.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.