Ισως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο πάνελ του Ιδρύματος Κλίντον ήταν το «πηγαδάκι» που σχηματίστηκε αμέσως μετά με τον Μπιλ Κλίντον και τον Ματέο Ρέντσι. Ο κ. Τσίπρας είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα και οι Κλίντον και Ρέντσι σχολίαζαν την εμφάνισή του. Ηταν προσεκτικοί, απέφυγαν τους χαρακτηρισμούς αλλά δεν έκρυψαν την ουσία. Το πρόβλημα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν το ποιος μπορεί στην Ελλάδα να γίνει… ηγέτης. «Πρέπει να έχετε ηγέτες οι οποίοι ξέρουν από πού έρχονται, πού είναι και πού θα φθάσουν όταν παραδίδουν την εξουσία» είπε με τον γνωστό ευγενικό, πλην όμως αλληγορικό τρόπο όταν ρωτήθηκε σχετικά από κάποιον Ελληνα που παρεισέφρησε στο «πηγαδάκι». Ο δε πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος κατά γενική ομολογία γοήτευσε το ακροατήριο, είπε στον κ. Κλίντον μόνο μία φράση: «Εγώ ποτέ δεν προέβλεψα ότι η Ευρώπη μπορεί να καταστραφεί. Αντιθέτως, είπα ότι από εμάς εξαρτάται το μέλλον της». Και γιατί το είπε αυτό; Λίγα λεπτά νωρίτερα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική για την Ελλάδα.
Πώς σχολίασε ο Γιώργος τον Τσίπρα Προτού σας αποκαλύψω πώς σχολίασε την παρέμβαση Τσίπρα ο Γ. Παπανδρέου να σας μεταφέρω ένα περιστατικό που έχει τη σημασία του. Πρώτα απ’ όλα να σημειώσω ότι ούτε ο κ. Κλίντον ούτε ο κ. Ρέντσι είχαν κάποια κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον κ. Τσίπρα. Ούτε βεβαίως ο Γ. Παπανδρέου που βρισκόταν στο ακροατήριο και σχολίαζε με τους διπλανούς του την εμφάνιση Τσίπρα. Ο κ. Παπανδρέου μπορεί να μη συνάντησε τον κ. Τσίπρα (αν και βρίσκονταν στην ίδια αίθουσα του ξενοδοχείου «Sheraton» της Νέας Υόρκης) αλλά συνάντησε τον Ν. Παππά. Στην πραγματικότητα, ο κ. Παππάς ήταν αυτός που φώναξε τον κ. Παπανδρέου για να μιλήσουν, έστω στα όρθια, αλλά μακριά από περίεργα ώτα. Τι έλεγαν; Μήπως ο κ. Παππάς μετέφερε κάποιο μήνυμα στον κ. Παπανδρέου; Ποιος ξέρει; Πάντως τον κ. Παπανδρέου δεν τον ικανοποίησαν οι απαντήσεις που έδινε ο κ. Τσίπρας, ενώ κάποια στιγμή ακούστηκε να λέει: «Δεν έπρεπε να το πει αυτό» ή «Δεν είναι απάντηση αυτή στην ερώτηση που του έκανε ο Κλίντον».
nnn
Αν εξαιρέσει κανείς την εντυπωσιακή Σαρλίζ Θερόν, η οποία, όπως μου περιέγραψαν, «είναι ωραιότερη και γλυκύτερη από κοντά απ’ ό,τι φαίνεται στον κινηματογράφο», ο πιο δημοφιλής στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον ήταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Οι selfies μαζί του έδιναν και έπαιρναν, όπως και οι χειραψίες και οι ασπασμοί, σχεδόν από τους πάντες. Να σημειώσω και τους εναγκαλισμούς που είχε ο Θ. Αγγελόπουλος μαζί του –έδειξαν να γνωρίζονται από παλιά. Οσον αφορά τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα (Ολγα Γεροβασίλη, Ν. Παππάς και Γ. Σταθάκης), πέρασαν, μου λένε, μια αγωνία που δεν περιγράφεται. Κοίταζαν σε κάθε απάντηση που έδινε ο κ. Τσίπρας μια το ακροατήριο και μια τους δημοσιογράφους για να καταγράψουν τις αντιδράσεις του. Α, να μην ξεχάσω. Υπήρχε, μου λένε, και μια ξανθιά κυρία στην κυβερνητική αντιπροσωπεία η οποία είχε χρεωθεί ως διερμηνέας. Δεν εμφανίστηκε. Τόσο σίγουροι ήταν για την επάρκεια των αγγλικών του Πρωθυπουργού.
Η Περιστέρα και η Βαγγελιώ Με αεροπλάνο της γραμμής και στην οικονομική θέση ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη η σύντροφος του Πρωθυπουργού
Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Μπορούσε αν ήθελε να ταξιδέψει με το πρωθυπουργικό Gulfstream
(αφού ο κ. Τσίπρας πήγαινε στις ΗΠΑ επισήμως), αλλά δεν το θέλησε. Μαζί της ταξίδεψε, όπως έμαθα, και το ζεύγος
Αρ. Μπαλτά και
Βαγγελιώς Περάκη-Μπαλτά. Η κυρία Μπαζιάνα γνωρίζεται εδώ και χρόνια με τη σύζυγο του υπουργού Πολιτισμού, από τότε που ήταν φοιτήτριες. Η μία ήταν στο Πολυτεχνείο και άλλη στο Πολιτικό της Νομικής. Ετσι δεν υπάρχει καμία έκπληξη για την παρουσία του κ. Μπαλτά στην πρωθυπουργική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη.
Η Ντάλια έγινε τώρα το «πιο καλό κορίτσι» Μπορεί να θέλουν οι της κυβέρνησης να μη βγει τίποτα προς τα έξω, αλλά μάλλον δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά. Η πληροφορία ότι το Σάββατο το βράδυ υπήρξε συνάντηση στην Ανω Κυψέλη των στενών συνεργατών του
Ι. Δραγασάκη για τα… μεθεόρτια της εκλογικής αναμέτρησης ήταν από καλή πηγή. Ρώτησα λοιπόν την
Κερασίνα Ραυτοπούλου, μία από τις πλέον στενές συνεργάτιδες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, να το βεβαιώσει ή να το διαψεύσει και ιδού η απάντηση:
«Δεν ήταν ούτε τραπέζι ούτε πάρτι, απλώς βρεθήκαμε για να δουλέψουμε…». Μια μικρή παύση αμηχανίας και συμπλήρωσε σχεδόν αμέσως:
«Αλλωστε το βράδυ του Σαββάτου έριξε και μια βροχή…». Αλλη μια παύση:
«Εχουμε πολλά να ετοιμάσουμε για το θέμα της ανάπτυξης». Να συμπληρώσω ότι στη συγκέντρωση του κ. Δραγασάκη παρέστη και το ζεύγος
Γ. Χουλιαράκη και
Κωνσταντίνας Κιντώνη που έχουν γίνει πλέον αχώριστοι ακόμη και στα… working weekends
. Πρόλαβα πάντως να ρωτήσω την Κερασίνα Ραυτοπούλου αν είναι έτοιμο το κυβερνητικό επιτελείο να αντιμετωπίσει την
Ντάλια Βελκουλέσκου, τη Ρουμάνα του ΔΝΤ, που έχει τη φήμη της σκληρής.
«Γιατί το λες αυτό; Η Ντάλια μια χαρά κορίτσι είναι» μου είπε. Πώς αλλάζουν, αλήθεια, οι καιροί;
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απαντά στον… ΜεϊμαράκηΟ νέος Α/ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης είναι ένας άνθρωπος που μιλάει σπάνια. Όταν λοιπόν προσωπικά ο ίδιος εκφράζει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για την επίθεση που δέχθηκε προεκλογικά από τον Πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, το ζήτημα είναι σοβαρό. Ο Α/ΓΕΕΘΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, χαρακτήρισε την επίθεση «άκομψη» και είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να μένουν εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων. Κατά τα λοιπά, ο Α/ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με τον Διοικητή των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων στην Ευρώπη αντιστράτηγο Φρέντερικ Μπεν Χότζες, στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την επιθυμία τους να γίνουν και αυτές μέλος της ομάδας των χωρών που χρησιμοποιούν το Πεδίο Βολής Κρήτης. Ίσως τώρα οι Τούρκοι να πάψουν να αμφισβητούν τουλάχιστον αυτό…
Προς άγραν γαλάζιων ψήφων
Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου γαλάζιο στέλεχος (δεν σας αποκαλύπτω ποίος ή ποία για ευνόητους λόγους) ετοιμαζόταν να αναχωρήσει συνοδευόμενο από συνεργάτιδα και ένα…πλήθος αποσκευών: «Θα πηγαίνει στο εξωτερικό για πολλές ημέρες με τόσες βαλίτσες που κουβαλάει…», σχολίασε κάποιος. Ελα όμως που την/τον συνάντησε στην πτήση για τη Θεσσαλονίκη. Ο/Η εν λόγω πήγαινε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μαζέψει ψήφους για την ηγεσία της ΝΔ. Η πρώτη συνάντηση ήταν μ΄έναν γνωστό κομματάρχη: «Πόσες ψήφους έχεις;», ρώτησε χωρίς εισαγωγικά τον κομματάρχη: «Γιατί ρωτάς, θα βάλεις υποψηφιότητα;». Ήταν η απάντηση του κομματάρχη. Το γαλάζιο στέλεχος είπε όχι και οπότε ο κομματάρχης δικαίως ερωτά: «Και τότε γιατί με ρωτάς πόσες ψήφους έχω;» για να λάβει την εξής απάντηση (η οποία θα πρέπει πλέον να διδάσκεται στις σχολές Πολιτικών Επιστημών): «Για να δω εάν έχεις πολλές ώστε να μου της δώσεις και να θέσω υποψηφιότητα στην ηγεσία της ΝΔ». Κόκκαλο ο άλλος.
Καζάνι που βράζει οι ΑΝΕΛ
Ισως να μην το έχετε αντιληφθεί με τα τόσα που συμβαίνουν γύρω σας, αλλά όσοι από τους ΑΝΕΛ έμειναν απ΄έξω από το υπουργικό σχήμα, απειλούν θεούς και δαίμονες. Θέλετε ένα παράδειγμα; Η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη (που όπως λέει της έταξαν κάποια θέση). Περιμένει, περιμένει, περιμένει τηλέφωνο, αλλά αυτό το έρμο δεν κουδουνίζει: «Αμα δεν με θέλουν θα πάρω μέτρα. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει», ακούγεται συχνά να λέει; Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Η Σταυρούλα Ξουλίδου που και αυτής της έταξαν θέση γενικού γραμματέα είτε στο υπουργείο Παιδείας ή στον Οργανισμό Νεολαίας λέει: «Δεν τους περιμένω, ήδη αρχίζω τις διαδικασίες να πάω στο σχολείο μου, ως καθηγήτρια». Θέλετε κι άλλο; Ο Π. Χαϊκάλης. Αυτός περιμένει τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων (Επιτροπή Πόθεν Εσχες) λέγοντας ότι θα δικαιωθεί; Κι αν δικαιωθεί και αυτού του έχουν τάξει υπουργείο: «Τώρα ετοιμάζομαι να νυμφευθώ τον Νοέμβριο, με ενδιαφέρει το πόρισμα της επιτροπής, δεν είναι όμως ώρα να κοιτάζουμε τα υπουργιλίκια», λέει.
Παράδοση- παραλαβή με σημασία
Σας πληροφορώ ότι το Σάββατο ο Νικ. Κακλαμάνης (ελλείψει άλλων αντιπροέδρων) θα προεδρεύει στην Ολομέλεια της νέας Βουλής που θα ορκίσει τους βουλευτές. Η ορκωμοσία θα γίνει (για όσους το επιθυμούν) με πολιτικό όρκο και με θρησκευτικό. Την Κυριακή εκλέγεται ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, που θα είναι ο Ν. Βούτσης. Εως τώρα εξασφάλισε τις ψήφους του κόμματος του Β. Λεβέντη, ενώ πολλοί νεοδημοκράτες δηλώνουν από τώρα ότι δεν «πρόκειται να την πατήσουμε, όπως την πατήσαμε με την Ζωή. Δεν ψηφίζουμε Βούτση». Εκεί που τα φώτα της δημοσιότητας θα στραφούν θα είναι στην παράδοση του προεδρείου της Βουλής από την Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Νίκο Βούτση. Τη Δευτέρα αρχίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
HeliosPlus