Μια σειρά ερωτήματα διατυπώνονται από στελέχη των αρχών Ασφαλείας αλλά και δικαστικούς λειτουργούς για την απόφαση αποφυλάκισης του 51χρονου Αλέξανδρου Αγγελόπουλου στις αρχές Ιουνίου, μόλις 11 χρόνια μετά τη σύλληψή του, το 2004, ως οργανωτή μεταφοράς 5,5 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό σκάφος «Africa 1». Ο αναφερόμενος ως «βαρόνος της κοκαΐνης» διαμένει πλέον στο πατρικό σπίτι του στους Νέους Πόρους Πιερίας.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. όμως μιλούν για «προβληματική προηγηθείσα διαδικασία που οδήγησε στην αποφυλάκιση του κατηγορουμένου, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη και αργότερα του αποδόθηκε –πρωτοφανές για τόσο σοβαρή υπόθεση –ελαφρυντικό προτέρου εντίμου βίου. Και όλα αυτά με το δεδομένο ότι είχαν υπάρξει καταγγελίες για απόπειρα χρηματισμού δικαστών από πρώην δικηγόρο του, ενώ είχαν υπάρξει και αναφορές για ηθική αυτουργία –προ της αποφυλάκισής του –σε βομβιστικές επιθέσεις».
Στελέχη των διωκτικών αρχών που είχαν ασχοληθεί με την εν λόγω υπόθεση είχαν αναφέρει στο «Βήμα» προ μερικών εβδομάδων, λίγο μετά την αποφυλάκισή του, ότι «στη διάρκεια δίκης του Αλ. Αγγελόπουλου είχαν δεχθεί οχλήσεις και προτάσεις από άτομα του περιβάλλοντός του ώστε να τηρήσουν ευνοϊκή στάση γι’ αυτόν». Ωστόσο άλλοι νομικοί και δικαστικοί υποστήριζαν ότι «η διαδικασία αποφυλάκισής του ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και ότι δεν υπήρξε οτιδήποτε μεμπτό».
ΕΛ.ΑΣ.: Επαφές με ανθρώπους του Εσκομπάρ
Ο Αλ. Αγγελόπουλος ζούσε επί σειρά ετών στην Αμβέρσα, όπου, σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ και της ΕΛ.ΑΣ. που εξιχνίασαν την υπόθεση, «δικτυώθηκε σε κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και αργότερα ναρκωτικών έχοντας επαφή ακόμη και με τους διαδόχους του Πάμπλο Εσκομπάρ στην Κολομβία». Είχε μικρά σκάφη αλιείας γαρίδας στον Ατλαντικό Ωκεανό, μπιραρία στο Βέλγιο, χρηματιστηριακό γραφείο στον Πλαταμώνα, ενώ στη διάρκεια της απολογίας του στις δίκες αναφέρθηκε σε γνωριμία του με γνωστούς εφοπλιστές και ποδοσφαιρικούς παράγοντες.
Οταν είχε συλληφθεί είχαν υπάρξει εκτεταμένες αναφορές για τα πάμπολλα πολυτελή αυτοκίνητά του, για τις μαύρες σακούλες με τα χρήματα στο πορτμπαγκάζ του, για την επίδειξη πλούτου στα μπαρ της Πιερίας όπου άναβε τσιγάρα με χαρτονομίσματα, για τις σχέσεις του με πολιτικούς της περιοχής, για την προσπάθειά του να ξεπλύνει χρήματα με κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ αλλά και σε κατάστημα ρούχων. Οπως εξάλλου και για τη χρηματοδότηση της ομάδας Ποσειδώνας Νέων Πόρων, η οποία τότε λίγο έλειψε να βρεθεί στην Α’ Εθνική και αργότερα «συγχωνεύθηκε» με την Καβάλα, αλλά και για τις πολλές φιλανθρωπικές πράξεις που του απέδιδαν.
Ο 51χρονος από την αρχή υποστήριζε ότι δεν είχε σχέση με το φορτίο της κοκαΐνης και ότι ήταν αθώος. Λίγο καιρό μετά τη σύλληψή του είχαν υπάρξει αναφορές ότι είχε δώσει χρηματικό ποσό της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ σε δικηγόρο με την υπόσχεση «παρέμβασης σε δικαστές για να έχει καλή δικαστική μεταχείριση», καθώς και ότι αργότερα «υπήρχε σειρά προστριβών με τον δικηγόρο γιατί του έφαγε τα λεφτά».
Από τα ισόβια στην αποφυλάκιση
Στη δίκη σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε ισόβια. Ωστόσο, το 2011 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά «έσπασε» τα ισόβια επιβάλλοντάς του κάθειρξη 22 ετών αναγνωρίζοντας –ομόφωνα –το ελαφρυντικό του «προτέρου εντίμου βίου». Και αυτό παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «πρωτοφανή απόφαση, αφού είναι γνωστό ότι τα κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης επιλέγουν γενικώς άτομα με λευκό ποινικό μητρώο ώστε να μην προσελκύουν το ενδιαφέρον των Αρχών. Σε σειρά άλλων περιπτώσεων με τέτοιες μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης δεν είχε αναγνωρισθεί αυτό το ελαφρυντικό».
Επιπλέον στελέχη ελεγκτικών αρχών ανέφεραν ότι «είχε υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά ανθρώπων του Αλ. Αγγελόπουλου για επηρεασμό μαρτύρων και αλλαγή της πρωτόδικης απόφασης».
Ωστόσο άτομα που είχαν παρακολουθήσει τη σχετική δικαστική διαδικασία επεσήμαναν ότι «στη δίκη παρουσιάστηκαν στοιχεία που αμφισβητούσαν συνολικά το κατηγορητήριο του 51χρονου. Το σκεπτικό της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι ο Αλ. Αγγελόπουλος μετέφερε ναρκωτικά και με τα αλιευτικά σκάφη του και ότι αυτά άλλαζαν πορεία και κατευθύνονταν στις βόρειες θάλασσες. Αυτό όμως δεν αποδείχθηκε ποτέ ούτε και η ακριβής σχέση του με το «Africa 1″. Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι ορισμένοι από τους δικαστές που συμμετείχαν στη σύνθεση του εν λόγω δικαστηρίου είχαν επιβάλει παρόμοιες ποινές –μη ισόβιας κάθειρξης –και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. Εξάλλου στην Ελλάδα έχουμε εκατοντάδες ισοβίτες για υποθέσεις ναρκωτικών και στην υπόλοιπη Ευρώπη ελάχιστους».
Επί της απόφασης αυτής άσκησε αναίρεση ο εισαγγελέας, ωστόσο η εκδίκασή της στον Αρειο Πάγο αναβλήθηκε δύο φορές λόγω εκλογών και άλλων κωλυμάτων και παραμένει σε εκκρεμότητα.
«Ξέπλυμα» με στοίχημα
Επιπλέον ο Αλ. Αγγελόπουλος τον Νοέμβριο του 2013 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για ξέπλυμα 36 εκατ. ευρώ μέσω τυχερών δελτίων του «Πάμε Στοίχημα» χρησιμοποιώντας το γνωστό και από άλλες υποθέσεις σύστημα προσέγγισης των πραγματικών τυχερών και εξαγοράς των κερδισμένων δελτίων τους. Ο Αλ. Αγγελόπουλος πέτυχε συγχώνευση των ποινών του.
Το 2014 πάλι με απόφαση δικαστηρίου τού επεστράφησαν περιουσιακά στοιχεία της τάξεως περίπου των 3 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί ως «προϊόντα εγκλήματος». Για τα χρήματα αυτά υποστήριξε ότι ήταν έσοδα κυρίως από καταστήματα στο Βέλγιο «προ της καταγγελλόμενης εμπλοκής του στην υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης».
Αναφέρεται, τέλος, ότι σε δικογραφία που συνέταξε η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής τον Ιανουάριο του 2015 περιέχονταν αναφορές ότι «γνωστός ισοβίτης –ύστερα από συνεννόηση με τον Αλέξανδρο Αγγελόπουλο και παραλαβή 100.000 ευρώ –σχεδίαζε τη δολοφονία του προαναφερόμενου δικηγόρου Πειραιά που φέρεται να είχε λάβει από τον 51χρονο το ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ο καταδικασθείς για το εμπόριο κοκαΐνης φέρεται να είχε συνεννοηθεί με τον ισοβίτη για βομβιστική επίθεση σε κατάστημα στη Γλυφάδα αφού είχε διαφορές με τον ιδιοκτήτη του. Το ξημέρωμα της 12ης Οκτωβρίου 2011 είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας έξω από το εν λόγω κατάστημα που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο εμπορικό κέντρο στην οδό Α. Μεταξά». Ωστόσο συνεργάτες του 51χρονου σημείωναν ότι «δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τις καταγγελλόμενες εγκληματικές ενέργειες», οι οποίες δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί…
HeliosPlus