Στις 14 Σεπτεμβρίου η συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής

Με την απόρριψη των ενστάσεων ακυρότητας από την εισαγγελέα της έδρας, άνοιξε η αυλαία της δίκης της Χρυσής Αυγής, σήμερα Τρίτη, στον Κορυδαλλό

Με την απόρριψη των ενστάσεων ακυρότητας από την εισαγγελέα της έδρας, άνοιξε η αυλαία της δίκης της Χρυσής Αυγής, σήμερα Τρίτη, στον Κορυδαλλό.
Η κύρια Αδαμαντία Οικονόμου είπε «όχι» στην υπεράσπιση, με βασικό σκεπτικό ότι οι ενστάσεις προβάλλονται απαραδέκτως, καθώς θα έπρεπε να είχαν προταθεί ως το τέλος της προδικασίας.
Η ίδια διαφοροποιήθηκε μόνον στην περίπτωση του Διονύση Λιακόπουλου (γνωστού από την υπόθεση δολοφονίας του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν), καθώς επιφυλάχθηκε να απαντήσει κατά την πρόοδο της διαδικασίας στην ένσταση με την οποία ζητούσε την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου προκειμένου να αποδείξει την αθωότητα του.

Η Πολιτική Αγωγή συντάχθηκε με τη θέση της εισαγγελέως.

Ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε ήταν κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής (ΠΑΜΕ), καθώς, όπως είπε, δεν του επιτρέπεται (σσ: η Πολιτική Αγωγή δεν νομιμοποιείται παρά μόνον απέναντι σε συγκεκριμένους κατηγορουμένους), να τοποθετηθεί επί ενστάσεων οι οποίες εγείρουν νομικά ζητήματα, όπως το διαρκές έγκλημα, τα οποία και επηρεάζουν τελικά την όλη διαδικασία. «Περιορίζεται το αντικείμενο της δίκης», σημείωσε χαρακτηριστικα.

Ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ζήτησε πάντως γραπτώς την πρόταση της εισαγγελέως προκειμένου να τοποθετηθεί.

Η υπεράσπιση επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα αυτό (πήρε τον λόγο και ο κ. Βασίλης Καπερνάρος, συνήγορος του Νίκου Κούζηλου), ακόμη και μετά την άρνηση της έδρας, και την επισήμανση ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τα πρακτικά που τηρεί ο γραμματέας του δικαστηρίου.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.

Σε απάντηση, δε, της Πολιτικής Αγωγής, ο κ. Μιχαλόλιας δεν δίστασε να τονίσει «εμείς δεν είμαστε ανεκτικοί, στο να παραχωρήσουμε οποιοδήποτε δικαίωμα των κατηγορουμένων».

«Δεν είναι θέμα ανοχής, είναι θέμα διευθύνσεως του δικαστηρίου», τον διόρθωσε η πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη.

Και ο κ. Νίκος Αντωνιάδης, όμως, εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου, επέμεινε στην ένσταση ακυρότητας, αναφέρθηκε στο στάδιο της προδικασίας ως «θέατρο του παραλόγου», ενώ επεσήμανε σε υψηλούς τόνους ότι «η άρση ασυλίας του εντολέα του δεν έγινε νομότυπα».

Στο δικαστήριο υποβλήθηκε αίτημα έξι συνηγόρων υπεράσπισης οι οποίοι είναι υποψήφιοι βουλευτές, έτσι ώστε η επόμενη συνεδρίαση να οριστεί μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Το αίτημα στήριξε ο κ. Γιάννης Παγορόπουλος, εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου, ζητώντας από το δικαστήριο να διακόψει, «να μη δημιουργηθεί η παραμικρή σκιά», δεδομένου του ότι στις εκλογές κατέρχεται η Χρυσή Αυγή. «Τα αλλά κόμματα πολιτεύονται ελεύθερα», σημείωσε.

Στην αίθουσα επικράτησε πάντως πανδαιμόνιο όταν συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής υπερθεμάτισε του να συνεχιστεί κανονικά η δίκη, «για να μάθει ο ελληνικός λαός τι σημαίνει εγκληματική φασιστική οργάνωση».

Να απορριφθεί το αίτημα διακοπής της δικής, πρότεινε σε έντονο ύφος, ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ της Πολιτικής Αγωγής. «Αποτελεί πολιτικής φύσης επιχειρηματολογία το ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η ποινική δική, γιατί βλάπτει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή», τόνισε. «Επειδή πρόκειται για βουλευτές, θα πρέπει να υπάρχει διακριτική μεταχείριση; Μια τέτοια απόφαση από το δικαστήριο θα μετέτρεπε τα θύματα και τους ενάγοντες σε πολίτες β´ κατηγορίας».

Η εισαγγελέας διαφώνησε με το ενδεχόμενο διακοπής της δίκης.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 14 Σεπτεμβρίου και επιφυλάχθηκε να αποφασίσει επί των ενστάσεων στην προσεχή συνεδρίαση. Η προγραμματισμένη συνεδρίαση 11 Σεπτεμβρίου δεν θα γίνει λόγω προσωπικού κωλύματος της προέδρου, αλλά και της έναρξης της σχολικής περιόδου, όπως εξήγησε η ίδια η κυρία Λεπενιώτη.


Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.