Εθνικό Θέατρο: Το ρεπερτόριο και η ρήξη

Με «πειραγμένο» το ρεπερτόριο της προηγούμενης καλλιτεχνικής διεύθυνσης, με το δεδομένο της επανίδρυσης της Πειραματικής Σκηνής, με την πρόθεση να συνεργαστεί καλλιτεχνικά με τη Στέγη, τη Λυρική, τον ΘΟΚ ή το ΚΘΒΕ και με τη διάθεση να αγκαλιάσει τη μουσική και τον χορό ο Στάθης Λιβαθινός παρουσίασε τους στόχους του Εθνικού Θεάτρου υπό την καλλιτεχνική του διεύθυνση.

Με «πειραγμένο» το ρεπερτόριο της προηγούμενης καλλιτεχνικής διεύθυνσης, με το δεδομένο της επανίδρυσης της Πειραματικής Σκηνής, με την πρόθεση να συνεργαστεί καλλιτεχνικά με τη Στέγη, τη Λυρική, τον ΘΟΚ ή το ΚΘΒΕ και με τη διάθεση να αγκαλιάσει τη μουσική και τον χορό ο Στάθης Λιβαθινός παρουσίασε τους στόχους του Εθνικού Θεάτρου υπό την καλλιτεχνική του διεύθυνση. Παράλληλα μίλησε για τις διαφωνίες ή καλύτερα τη ρήξη στην οποία βρίσκεται με την πλειοψηφία του Δ.Σ. κυρίως σε ότι αφορά στα σχέδιά του για τη Δραματική Σχολή του Εθνικού.
Με παρόντες πολλούς από τους σκηνοθέτες και έχοντας δίπλα του τον στενό του συνεργάτη Θοδωρή Αμπαζή, ο Στάθης Λιβαθινός, μαζί με το καλωσόρισμα αφιέρωσε στη μνήμη της εκλεκτής δημοσιογράφου Ελενας Χατζηιωάννου, το κόκκινο τριαντάφυλλο που κρατούσε στο χέρι του _στο τέλος του παρέλαβε η κόρη της, η σκηνογράφος Μαργαρίτα Χατζηιωάννου.
«Είμαστε ευτυχισμένοι που είμαστε εδώ», είπε κι ευχαρίστησε διπλά τον πρώην υπουργό Πολιτισμού που του εμπιστεύθηκε μια τόσο σοβαρή θέση, ή καλύτερα «ένα αγώνισμα». Γιατί, όπως εξήγησε, «λένε ότι είναι η πιο δύσκολη, μετά τον πόλεμο, εποχή για το Εθνικό. Εύχομαι η δική μου μη πολιτική επιλογή να κάνει αυτού του είδους τις επιλογές κατεστημένο και μονιμότητα. Είμαστε φρέσκοι ακόμα.. Τέσσερις μήνες, τέσσερις αιώνες, τέσσερα λεπτά…».
Με τον στόχο «να κρατηθεί το θέατρο όρθιο», όπως υπογράμμισε, «επαναδιαπραγματευτήκαμε με όλους όλες οι συμβάσεις, οι οποίες θα βγαίνουν πια στο φως». Χαρούμενος για την επιτυχία της Επιδαύρου και κυρίως της οικονομικής πολιτικής, υποσχέθηκε να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο…. «Η νέα μας ταυτότητα θα είναι ένα λογότυπο του 2007», πρόσθεσε.
«Υιοθετήσαμε ένα ρεπερτόριο που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη διεύθυνση, το πειράξαμε με τον τρόπο μας και είναι σαν δικό μας», είπε ο Στάθης Λιβαθινός που ωστόσο ανακοίνωσε ότι από εδώ και πέρα το νεοϊδρυθέν Τμήμα Δραματουργίας θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση των προτάσεων για το ρεπερτόριο.
Με την αισιοδοξία που του έδωσε η στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση _«είναι ο μέγας χορηγός μας» με 220.000 ευρώ, υποδέχτηκε την Αφροδίτη Παναγιωτάκου (αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης). Εκείνη με τη σειρά της αναφέρθηκε στο «γινόμενο των προσπαθειών που είναι μεγαλύτερο από τις επιμέρους προσπάθειες», καθώς και στον ρόλο που έπαιξε ο οικοδεσπότης του Εθνικού στη συγκεκριμένη επιλογή.
Με το ερώτημα-δίλημμα «φτηνό θέατρο για πολλούς ή ακριβό για λίγους», ο Στάθης Λιβαθνός υποστήριξε την άποψη «ακριβό θέατρο για πολλούς. Ένα θέατρο υψηλού επιπέδου, σαν να απευθύνεται σε μα ελίτ… Προς τα εκεί θέλουμε να πάμε».
Καινοτομίες

Με τη διάθεση να δώσει «ταυτότητα» στις σκηνές ώστε κάθε μία εξ αυτών να υπηρετεί ένα συγκεκριμένο είδος, το Εθνικό θα ανοίξει την παλέτα του σε όλα τα είδη θεάτρου, προσθέτοντας το μουσικό θέατρο και το χοροθέατρο _από το 2016. Η Κεντρική Σκηνή στο Τσίλερ θα παραμείνει για το κλασικό θέατρο, η Νέα Σκηνή για το Νέο Ελληνικό Εργο, το Κάτω Ρεξ για τις παραστάσεις του μουσικού θεάτρου και το Πάνω Ρεξ για το χοροθέατρπ. Παράλληλα θεσμοθετούνται τις ανοιχτές ακροάσεις, δωρεάν μαθήματα κίνησης για τους ηθοποιούς, διαφάνεια στην αμοιβή συντελεστών, τιμολογιακή πολιτική με χαμηλές τιμές για νέους, άνω των 65 και οικογένειες. Τέλος για να γνωρίσει το κοινό το θέατρο και να μάθει πως φτιάχνεται μια παράσταση, θα πραγματοποιούνται ανοιχτές πρόβες (με δήλωση συμμετοχής θεατών). Ακόμα το Εθνικό θα πραγματοποιεί Χειμερινή Περιοδεία ενώ θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Ενωση Ευρωπαϊκών Θεάτρων.
Εκπαίδευση

«Τι νόημα έχει ένα θέατρο αν δεν εκπαιδεύει τον λαό του; Ένα σχολείο τους μαθητές του;… Στο θέατρο περιέργως δεν υπάρχει ποτέ στασιμότητα, έλεγε ένας δάσκαλος. Η μπρος η πίσω… Γι΄αυτό κι εμείς θέλουμε να κάνουμε τομές και γρήγορα στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. Κινητήρια δύναμή μας είναι το νέο ταλαντούχο αίμα που μπαίνει στη σχολή», είπε και αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του: Εξέλιξη και αναβάθμιση με «ανωτατοποίηση» της σχολής _και τέσσερα χρόνια σπουδών, μετεγκατάσταση, λειτουργία τμήματος σκηνοθεσίας, όπως προβλέπει ο νόμος.
Ρήξη

«΄Η θα πάμε το πρόγραμμά μας στα άκρα ή θα πάμε σπίτι μας»: Με αυτή τη φράση ο Στάθης Λιβαθινός συνόψισε το κλίμα που επικρατεί σήμερα ανάμεσα στην καλλιτεχνική διεύθυνση και την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου. «Δεν είναι ένα Δ.Σ. που μου χτυπάει την πλάτη και μου λέει προχώρα. Κάθε άλλο. Δεν δέχθηκε ούτε την πρότασή μου για σχολή σκηνοθεσίας ούτε εμένα στη διεύθυνση της Δραματικής, για την τρέχουσα σεζόν, μέχρι να μπει η Σχολή στον δρόμο που θέλουμε. Ούτε ακόμα και τη μεταστέγασή της από την Πειραιώς στον Σχολείον της Ειρήνης Παππά», μια μεταστέγαση που θα γίνει με τη χορηγία της Μαριάννας Λάτση _και κινδυνεύει να χαθεί….
Η θητεία του Κώστα Γεωργουσόπουλου στη διεύθυνση της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έληξε στις 31 Αυγούστου και δεν ανανεώθηκε. Μετά τη διαφωνία του Δ.Σ. με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κάλυψη της θέσης.

«Είναι πολύ σεβαστό να απορρίπτεται μια πρόταση. Άλλο τόσο όμως είναι σεβαστό να παλεύεις για να πετύχεις αυτό στο οποίο πιστεύεις», τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας την «ωριμότητα των στιγμών».
Ως προς τα οικονομικά, ο νέος σύμβουλος διοίκησης Νίκος Μανωλόπουλος είπε τα εξής: «Το 2013 το Εθνικό Θέατρο είχε λειτουργικό έλλειμμα 6 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2014 έφτασε στα επτά. Στο πρώτο μισό του 2015 το έλλειμμα ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος του Εθνικού είναι να έχει ένα ισοσκελισμένο ισολογισμό».
Προτού ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα της τρέχουσας θεατρικής σεζόν, ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Αμπαζής ευχαρίστησε τον Στάθη Λιβαθινό και αναφέρθηκε στον «Αγάπης αγώνα ….γόνιμο» που τους συνδέει, παραφράζοντας τον τίτλο του σαιξπηρικού έργου.
Μυρτώ Λοβέρδου
ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ

Κτίριο Τσίλερ
«Φιλουμένα» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο (επανάληψη)
από 1/10/2015 έως 29/11/2015
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Διασκευή: Ελένη Ράντου
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ντένυ Βαχλιώτη
Μουσική: Nalyssa Green
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
«Ριχάρδος ο Γ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
από 10/12/2015 έως 14/2/2016
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
«Ο θάνατος του Εμποράκου» του Άρθουρ Μίλλερ
από 10/3/2016 έως 24/4/2016 ΚΑΙ από 4/5/2016 έως 29/5/2016
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κτίριο Τσίλερ –Σκηνή Νίκος Κούρκουλος
«Καγκουρώ» του Βασίλη Κατσικονούρη
από 15/10/2015 έως 6/12/2015
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου
«Εγκλημα και τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι από 17/12/2015 έως 14/2/2016
Μετάφραση: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά: Έρση Δρίνη
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
«Το Πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαΐδη
από 25/2/2016 έως 24/4/2016 και από 4/5/2016 έως 29/5/2016
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Λέα Κούση
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Παιδική Σκηνή –Κτίριο Τσίλερ (Κεντρική Σκηνή)

«Ο Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου
26/9/2015 έως 24/4/2016
Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ιωάννα Παπαντωνίου,
Επιμέλεια Σκηνογραφίας: Σοφία Παντουβάκη
Μουσική: Τάκης Φαραζής
Κίνηση: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Θέατρο Ρεξ –Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη
«Γαλιλάιος» του Μπέρτολτ Μπρεχτ
από 21/11/2015 έως 31/1/2016
Μετάφραση / Διασκευή: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Χανς Άισλερ
Μουσική προσαρμογή: Νίκος Κυπουργός
Κίνηση: Αγγελική Στελλάτου
Βίντεο: Παντελής Μάκκας
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
«Αννα Καρένινα» του Λεβ Τολστόι
από 11/2/2016 έως 24/4/2016 και από 4/5/2016 έως 29/5/2016
Μετάφραση –Διασκευή: Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά-Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Κίνηση: Φώτης Διαμαντόπουλος

Nέο Ρεξ
«Μάγκντα Γκαίμπελς» του Γιώργου Βέλτσου
από 5/11/2015 έως 10/1/2016
Σκηνοθεσία-Σκηνικά-Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Μουσική: Θάλεια Ιωαννίδου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
«Δαμάζοντας τα κύματα» του Λαρς Φον Τρίερ
από 21/1/2016 έως 20/3/2016
Μετάφραση: Ρούλα Πατεράκη –Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία –Διασκευή –Δραματουργική επεξεργασία: Ρούλα Πατεράκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
«Ξένοι» του Σέρτζι Μπελμπέλ
από 31/3/2016 έως 24/4/2016 και από 4/5/2016 έως 29/5/2016
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Συζητήσεις με το κοινό
Μετά την πρεμιέρα, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, θα οργανώνεται Συνάντηση και Συζήτηση με το κοινό και τους δημιουργούς. Τον συντονισμό των συναντήσεων έχει ο Ηρακλής Λογοθέτης, σε συνεργασία με την Κατερίνα Αγγελιδάκη.
Πειραματική Σκηνή –Θέατρο Ρεξ –Σκηνή Κατίνα Παξινού
Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, δύο δημιουργοί της νέας γενιάς, αναλαμβάνουν την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, που επαναλειτουργεί, φιλοδοξώντας να επιχειρήσει μια αισθητική και κοινωνική παρέμβαση στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο.
Θα παρουσιαστούν οι εξής παραστάσεις:
«Στη μέση του δρόμου». Σκηνοθεσία Πρόδρομος Τσινικόρης
«Υπόθεση Φαρμακονήσι ή το δίκιο του νερού». Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς
«Το γήρας –Ένα χορικό». Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
«Μία δίκη» (προσωρινός τίτλος). Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου
«Μια γιορτή με τον Μπόρις» του Τόμας Μπέρνχαρντ. Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας
«Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα», διασκευή του μυθιστορήματος του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Σκηνοθεσία: Μαρία Πανουργιά
«Η γλυκιά τραγωδία τουΟιδίποδα», βασισμένη στον «Οιδίποδα Τύραννο». Σκηνοθεσία: Μαρία Πρωτόπαππα
Θα μετακληθούν επίσης δύο παραστάσεις από το εξωτερικό:
«Please continue, Hamlet» του Καταλανού σκηνοθέτη Roger Bernat και του Ελβετού περφόρμερ Yan Duyvendak
«Some use for your broken clay pots» του Ελβετού περφόρμερ Christophe Meierhans
Χειμερινή περιοδεία
«Το ρολόΐ» (βασίζεται στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Το ρολόι του κόσμου χτυπάει μεσάνυχτα»).
Διασκευή: Κωνσταντίνος Μπιμπής –Sui Generis
Σκηνοθεσία –Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνικά –Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη
Ποιοι ηθοποιοί θα παίξουν στο Εθνικό:

Ντίνα Αβαγιανού, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Νικόλας Αγγελής, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Γιάννης Αθητάκης, Μυρτώ Αλικάκη, Δημήτρης Αντωνίου, Αμαλία Αρσένη. Ορφέας Αυγουστίδης, Μάνος Βακούσης, Εύα Βάρσου, Κώστας Γαλανάκης, Γεράσιμος Γεννατάς, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μελέτης Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Στέλλα Γκίκα, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Γιάννης Γούνας, Ανδρομάχη Δαυλού, Δημήτρης Δεγαΐτης, Γιάννης Δενδρινός, Παντελής Δεντάκης, Γιώργος Δεπάστας, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Λένα Δροσάκη, Αγάπη Ηλιάδου, Μελέτης Ηλίας, Αντωνία Καζάκου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Εύα Καμινάρη, Καροφυλλιά Καραμπέτη, Δημήτρης Καραμπέτσης, Γιώργος Καρατζιώτης, Κόρα Καρβούνη, Δημήτρης Κίτσος, Γιάννης Κλίνης, Αναστασία Κονίδη, Λυδία Κονιόρδου, Ευανθία Κορμούλη, Θύμιος Κούκιος, Ταμίλα Κουλίεβα, Ελίτα Κουνάδη, Άλκις Κούρκουλος, Λάμπρος Κτεναβός, Κλείτος Κωμοδίκης, Φώτης Λαζάρου, Κατερίνα Λάττα, Μαρσέλα Λένα, Έκτορας Λιάτσος, Δημήτρης Λιγνάδης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Νίκος Μαγδαληνός, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Βασίλης Μαγουλιώτης, Στέλιος Μάινας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κυριακή Μακέδου, Γιώργος Μακρής, Νικόλας Μακρής, Λήδα Μανιατάκου, Νίκος Μαυράκης, Μαρία Μαυρομματάκη, Μελίσσα Μάχουτ, Σταύρος Μερμήγκης, Θεανώ Μεταξά, Δομνίκη Μητροπούλου, Πέρης Μιχαηλίδης, Μάξιμος Μουμούρης, Περικλής Μουστάκης, Θέμις Μπαζάκα, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Ηρώ Μπέζου, Κώστας Μπερικόπουλος, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Μπινιάρης, Παρθενόπη Μπουζούρη, Μαρία Ναυπλιώτου, Γιάννης Νιάρρος, Γεωργιάννα Νταλάρα, Θέμης Πάνου, Σεβίλλη Παντελίδου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιώργος Παπαπαύλου, Δημήτρης Πασσάς, Γεράσιμος Παύλου, Βίκτωρας Πέτσας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Κρις Ραντάνοφ, Ελένη Ράντου, Βασίλης Ρίσβας, Γιάννης Ροζάκης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Άκης Σακελλαρίου, Μαίρη Σαουσοπούλου, Χρήστος Σαπουντζής, Σταύρος Σβήγκος, Σοφία Σεϊρλή, Δήμητρα Σιγάλα, Δανάη Σκιάδη, Θοδωρής Σκυφτούλης, Τασία Σοφιανίδου, Γιάννης Σοφολόγης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Γρηγόρης Σταμούλης, Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Στόλλας, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Λυδία Τζενουδάκη, Χάρης Τζωρτζάκης, Μαριάννα Τουντασάκη, Kώστας Τριανταφυλλόπουλος, Βίλμα Τσακίρη, Σπύρος Τσεκούρας, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Γιάννης Τσορτέκης, Γιωργής Τσουρής, Πέτρος Φιλιππίδης, Θοδωρής Φραντζέσκος, Νικόλας Χανακούλας, Αντώνης Χαντζής, Βάσια Χρήστου, Στράτος Χρήστου, Νίκος Ψαρράς
Ο κατάλογος βρίσκεται υπό διαμόρφωση και είναι πιθανό να υποστεί αλλαγές
ΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αίθουσα Εκδηλώσεων
«Οδύσσεια» του Ομήρου, σε μετάφραση Δ.Ν. Μαρωνίτη
Ως μια συνέχεια του Κύκλου των Αναγνώσεων της «Ιλιάδας» του Ομήρου, 24 ελληνίδες πρωταγωνίστριες (οι περισσότερες εκ των οποίων συμμετείχαν και στην «Ιλιάδα»), θα παρουσιάσουν σε σκηνικό αναλόγιο τις 24 ραψωδίες της «Οδύσσειας», σε συνεργασία, αυτήν τη φορά, με έναν άντρα-παρτενέρ της επιλογής τους, στην μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη (κάθε Παρασκευή, στις 18.00).
Κτίριο Τσίλερ –Κεντρική Σκηνή
Συνεργασία του Kyklos Ensemble με το Εθνικό Θέατρο. Θα πραγματοποιηθούν μουσικές παραστάσεις, που εμπνέονται από τα έργα και τους συγγραφείς του φετινού ρεπερτορίου.
Σάββατο μεσημέρι, σε ημερομηνίες και ώρες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα Σπουδών για τους απόφοιτους της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου
Θα διδάξουν οι: Θοδωρής Αμπαζής, Λυδία Κονιόρδου και Δημήτρης Παπαϊωάννου.
Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών. Ενα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκλειστικά αφιερωμένο στο Αρχαίο Δράμα και στα ζητήματα της Σκηνικής Ερμηνείας του. Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς, υπό την Καλλιτεχνική Εποπτεία της Λυδίας Κονιόρδου.
Εργαστήρια Σκηνογραφίας, Φωτισμών και Μουσικής Θεάτρου με τη συμμετοχή των: Ελένης Μανωλοπούλου, Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, Νίκου Κυπουργού, Κορνήλιου Σελαμσή, Αλέκου Αναστασίου, Σακη Μπιρμπίλη. Στο Σχολείο της Ειρήνης Παππά.
Στούντιο Εκπαίδευσης για Θεατρικούς Συγγραφείς
διάρκειας 2 τετραμήνων, υπό τη διεύθυνση του Ηρακλή Λογοθέτη και σε συνεργασία με την Κατερίνα Αγγελιδάκη. Ο Σταμάτης Φασουλής και ο Δημήτρης Καραντζάς θα είναι οι 2 υπεύθυνοι σκηνοθέτες για κάθε ένα από τα δύο τετράμηνα (στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος).
Συνεχίζονται τα Εργαστήρια για Παιδιά και Εφήβους
Διδάσκουν οι: Κατερίνα Γαβαλά, Έλενα Μαρσίδου, Μάρα Μάττα και Μαριλένα Ρασιδάκη.
Σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Επισκεπτήριο σε Νοσοκομεία για αφήγηση κλασικών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας από την Ιφιγένεια Γρίβα και τον Ηλία Κουνέλα.
Χώρος Δράσης: Το αποτέλεσμα της σύμπραξης του Εθνικού Θεάτρου με το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Υπεύθυνη η Ιωάννα Βαλσαμίδου
Τα Παραμύθια του Εθνικού: Μια καινούρια δράση, με αντίστοιχη κοινωνική διάσταση όπως αυτή του Επισκεπτηρίου, ξεκινάει από φέτος. Ένας επαγγελματίας παραμυθάς, ο Δημήτρης Προύσαλης και ο μουσικός του, Φίλιππος Πλακιάς, θα επισκεφτούν παιδιά από ευπαθείς ομάδες, για να τους αφηγηθούν συναρπαστικά παραμύθια από όλον τον κόσμο.
Συνεργασία με την ΜΚΟ PRAXIS για την προσφορά δωρεάν βιωματικών εργαστηρίων σε ασυνόδευτα παιδιά Μεταναστών. Στα εργαστήρια θα διδάσκουν αφιλοκερδώς οι εμψυχώτριες των παιδικών εργαστηρίων του Εθνικού Θεάτρου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.