Σκηνικό θρίλερ με άνοδο ΝΔ και πτώση ΣΥΡΙΖΑ

Μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα της 20ής Σεπτεμβρίου δείχνουν πιθανά και όλα τα εκλογικά αποτελέσματα παραμένουν ανοιχτά.

Μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα της 20ής Σεπτεμβρίου δείχνουν πιθανά και όλα τα εκλογικά αποτελέσματα παραμένουν ανοιχτά. Με τα ως τώρα δεδομένα οδεύουμε στην πιο αμφίρροπη αναμέτρηση των τελευταίων ετών, αν όχι και ολόκληρης της Μεταπολίτευσης. Το μικρό προβάδισμα που διατηρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ ως την περασμένη εβδομάδα φαίνεται ότι εκμηδενίστηκε, σύμφωνα με την νεότερη δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για «Το Βήμα της Κυριακής» την περασμένη εβδομάδα. Οι εμφανίσεις του κ. Μεϊμαράκη αλλά και η ολοένα αυξανόμενη ένταση στην αντιπαράθεση μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ ενίσχυσαν σημαντικά την αξιωματική αντιπολίτευση, που για πρώτη φορά φτάνει σε απόσταση αναπνοής τον αντίπαλό της.

Κερδισμένο δείχνει και το ΠαΣοΚ, που την τελευταία εβδομάδα ενίσχυσε σημαντικά την εκλογική επιρροή του, πιθανότατα από παλαιούς ψηφοφόρους του που «επιστρέφουν σπίτι τους», αλλά και από τις σημαντικές διαρροές που εμφανίζει προς πάσα κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά
Αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, θα καταλάμβανε ένα ποσοστό 26,5% έναντι 27,3% που εμφάνιζε την περασμένη Κυριακή, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 25,9% έναντι 24,2% την περασμένη Κυριακή. Είναι σπάνιο το φαινόμενο μια διαφορά 3,1 ποσοστιαίων μονάδων να μειώνεται σε 0,6 μονάδες μέσα σε επτά ημέρες και αποκαλύπτει το πόσο γρήγορα μεταβάλλεται το πολιτικό σκηνικό μέσα στη σύντομη προεκλογική περίοδο όπου κυριαρχούν οι αντιπαραθέσεις και οι τηλεμαχίες.
Το βέβαιον όμως είναι ότι η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί και αντιστοίχως της ΝΔ αυξάνεται κατά τρόπο θεαματικό, κυρίως λόγω της έλλειψης επιχειρημάτων που εμφανίζει το κυβερνών κόμμα μετά την υπογραφή του Μνημονίου και τη διάσπασή του, αλλά και λόγω της αυξημένης συσπείρωσης που έχει πετύχει η αξιωματική αντιπολίτευση, ιδίως μετά τη συγκέντρωση στη Ρηγίλλης.
Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5%, αλλά δείχνει πλέον να την απειλεί το ΠαΣοΚ με 5,8% κερδίζοντας μιάμιση μονάδα μέσα σε επτά ημέρες!
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3% και το Ποτάμι με 5,1%, που φαίνεται να χάνει ψηφοφόρους αντί να κερδίζει από τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη βρίσκεται σταθερή στο 4,7% (4,8% την περασμένη Κυριακή), ακολουθεί η Ενωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη στο 3,5%, ενώ οι ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου εμφανίζονται ακριβώς στο όριο εισόδου στη Βουλή για δεύτερη συνεχή εβδομάδα.
Είναι επίσης φανερό πως σε ό,τι αφορά τη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ αυτή θα κριθεί από την αντιπαράθεση αλλά και από τη σύγκριση του Αλ. Τσίπρα με τον Ευ. Μεϊμαράκη, με τις πρώτες εντυπώσεις να κερδίζονται καθαρά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρείται σχεδόν εξίσου κατάλληλος για πρωθυπουργός όσο και ο Τσίπρας (ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα προβάδισμα δύο μονάδων από 7,4% που προηγείτο μία εβδομάδα νωρίτερα). Και στους δείκτες δημοτικότητας ο κ. Μεϊμαράκης δείχνει να κέρδισε 2,4 μονάδες σε επτά ημέρες, ενώ ο κ. Τσίπρας έχασε στο ίδιο διάστημα 1,6 μονάδες. Εκρηξη δημοφιλίας πάντως εμφανίζει η κυρία Γεννηματά με 4,2% αύξηση σε μία εβδομάδα, ενώ πτώση 2,5 μονάδων εμφανίζει ο κ. Λαφαζάνης.
Οταν οι πολίτες καλούνται να κρίνουν τους δύο «μονομάχους», τονίζουν για τον κ. Τσίπρα ότι είναι πρόθυμος να λάβει δύσκολες αποφάσεις, κατανοεί τα προβλήματα των πολιτών και εκπροσωπεί το νέο στην πολιτική, ενώ για τον κ. Μεϊμαράκη αναφέρουν ότι έχει ως κύριο μέλημά του το καλό της πατρίδας, είναι ικανός να κυβερνήσει αποτελεσματικά και μπορεί να επιτύχει διεθνείς συμμαχίες για τη χώρα.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι όσο περνούν οι ημέρες μειώνεται η πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς στην παράσταση νίκης η διαφορά των 33,8 μονάδων που υπήρχε επτά ημέρες νωρίτερα έχει πια μειωθεί στις 11,6 μονάδες.
Ρευστό σκηνικό
Ολα αυτά όμως δείχνουν ικανά να μεταβληθούν από μέρα σε μέρα και να τροποποιήσουν σημαντικά τη συνολική εικόνα του εκλογικού τοπίου.
Είναι ενδεικτικό του πόσο ρευστό και απρόβλεπτο παραμένει ακόμη και σήμερα το εκλογικό τοπίο το ότι, αν και έχει ήδη ξεκινήσει κανονικά η προεκλογική περίοδος, το 23,3% όσων συμμετείχαν στην έρευνα της Κάπα Research δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Από αυτούς το 8,8% δηλώνει ότι θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα, εξαρτώντας προφανώς την απόφασή τους και από τις δημόσιες εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ οι υπόλοιποι δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν λίγο προτού προσέλθουν στην κάλπη.
Από την άλλη πλευρά, οι έλληνες πολίτες δηλώνουν ακόμη ανήσυχοι για το μέλλον της χώρας, με το 77,5% να δηλώνει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει υπαρκτός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.