Πώς ο Μεϊμαράκης άλλαξετο κλίμα για τη ΝΔ

«Τους τολμηρούς η τύχη βοηθάει» (Audaces fortuna iuvat) σύμφωνα με ένα λατινικό ρητό, το οποίο μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Τους τολμηρούς η τύχη βοηθάει» (Audaces fortuna iuvat) σύμφωνα με ένα λατινικό ρητό, το οποίο μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ο ίδιος τόλμησε και αποδέχθηκε, μετά την εκκωφαντική νίκη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά, να αναλάβει, προσωρινά, τα ηνία του κόμματος. Τότε πολλοί, δελφίνοι, «βαρόνοι» και άλλα κεντρικά πρόσωπα της ΝΔ μιλούσαν για «αρχηγό μιας χρήσης» και ένα πρόσωπο που κατά πάσα πιθανότατα θα έχανε από τον Αλέξη Τσίπρα και απλά θα χρεωνόταν μια ήττα την οποία κανείς άλλος δεν ήθελε να φορτωθεί. Ο ίδιος, αρκετά χαλαρός, με πλήρη συνείδηση της ευθύνης και του ιστορικού φορτίου που φέρει η θέση του προέδρου της ΝΔ, επέμεινε να μείνει, όχι απλά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά να τρέξει το κόμμα ως την άνοιξη του 2016 και να δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής.
Η τύχη του… παλαιού
Τα γεγονότα όμως άλλαξαν τους σχεδιασμούς και ο τροχός της τύχης γύρισε για τον κρητικό πολιτικό που είδε ξαφνικά να θεωρείται πιθανό το σενάριο να κερδίσει τις εκλογές. Η συγκυρία βοήθησε τον τολμηρό Μεϊμαράκη, που έχει μια γνήσια πηγαία λαϊκότητα και μια φρασεολογία η οποία δεν είθισται στα αστικά σαλόνια και ξαφνιάζει πολλούς αστούς της παράταξής τους, ενώ τον φέρνει να αναμετράται στα ίσα με τον κ. Τσίπρα.
Ο «Βαγγέλας», για τους φίλους του, ξεπέρασε το πλαίσιο του «μεταβατικού προέδρου» και κατάφερε να ακουστεί η ΝΔ ξανά σε ένα τμήμα της κοινωνίας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει επιτύχει να συσπειρώσει το σύνολο σχεδόν των ψηφοφόρων της ΝΔ του περασμένου Ιανουαρίου. Στη σκιά των χαρακτηρισμών του για τον κ. Τσίπρα, όπως «ψευτράκος» και «πονηρούλης» ως και… «αυτοφωράκιας», ο κ. Μεϊμαράκης αποτέλεσε τον «γεφυροποιό» για τις… φυλές, τις «βαρονίες» και τις «φατρίες» της Κεντροδεξιάς. Εξάλλου, είχε υπάρξει συνομιλητής όλων των τάσεων της παράταξης σε όλες τις εποχές της, ακόμη και την περίοδο που ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ διέλυσε με εντολή τού τότε προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τους «Κενταύρους» στην ΟΝΝΕΔ.
Ο ίδιος θυμάται πολύ καλά ότι «η νίκη έχει πολλούς πατέρες και η ήττα κανέναν». Δεν εφησυχάζει και δεν θριαμβολογεί βλέποντας τις δημοσκοπήσεις και επιμένει για το αυτονόητο, ότι έχει πολύ δρόμο ακόμη ως τις εκλογές. «Είναι πυκνός ο πολιτικός χρόνος και το παιχνίδι είναι ανοικτό» λένε στη ΝΔ που εκτιμούν ότι μπορεί να κόψει πρώτη το νήμα. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο κ. Μεϊμαράκης, με το αντισυμβατικό του ύφος στις ανοικτές συγκεντρώσεις των επομένων ημερών θα προβάλει με μεγαλύτερη ένταση την ανάγκη την επόμενη ημέρα των εκλογών να σχηματισθεί σταθερή, συμμαχική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας με κορμό βέβαια τη ΝΔ, η οποία κατά τον ίδιο είναι και το παλιό και το νέο, που αποκλείει τα άκρα και τείνει χείρα φιλίας σε όλους πολίτες.
Τα 7 μέτωπα
Στις δύο εβδομάδες που απομένουν ως τις εκλογές η ΝΔ, που έχει συσπείρωση μεταξύ 80%-85% (πολύ υψηλή ως τώρα), στην προσπάθειά της να κατακτήσει την πρωτιά θα επικεντρωθεί στα εξής επτά μέτωπα:
1. Αναποφάσιστοι και αποχή: Στη ΝΔ πιστεύουν ότι όλα θα κριθούν στην κρίσιμη ζώνη των αναποφάσιστων, ο αριθμός των οποίων είναι ικανός να κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα. Στόχος είναι και όσοι απείχαν και γι’ αυτό ζητεί ο κ. Μεϊμαράκης ψήφο εμπιστοσύνης και όχι διαμαρτυρίας ή τιμωρίας και μη αποχή.
2. Δημοφιλία Τσίπρα: Θα επιχειρήσει να πλήξει περαιτέρω τη δημοφιλία του τέως πρωθυπουργού και να αποδομήσει το αρχηγικό του προφίλ. Θα στοχεύει ευθέως κατά του Αλέξη Τσίπρα, εμμένοντας στο επιχείρημα ότι ήταν «ο χειρότερος πρωθυπουργός όλων των εποχών».
3. Ντιμπέιτ: Πολλά θα εξαρτηθούν κυρίως από την τηλεοπτική αναμέτρηση τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου όπου ο κ. Μεϊμαράκης θα αναμετρηθεί με τον κ. Τσίπρα, ενώ την Τετάρτη 9 του μήνα θα γίνει το ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών.
4. Καταλληλότητα για πρωθυπουργία: Μεγάλη προσπάθεια θα καταβληθεί για να ενισχυθεί περαιτέρω το προφίλ του κ. Μεϊμαράκη στο πεδίο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ενώ η ΝΔ θα δώσει μεγάλη έμφαση στην ενδυνάμωση του μηνύματος ότι θα αποτελέσει έναν πρωθυπουργό που μπορούν οι πολίτες να εμπιστευθούν.
5. Αποδυνάμωση Ποταμιού: Θα επιχειρηθεί ο πολιτικός επαναπατρισμός ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν από τη ΝΔ προς το Ποτάμι και χαρακτηρίζονται ως κεντροδεξιοί, αστοί, φιλελεύθεροι και κατοικούν κυρίως σε αμιγώς μεγαλοαστικές περιοχές.
6. Η «δεξιά ψήφος διαμαρτυρίας»: Η ηγεσία της ΝΔ ευελπιστεί πως θα εξουδετερώσει πλήρως την επονομαζόμενη «ψήφο δεξιάς διαμαρτυρίας» που καταγράφηκε στις περασμένες εκλογές και κινήθηκε κυρίως προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή.
7. Οι απογοητευμένοι: Η ΝΔ διαπιστώνει ως τώρα να επιστρέφει από τον ΣΥΡΙΖΑ το 5% περίπου από το 9% της επιρροής του κόμματος το 2012. Αυτό αντιστοιχούσε σε 2,7% του εκλογικού σώματος. Το 5% «επιστρέφει σπίτι του» και το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1,4% του εκλογικού σώματος.

Τα ονόματα
Η αμφίπλευρη διεύρυνση στα ψηφοδέλτια

Την αμφίπλευρη διεύρυνση σηματοδοτούν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ που έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί και για τα οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα η αρμόδια επιτροπή. Οι εσωκομματικές ισορροπίες δεν διαταράχθηκαν και όλοι οι εκλεγμένοι θα είναι στις λίστες, όπως και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (Θόδωρος Φορτσάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Βασίλης Οικονόμου και Νίκη Κεραμέως), ενώ και οι επιλαχόντες θα είναι στη σειρά που κατετάγησαν τον Ιανουάριο. Πιθανότατα στο Επικρατείας θα συμμετέχει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Γράψας. Αλλαγές έγιναν στις τελευταίες μη εκλόγιμες θέσεις και τα πρόσωπα που συμμετέχουν συμβολίζουν το άνοιγμα της ΝΔ. Την υπόθεση «λίστες» χειρίστηκαν οι Γιάννης Πλακιωτάκης, Κώστας Τασούλας, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Βλάχος και Κώστας Γκιουλέκας, αλλά και ο γραμματέας Ανδρέας Παπαμιμίκος.
Ενδεικτικά, στις λίστες της ΝΔ –ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας και στο Ηράκλειο και οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς σε Α’ Θεσσαλονίκης και Μεσσηνία, αντίστοιχα –θα είναι μεταξύ άλλων: Στην Αθήνα ο σκηνοθέτης Π. Κοκκινόπουλος (από το Ποτάμι), ο επικεφαλής του Ευρωπαίων Φεντεραλιστών που είχε συμπαραταχθεί με τη Δημοκρατική Παράταξη τον Ιανουάριο Χ. Σταμέλλος, ο δικηγόρος Θ. Σοφός, στον Πειραιά, ο ποδοσφαιριστής Γ. Ανατολάκης, ο Π. Μελάς. Στη Θεσσαλονίκη ο μηχανικός Κ. Ζέρβας, δημοτικός σύμβουλος με τον Ι. Μπουτάρη, ενώ στη λίστα θα είναι η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος. Στη Φθιώτιδα στη λίστα θα είναι ο δικηγόρος Αθ. Κόκκινος, υιός του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινου, στα Τρίκαλα ο γνωστός ψυχίατρος Χρ. Λιάπης, στη Δράμα ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κ. Παπαδόπουλος. Από τους προερχομένους από τους ΑΝΕΛ, στις λίστες θα είναι μεταξύ άλλων, στον Εβρο ο πρώην βουλευτής Μ. Ουζουνίδης και στη Λάρισα η Ελένη Πολύζου. Στις λίστες δεν θα είναι –παρά τα σενάρια –οι Γ. Βουλγαράκης, Θ. Ρουσσόπουλος, που ήταν στην εκδήλωση έξω από τη Ρηγίλλης, και ο Ευ. Αντώναρος, ενώ ίσως ενταχθούν, μεταξύ άλλων, η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Ι. Παπαθανασίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.