Αλαλούμ με τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά

«Αλαλούμ» επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας σχετικά με τον αριθμό των κενών σε θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Αλαλούμ με τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά
«Αλαλούμ» επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας σχετικά με τον αριθμό των κενών σε θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας κυρία Φρόσω Κιάου δήλωνε νωρίτερα ότι έχουν εξασφαλισθεί 12.000 πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ενώ ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών επιπλέον 8.000 (σύνολο 20.000), ενώ την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Δημήτρης Χασάπης μιλούσε το πολύ για 17.000 κενά…
Οι εμφανώς τεταμένες σχέσεις μεταξύ της υπηρεσιακής υπουργού και του κ. Χασάπη, που απείλησε μάλιστα και με παραίτηση λόγω διαφωνίας του στο θέμα των αποσπάσεων εξωτερικού, αποκαλύφθηκε σήμερα, Πέμπτη, σε όλο της το… μεγαλείο. Και αυτό επειδή στο θέμα των κενών στα σχολεία εκδόθηκαν δύο διαφορετικές ανακοινώσεις.
Ενώ μάλιστα η κυρία Κιάου είχε την ίδια ημέρα συναντήσεις με εκπροσώπους των δασκάλων (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) και των καθηγητών (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), προκειμένου να συνομιλήσουν για το θέμα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου έσπευσε να εκδώσει προσωπική ανακοίνωση με τη δική του εκδοχή για τα κενά στα σχολεία.
Πάντως, η κυρία Κιάου, όπως δήλωσε στους εκπαιδευτικούς, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών πιστώσεις 8.000 επιπλέον θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη των εφετινών κενών στα σχολεία.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «όσον αφορά την πλήρωση των εκπαιδευτικών κενών, σημειώνονται τα εξής: οι 12.000 θέσεις αναπληρωτών που θα καλύψουν τα ολοήμερα νηπιαγωγεία, τα ολοήμερα δημοτικά, ειδικά σχολεία κ.λπ. θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε και θα εκδοθεί η σχετική πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) για την κατ’ εξαίρεση πρόσληψή τους. Οι δε 8.000 θέσεις που ζητήθηκαν κατ’ εξαίρεση από τo υπουργείο πρέπει και αναμένεται να καλυφθούν από εθνικούς πόρους».
Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν με κενά 14.000 στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά της χώρας και 7.000 στα γυμνάσια και στα λύκεια.
«Η υπουργός μάς επιβεβαίωσε ότι το σύνολο των κενών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, ανέρχονται στις 20.000 και μας ενημέρωσε ότι έχουν διασφαλιστεί 12.000 πιστώσεις αναπληρωτών από το ΕΣΠΑ (κοινοτικά κονδύλια)» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΟΛΜΕ.
«Πιστώσεις οι οποίες ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αφορούν την ειδική αγωγή και την ενισχυτική διδασκαλία. Εγκρίθηκαν επίσης 2.000 πιστώσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ έχουν ζητηθεί και 6.000 πιστώσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που δεν έχουν μέχρι στιγμής εξασφαλιστεί. Η υπουργός μάς πληροφόρησε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο ζήτημα της πρόσληψης αναπληρωτών, τόσο λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο όσο και εξαιτίας της δικαστικής προσφυγής ομάδας εκπαιδευτικών. Μας ενημέρωσε ότι έχει ζητηθεί η εξαίρεση απαγόρευσης προσλήψεων και εφόσον δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή, το ζήτημα της πρόσληψης αναπληρωτών θα λυθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι καθηγητές.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ακόμη ότι οι υπηρεσίες του «συνεχίζουν να εργάζονται συστηματικά και στοχευμένα, ώστε η έναρξη του σχολικού έτους που έχει οριστεί, ως γνωστόν, για τις 11 Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα, υπερβαίνοντας τις (τυχόν) δυσκολίες που προκύπτουν από την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, με δασκάλους και καθηγητές που θα βρίσκονται ήδη στα σχολεία τους για να υποδεχθούν τους μαθητές».
Όπως αναφέρεται ακόμη στην ίδια ανακοίνωση, χθες, 2 Σεπτεμβρίου, ενεκρίθη από το Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση που κατέθεσε το υπουργείο προκειμένου να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς των υπηρεσιακών μεταβολών λόγω προεκλογικής περιόδου οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων.
Πραγματοποιήθηκε δε και η απόσπαση 2.600 εκπαιδευτικών από υπηρεσιακό συμβούλιο ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ
Στην ανακοίνωση του κ. Χασάπη αναφέρεται ότι «ως αποτέλεσμα της αποδοτικής συνεργασίας των τελευταίων μηνών μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων του ΕΚΤ και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, διασφαλίστηκαν ήδη χωρίς καμία καθυστέρηση λόγω των εκλογών ή της έναρξης του νέου ΕΣΠΑ, κονδύλια ύψους 160.629.590€ για την πρόσληψη 11.925 αναπληρωτών εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων για τις ειδικές δράσεις που αναπτύσσονται στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση καθώς και στην Ειδική Αγωγή (τάξεις υποδοχής, στήριξη των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, ενισχυτική διδασκαλία, ολοήμερα σχολεία κ.ά.)».
Ακόμη αναφέρεται ότι:
– Έχει εγκριθεί η πρόσληψη 2.000 αναπληρωτών με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.
– Προβλέπεται, όπως και κατά το παρελθόν σχολικό έτος, η πρόσληψη περίπου 1.000 επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε θέσεις που δημιουργούνται από τις άδειες χωρίς αποδοχές τις οποίες λαμβάνουν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.
– Βρίσκεται σε εξέλιξη, σε υπηρεσιακό επίπεδο, η τεχνική επεξεργασία του αιτήματος του υπουργείου Παιδείας προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την έγκριση κονδυλίων πρόσληψης 6.000 επιπλέον εκπαιδευτικών.
– Σύμφωνα με τεκμηριωμένους υπολογισμούς, οι λειτουργικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς υπολογίζονται ως εξής:
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: 11.200, εκ των οποίων 5.500 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: 4.000
Ειδική Αγωγή: 2.000
Συνολικός αριθμός περίπου: 17.000
– Η πρόσληψη των εκπαιδευτικών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, θα αρχίσει αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν οι πίνακες υποψηφίων αναπληρωτών και ωρομισθίων σχολικού έτους 2015-2016. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση της οριστικοποίησης των πινάκων οφείλεται σε προσφυγές στο ΣτΕ.
Ο κ. Χασάπης δεν θεωρεί ότι «η ένταση που έχει δημιουργηθεί είναι αδικαιολόγητη, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως δεν θα υπάρξουν σημαντικά ζητήματα όσον αφορά στην ομαλή λειτουργία των σχολείων φέτος, καθώς με βάση τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει η κάλυψη των λειτουργικών κενών και η δυνατότητα αντιμετώπισης τυχόν εκτάκτων αναγκών που θα δημιουργηθούν».
«Είμαστε σίγουροι πως στις 11 Σεπτέμβρη τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά» καταλήγει στην ανακοινωσή του ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.