Οι ακανθαστερίες που καταβροχθίζουν ζωντανά κοράλλια παίρνουν συχνά επιδημικές διαστάσεις στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, και οι δύτες δεν προλαβαίνουν να τους μαζεύουν από το βυθό με το χέρι. Η επιχείρηση εξολόθρευσης θα μπορούσε να επιταχυνθεί χάρη σε ένα αυτόνομο ρομπότ που σκοτώνει τους αστερίες με ένεση.
Ο δολοφόνος των κοραλλιών
Ο δηλητηριώδης αστερίας Acanthaster planci, γνωστός ως «ακάνθινο στεφάνι» στα αγγλικά, ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου με διάμετρο μέχρι 35 εκατοστά, είναι συνήθης κάτοικος των κοραλλιογενών υφάλων, όπου τρέφεται με τους ζωντανούς πολύποδες των κοραλλιών.
O δολοφόνος των κοραλλιών είναι από τους μεγαλύτερους αστερίες του κόσμου (Πηγή: Jon Hanson / CC BY-SA 2.0)
Σε μεγάλες εκτάσεις του μεγαλύτερου κοραλλιογενούς υφάλους του κόσμου, ο ακανθαστερίας έχει γίνει μάστιγα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του ρομποτικού εξολοθρευτή στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, το επίπεδο πλάσμα ευθύνεται για το 40% της συνολικής απώλειας στην κάλυψη του υφάλου με κοράλλια. Η αύξηση του πληθυσμού του αποδίδεται στην απορροή λιπασμάτων στη θάλασσα, τα οποία λειτουργούν ως λίπασμα για το φυτοπλαγκτόν που τρέφει τις προνύμφες του δολοφόνου.
Το σύστημα μηχανικής όρασης του ρομπότ μαθαίνει να αναγνωρίζει τους αστερίες στο βυθό
Το ρομπότ
Υποδεχτείτε λοιπόν το COTSbot, ένα αυτόνομο ρομπότ σε σχήμα τορπίλης, σχεδιασμένο να κινείται ένα μέτρο από το βυθό. Είναι εξοπλισμένο με στερεοσκοπικές κάμερες ώστε να έχει αντίληψη της απόστασης, GPS για να γνωρίζει πού βρίσκεται, πέντε μικρές προπέλες και ένα ιδιαίτερο πνευματικό σύστημα για να κάνει ενέσεις.
Το βασικό όμως είναι το σύστημα μηχανικής όρασης που επιτρέπει στο ρομπότ να αναγνωρίζει το χαρακτηριστικό σχήμα του αστερία στο βυθό. Το σύστημα είναι μάλιστα σχεδιασμένο να μαθαίνει και να γίνεται όλο και καλύτερο στην αναγνώριση του στόχου. «Αν το ρομπότ δεν είναι βέβαιο ότι κάτι είναι όντως ακανθαστερίας, φωτογραφίζει το αντικείμενο ώστε να ταυτοποιηθεί στη συνέχεια από έναν άνθρωπο. Η απάντηση του ανθρώπου ενσωματώνεται στη μνήμη του ρομπότ».
Το COTSbot έχει ήδη εκπαιδευτεί αναλύοντας χιλιάδες φωτογραφίες αστεριών (όπως στο βίντεο παραπάνω) και έχει ολοκληρώσει τα βασικά μαθήματα κολύμβησης στο Μόρετον Μπέι του Μπρίσμπεϊν. Επόμενος σταθμός ο Μεγάλος Κοραλλιογενής ύφαλος όπου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πειρά.