Δύο μήνες αφότου υποσχέθηκε περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στις οικογένειες των Αμερικανών ομήρων, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα διόρισε έναν «ειδικό απεσταλμένο» του Λευκού Οίκου αρμόδιο για το θέμα.
Αν και το ζήτημα παραμένει πάντοτε λεπτό στις ΗΠΑ, οι απαγωγές Αμερικανών από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και η μετάδοση βίντεο που απεικόνιζαν τους αποκεφαλισμούς τους προκάλεσαν κύμα αγανάκτησης και αναζωπύρωσαν τον διάλογο για το θέμα.
Αναφερόμενος στην κραυγαλέα έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις συναρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τη βραδύτητα της γραφειοκρατίας, ο Ομπάμα είχε αναγνωρίσει στα τέλη του Ιουνίου ότι η κυβέρνησή του οφείλει να αντιμετωπίσει με περισσότερη επάρκεια τον «εφιάλτη δίχως τέλος» των οικογενειών των ομήρων και παρουσίασε σειρά μέτρων προς αυτό.
Αυτή η αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής ακολούθησε τις έντονες επικρίσεις εκ μέρους πολλών οικογενειών ομήρων, ιδιαίτερα από τη μητέρα του Τζέιμς Φόλεϊ, του δημοσιογράφου που είχαν αποκεφαλίσει τον Αύγουστο του 2014 οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Ο πρώτος που καταλαμβάνει τη νεοσυσταθείσα θέση είναι ο Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, βετεράνος διπλωμάτης, εξοικειωμένος με δύσκολες διεθνείς διαπραγματεύσεις.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ήταν σύμβουλος της Μαντλίν Ολμπράιτ, όταν εκείνη ήταν πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και κατόπιν, όταν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. Με αυτή την ιδιότητα είχε συμμετάσχει στη διαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας ειρήνης του Ντέιτον, που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995).
Σύμφωνα με τον νυν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι, ο πολύπειρος διπλωμάτης θα έχει «στενές επαφές» με τις οικογένειες των ομήρων, θα συναντάται με ξένους ηγέτες, θα συμμετέχει στον καθορισμό της αμερικανικής στρατηγικής και θα αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ διεθνώς όσον αφορά τον ευαίσθητο αυτό φάκελο.
Ο βασικός του ρόλος θα είναι να «χρησιμοποιεί τη διπλωματία για να εξασφαλίζει την επιστροφή Αμερικανών που κρατούνται όμηροι στο εξωτερικό», συνόψισε ο Κέρι.
Ο Τζιμ Ο’ Μπράιεν θα αναφέρεται και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πάνω από 80 Αμερικανοί έχουν απαχθεί και κρατηθεί όμηροι μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Περίπου 30 εξ αυτών συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμη στα χέρια των απαγωγέων τους.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν πάντως να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε καταβολή λύτρων από μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τηρώντας μια ανυποχώρητη στάση με την οποία δεν συμφωνούν όλοι οι εταίροι τους στη Δύση.