Ο «Θησέας» της ΕΛ.ΑΣ. λήστευε αλλοδαπούς

Η επιχείρηση «Θησέας» της ΕΛ.ΑΣ. για την κάθαρση στο κέντρο της Αθήνας είχε και μαζικές ληστείες καταστημάτων αλλοδαπών από ομάδες αστυνομικών!


Το διαβιβαστικό έγγραφο περιγράφει σωρεία εγκληματικών ενεργειών και παρανομιών από ομάδα επτά αστυνομικών

Η επιχείρηση «Θησέας» της ΕΛ.ΑΣ. για την κάθαρση στο κέντρο της Αθήνας είχε και μαζικές ληστείες καταστημάτων αλλοδαπών από ομάδες αστυνομικών! Η «αστυνομική συμμορία» όχι μόνο έκλεβε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία εμβρόντητων αλλοδαπών, αλλά υφάρπαζε και το υλικό από κάμερες καταστημάτων για να μην καταγράφονται οι πράξεις τους…

Αυτό είναι το συμπέρασμα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που –πιθανόν για να αποφευχθεί ο θόρυβος από τις εγκληματικές ενέργειες ενστόλων που απαξιώνουν την ΕΛ.ΑΣ. –δεν δημοσιοποιήθηκε και την αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Για την υπόθεση έχει σχηματισθεί δικογραφία 1.139 σελίδων και εμπλουτίζεται διαρκώς.
Στο πολυσέλιδο διαβιβαστικό έγγραφο που συντάχθηκε προ μερικών εβδομάδων περιγράφεται σωρεία εγκληματικών ενεργειών και παρανομιών από ομάδα επτά αστυνομικών, ενώ προσδιορίζεται και ο πιθανός ρόλος άλλων πέντε στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης είναι 53χρονος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος, σύμφωνα με τους «Αδιάφθορους», ήταν ο συντονιστής των «ομάδων ασφαλείας» της αστυνομικής επιχείρησης «Θησέας».

Το θράσος του τους παραξένεψε
Στον «Θησέα» που είχε ξεκινήσει το 2014 συμμετείχαν περισσότεροι από 600 αστυνομικοί, με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της παράνομης μετανάστευσης, του παρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων αδικημάτων στο κέντρο της Αθήνας.
Το πρώτο δείγμα γραφής για ό,τι συνέβαινε στο «παρασκήνιο» της επιχείρησης αυτής καταγράφηκε τον περασμένο Μάιο, όταν η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει στη σύλληψη 29χρονου αστυνομικού. Κατηγορήθηκε ότι εμπλεκόταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε υπόθεση απαγωγής, εκβιασμού και ξυλοδαρμού ενός 44χρονου από το Πακιστάν. Ο τελευταίος φέρεται να χρωστούσε 18.000 ευρώ σε άλλους αλλοδαπούς και οι τελευταίοι κάλεσαν τηλεφωνικά τον αστυφύλακα προκειμένου να συμμετέχει στον ξυλοδαρμό και στις απειλές ότι «θα συλληφθεί εάν δεν τους παραδώσει το χρηματικό ποσό».
Το θράσος του αλλά και οι περαιτέρω πληροφορίες που διέθεταν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. τους οδήγησαν να ερευνήσουν περισσότερο την υπόθεση για να αντιληφθούν τα μεγέθη δράσης αυτής της «αστυνομικής σπείρας». Ετσι, στις 29 Ιουνίου 2015 συνέταξαν 30σέλιδο διαβιβαστικό έγγραφο –με αριθμό πρωτοκόλλου 6004/15/4536-ρλγ –στο οποίο περιγράφουν τα ευρήματα της περαιτέρω έρευνας και την εμπλοκή επτά στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., ηλικίας από 25 έως 54 ετών, σε σειρά παρανόμων ενεργειών και κυρίως ληστειών. Δύο εξ αυτών υπηρετούν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, ένας άλλος στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και οι υπόλοιποι στα αστυνομικά τμήματα Πατησίων, Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Αγίου Παντελεήμονα. Οι περισσότεροι για τους οποίους εξετάστηκε αν εμπλέκονται στην ίδια ομάδα ληστειών –χωρίς να συνταχθεί κατηγορητήριο –ανήκουν στην πολύπαθη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.
Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., «οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί είχαν συστήσει «ομάδα» ενεργώντας ανεξέλεγκτα και χωρίς κανέναν περιορισμό κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους λόγω της κάλυψης που τους παρείχε η ιδιότητά τους. Επέλεγαν καταστήματα αλλοδαπών που διακινούσαν ή διαχειρίζονταν μεγάλα χρηματικά ποσά καθώς και οικίες, επίσης αλλοδαπών, ξέροντας ότι δεν είναι γνώστες της νομοθεσίας περί της απαραίτητης παρουσίας δικαστικού λειτουργού».

Ξήλωναν τις κάμερες
Στην εν λόγω δικογραφία περιγράφονται έξι-επτά περιστατικά αρπαγής χρημάτων από ενστόλους στη διάρκεια υποτίθεται «νομίμων ελέγχων». Ενδεικτική είναι η περίπτωση καταστήματος ανταλλαγής χρημάτων στην οδό Ουίλιαμ Κινγκ στην Αθήνα, όπου η συγκεκριμένη ομάδα πραγματοποίησε έλεγχο στις 6 Νοεμβρίου 2014.
Σύμφωνα με κατάθεση που έδωσε στους «Αδιάφθορους» στις 12 Ιουνίου 2015 ο 47χρονος ινδός ιδιοκτήτης του καταστήματος, «όταν έμπαινε στο κατάστημά του είδε δύο άνδρες που βρίσκονταν έξω από αυτό και του απαγόρευαν την είσοδο δηλώνοντας ότι είναι αστυνομικοί. Αφού τους εξήγησε ότι είναι ο ιδιοκτήτης, μπήκε στο κατάστημα και είδε δύο αστυνομικούς με πολιτική περιβολή, έναν «χοντρό» και έναν με «σγουρά μαλλιά», να βρίσκονται εσωτερικά του πάγκου εξυπηρέτησης πελατών και τον υπάλληλό του να βρίσκεται στον χώρο της υποδοχής. Οι αστυνομικοί που ερευνούσαν τον χώρο πίσω από τον πάγκο είχαν τοποθετήσει ένα μέρος των χρημάτων του καταστήματος πάνω στον πάγκο και μετρούσαν τα υπόλοιπα. Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί που μετρούσαν τα χρήματα τα τοποθέτησαν σε νάιλον σακούλα, την οποία άφησαν πάνω στον πάγκο. Ακολούθως ο αστυνομικός με τα «σγουρά μαλλιά» έφυγε γρήγορα από το κατάστημα. Στη συνέχεια ο «χοντρός» αστυνομικός μαζί με έναν από τους αστυνομικούς που καθόταν έξω από το κατάστημα και τον αποκαλούσε «Δημήτρη» μετέβησαν στο διπλανό παντοπωλείο, ιδιοκτησίας υπηκόου Νιγηρίας, ονόματι «Τζο», και αφήρεσαν τις κάμερες που υπήρχαν στην είσοδό του, καθώς και την κεντρική ομάδα καταγραφής που υπήρχε μέσα».
Τελικώς, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά τον έλεγχο των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι έλειπαν 10.000 ευρώ από τα 26.640 που ήταν στο ταμείο. Το θύμα ανέφερε ότι δεν είχε καταγγείλει αρχικώς τη ληστεία «λόγω φόβου για ενδεχόμενες συνέπειες». Εντυπωσιάζει επίσης ότι σε άλλη κατάθεση υπαλλήλου του ίδιου καταστήματος αναφέρθηκε ότι «ο «χοντρός» αστυνομικός πριν αρχίσει την έρευνά του αφαίρεσε το κινητό τηλέφωνό του και έκοψε τα καλώδια του σταθερού τηλεφώνου και του Διαδικτύου του καταστήματος».
Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι «στην εν λόγω επιχειρησιακή ομάδα του «Θησέα» συμμετείχαν αδικαιολόγητα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών καθώς και ότι το κλαπέν οπτικό υλικό από το διπλανό κατάστημα δεν είχε επιστραφεί από τους αστυνομικούς».
Η έρευνα για την υπόθεση αυτή συνεχίζεται…
Κλήσεις για να δώσουν τα χρήματα

Σε άλλη περίπτωση ελέγχου, στις 4 Δεκεμβρίου 2014, σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στον Ασπρόπυργο παρατηρήθηκε πάλι οι αστυνομικοί «τη στιγμή που μπήκαν στο κατάστημα να τραβήξουν τα καλώδια τροφοδοσίας των καμερών που είχαν για την επιτήρηση του χώρου». Στο εν λόγω έγγραφο περιγράφεται ακόμη αρπαγή χρημάτων από την ίδια ομάδα αστυνομικών από κατοικία 33χρονου Κινέζου τον Νοέμβριο του 2014.

Εντυπωσιάζει ακόμη περίπτωση ελέγχου σε κατάστημα πώλησης κινητών στην οδό Ζήνωνος στις 25 Οκτωβρίου 2014. Οι αστυνομικοί επικοινωνούσαν με αγνώστους μέσω του προγράμματος Viber. Μάλιστα, όπως κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, «στις 21.00 περίπου και ενώ οι τέσσερις αστυνομικοί βρίσκονταν ακόμη στο κατάστημα, ο καταγγέλλων δέχθηκε τηλεφωνική κλήση, με απόκρυψη αριθμού, από ομοεθνή του, ο οποίος του είπε πως γνωρίζει ότι στο κατάστημά του γίνεται έλεγχος από την Αστυνομία και τον προέτρεψε να δώσει χρήματα στους αστυνομικούς για να σταματήσει ο έλεγχος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.