Η μεγάλη των συντρόφων φυγή

«Δεν υπάρχει το κλίμα της 25ης Ιανουαρίου». Η διαπίστωση είναι θλιβερή για τα στελέχη της Κουμουνδούρου που μόλις πριν από οκτώ μήνες έζησαν τον ενθουσιασμό του εκλογικού θριάμβου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει το κλίμα της 25ης Ιανουαρίου». Η διαπίστωση είναι θλιβερή για τα στελέχη της Κουμουνδούρου που μόλις πριν από οκτώ μήνες έζησαν τον ενθουσιασμό του εκλογικού θριάμβου του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας και όλο το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη μετακόμισαν στα κομματικά γραφεία, όπου τις προηγούμενες ημέρες επικρατούσε μια αλλοπρόσαλλη ατμόσφαιρα.
Τα στελέχη που έμειναν στο πλευρό του κ. Τσίπρα συνεδρίαζαν σε μια αίθουσα, τα στελέχη που ακολουθούν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη μάζευαν τα πράγματά τους από τα γραφεία τους και ανεβοκατέβαιναν όλοι μαζί στο ίδιο ασανσέρ και σχολίαζαν τις εξελίξεις σαν να μην είχε γίνει η διάσπαση. Την ίδια ώρα «σφάζονταν» στις νομαρχιακές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Ενότητας.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούσαν ότι όποιος ήταν να επιβιβαστεί στο τρένο της μεγάλης φυγής έκοψε ήδη εισιτήριο και ότι η πανελλαδική συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου θα βάλει φρένο στις αποχωρήσεις στελεχών.
Από τον στενό πυρήνα
Ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ ή παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος πρόσωπα τα οποία ήταν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Τσίπρα, όπως ο Τάσος Κορωνάκης, ο Ανδρέας Καρίτζης, ο Θεόδωρος Μιχόπουλος κρατά αποστάσεις, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρά την τηλεοπτική διαβεβαίωση του πρώην πρωθυπουργού, δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα είναι ξανά υποψήφιοι. Ο κ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών στον Γιώργο Χουλιαράκη και απέφυγε να απαντήσει. Απορίες προκαλεί και η χαλαρή συμμετοχή του Γιάννη Δραγασάκη στην Επιτροπή Προγράμματος.
Την Παρασκευή τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της ομάδας των 53 Μάνια Μπαρσέφσκι και Δημοσθένης Παπαδάτος δήλωσαν με κοινή ανακοίνωση ότι δεν μπορούν να είναι πια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στην υιοθέτηση του Μνημονίου.
Μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος και αντιδημοκρατική λειτουργία κατήγγειλαν και επτά μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας με αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα.
«Ερήμην του κόμματος και ενάντια στις αποφάσεις του» είναι ο πυρήνας της διαμαρτυρίας των στελεχών που ανήκαν στην Αριστερή Πλατφόρα και εντάσσονται τώρα στις γραμμές της Λαϊκής Ενότητας. Οι αριθμοί ήταν καταιγιστικοί όλη την εβδομάδα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν: δέκα μέλη της Α’ Αθήνας, 13 από τη Βόρεια Αθήνα, πέντε μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου, οκτώ από τη Μαγνησία, 19 από τα Γιάννενα, 16 από την Πρέβεζα, επτά από την Αρτα, τρία από την Αιτωλοακαρνανία, 45 από την Πιερία, εννέα από την Αχαΐα, 62 από τα Τρίκαλα, 13 μέλη και ο γραμματέας της ΝΕ Κορινθίας, ο γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας, 14 από τη Μεσσηνία, οκτώ από τη Λακωνία, επτά από τα Χανιά, τρία από τη Θεσπρωτία, έξι από την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, τέσσερα από τη Λάρισα, τρία από τη Δράμα, εννέα από την Κέρκυρα, 13 από την Κορινθία, 11 από την Αρκαδία, 43 από την Κοζάνη. Ομαδικά αποχώρησαν από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη της ομάδας των «53» στη Θεσσαλονίκη, ενώ παραιτήθηκαν και 25 μέλη από το Τμήμα Οικολογίας του κόμματος. Μετά το μεγάλο ξεκαθάρισμα αναμένεται να προσδιορίσει ο κ. Τσίπρας το νέο στίγμα του κόμματος αλλά και να κατατεθούν τα κείμενα με τις προτάσεις για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκφράζεται προβληματισμός για τον κίνδυνο μετατροπής του σε «νέο ΠαΣοΚ».

Οι αναποφάσιστοι
Οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν μια εικόνα ντέρμπι με τη ΝΔ αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν ότι μπορεί να χάσουν την πρωτιά στις εκλογές. Τα πλεονεκτήματά τους, λένε, είναι ο κ. Τσίπρας –για αυτό προσανατολίζονται να συμφωνήσουν σε ντιμπέιτ –και το πολύ μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, που είναι κυρίως δικοί τους ψηφοφόροι. Το πρόβλημα, όπως έχουν διαπιστώσει, δεν εντοπίζεται στους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που μετακινήθηκαν τον Ιανουάριο προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος οι οποίοι τελούν σε κατάσταση σοκ. Στη δεξαμενή των αναποφάσιστων αναμένεται να στραφεί το ενδιαφέρον της επικοινωνιακής ομάδας που βλέπει ότι η συσπείρωση της ΝΔ είναι πολύ ψηλά σε σύγκριση με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στην Περιφέρεια, όπου λείπουν τα πρόσωπα που θα υπερασπίζονταν το κόμμα στα καφενεία.
Αυτές τις ημέρες επιχειρείται να επανασυσταθούν διάφορες υποστηρικτικές ομάδες στην Κουμουνδούρου και μια ομάδα «πρωινού καφέ» στην οποία συμμετέχουν οι Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Ολγα Γεροβασίλη, Αγγελος Τσέκερης, Θανάσης Καρτερός, Κώστας Αρβανίτης, Ζωή Χαλιδιά, Ράνια Σβίγγου και Κωστής Νικολακάκος.
Η ομάδα αυτή επεξεργάζεται την τακτική προσέγγισης των ψηφοφόρων. Χρειάζεται, σημειώνουν, πρώτα από όλα επεξήγηση της συμφωνίας και σύγκριση με όσα επιβλήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Και έπειτα να τεθούν ερωτήματα: Ποιος θα διαπραγματευθεί καλύτερα το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους; Τι κυβέρνηση θέλει ο λαός; Με κορμό τη ΝΔ, η οποία μπορεί να κλείσει ξανά την ΕΡΤ, να ξαναβάλει τα 5 ευρώ στα νοσοκομεία και να ακυρώσει τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις; Πάνω από την κάλπη τι θα σκεφθεί ο κάθε ψηφοφόρος; Πρωθυπουργός Μεϊμαράκης ή πρωθυπουργός Τσίπρας; Επιπλέον, στην Κουμουνδούρου επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις αντισταθμιστικές του Μνημονίου, ένα σχέδιο με βασικούς άξονες τη δίκαιη κατανομή βαρών, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής και τον σχεδιασμό ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με στόχο την ανάπτυξη.

Τα σχέδια της Ζωής

Οι λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές βρίσκονται στα χέρια μιας πενταμελούς επιτροπής η οποία έχει εντολή να τις παραδώσει τη Δευτέρα στον κ. Τσίπρα. Οι κατευθύνσεις είναι να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια στις περιφέρειες όπου είναι ισχυρή η Λαϊκή Ενότητα, να διατηρηθεί σε γενικές γραμμές η σειρά των υποψηφίων από προηγούμενες αναμετρήσεις και να μην περιληφθούν γενικοί γραμματείς που είχαν αποτύχει να εκλεγούν στο παρελθόν ώστε να σπάσει ο κύκλος «πολιτευτής – κρατική θέση – βουλευτής». Υποψήφιοι όμως αναμένεται να είναι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη όπως ο Δημήτρης Μάρδας, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος κ.ά. Ως τη Δευτέρα θα έχει ξεκαθαρίσει το εύρος της διεύρυνσης που θα επιδιώξει ο κ. Τσίπρας σε αυτή την αναμέτρηση, το οποίο θα σηματοδοτηθεί κυρίως με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εσωτερικές εξελίξεις στη Λαϊκή Ενότητα και, όπως λένε, διαπιστώνουν ρηγματώσεις καθώς η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (η οποία διασπάστηκε) δεν θα συμπορευθούν με τον κ. Λαφαζάνη και η Ραχήλ Μακρή δήλωσε ότι θα περιμένει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για να αποφασίσει τι θα πράξει κατά τις επικείμενες εκλογές.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός φορέα ο οποίος φημολογείται ότι θα εξακτινώνεται γύρω από ζητήματα υπεράσπισης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και τη διαγραφή του παράνομου, επαχθούς και επονείδιστου χρέους. Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής λέγεται ότι βίωσε βαθιές απογοητεύσεις τους προηγούμενους μήνες και προβληματίστηκε αν πρέπει να επιστρέψει στη δικηγορία, αποφάσισε όμως τελικά να παραμείνει στην πολιτική. Η συμπόρευση με τη Λαϊκή Ενότητα αποτελεί μια αναγκαστική επιλογή αυτή τη στιγμή, αν και η δημιουργία του φορέα θα της επιτρέψει να διατηρήσει την επιθυμητή αυτονομία της. Η δημοφιλία της όμως της επιτρέπει να σκέπτεται και το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος μελλοντικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.