Δημοσκόπηση Κάπα Research: Εκκίνηση με αβέβαιο προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιχτή εκλογική αναμέτρηση με μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH που διενεργήθηκε για «Το Βήμα της Κυριακής» μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ανοιχτή εκλογική αναμέτρηση με μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH που διενεργήθηκε για «Το Βήμα της Κυριακής» μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα.
Αν και ακόμη είναι νωρίς για να αποκρυπτογραφηθεί πλήρως ο εκλογικός χάρτης, προκύπτουν ήδη ορισμένα στοιχεία, ικανά για να δώσουν τα πρώτα οριστικά συμπεράσματα και να φανεί τι μπορεί να προκύψει από τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου.
Εφόσον λοιπόν δεν προκύψουν θεαματικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, φαίνεται ότι θα πρέπει να θεωρείται ήδη ανέφικτος ο στόχος της αυτοδυναμίας που εξακολουθεί να θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και η επόμενη Βουλή θα είναι πολυκομματική, καθώς την είσοδό τους στην εθνική αντιπροσωπεία διεκδικούν τουλάχιστον εννέα κόμματα, εκ των οποίων τα επτά δείχνουν ήδη να τη διασφαλίζουν.
Περισσότερο από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση, τα τελικά ποσοστά θα διαμορφωθούν από τις κινήσεις και τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών, καθώς η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου έχει ανατρέψει τον διχασμό μνημονιακών – αντιμνημονιακών που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια.
Ιδιαίτερα η αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ θα κριθεί από την απήχηση, την πειθώ και την τακτική των Αλ. Τσίπρα και Ευ. Μεϊμαράκη, οι οποίοι κυριαρχούν ήδη στους δείκτες δημοφιλίας. Αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα, καθοριστικό ρόλο για το τελικό ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας θα παίξουν οι πρωτοβουλίες Λαφαζάνη, του Σταύρου Θεοδωράκη για το Ποτάμι και της Φώφης Γεννηματά για την επανασυσπείρωση του ΠαΣοΚ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάμβανε ποσοστό 27,3% έναντι 24,2% της ΝΔ με ένα ποσοστό 13,2% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι. Φαίνεται λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο όμως μπορεί να θεωρηθεί αναστρέψιμο, καθώς η ίδια η εταιρεία ορίζει το μέγιστο ποσοστό στατιστικού σφάλματος στο 3,09%.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν επτά κόμματα, εκ των οποίων πέντε διεκδικούν την τρίτη θέση και άλλα δύο την είσοδό τους στη Βουλή. Ελαφρό προβάδισμα για την τρίτη θέση εμφανίζει η Χρυσή Αυγή με 6,8% και ακολουθεί το Ποτάμι με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Λαϊκή Ενότητα με 4,8% και το ΠαΣοΚ με 4,3%. Μάχη για να μπουν στη Βουλή δίνουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (3%) και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη (3,3%).
Από τα υπόλοιπα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει σαφώς ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δίνουν την εκλογική τους μάχη με βασικά τους όπλα τη δημοτικότητα των αρχηγών τους. Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», ο Αλ. Τσίπρας προηγείται του Ευ. Μεϊμαράκη με 40,5% έναντι 33,1%. Αλλά και στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο κ. Τσίπρας κατατάσσεται πάλι πρώτος με θετικές γνώμες 45,6%, αλλά με τον κ. Μεϊμαράκη να τον ακολουθεί κατά πόδας (42,4%) και τον κ. Θεοδωράκη να ακολουθεί με 34,9%.
Στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση θα επιθυμούσατε», το 41,3% προτιμά κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το 34,6% κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και στην παράσταση νίκης με 56,5% έναντι 22,7% της ΝΔ. Οι διαφορές όμως μειώνονται όταν οι πολίτες ερωτούνται ποιο κόμμα θα επιθυμούσαν να βγει πρώτο στις εκλογές. Το 31,7% προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ένα ποσοστό 26,4% προτιμά να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ.
Γενικότερα πάντως η απογοήτευση και η ανησυχία εξακολουθούν να παραμένουν τα κυρίαρχα συναισθήματα στην κοινή γνώμη, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της αναγνωρίζει ότι ήταν αναγκαία η υπογραφή νέου Μνημονίου.
Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα στη χώρα συνεχίζουν να κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση (67,3%) και μόνον ένα 21,9% δηλώνει ότι βλέπει να βελτιώνονται τα πράγματα.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι Ελληνες δεν είδαν τους τελευταίους μήνες να βελτιώνεται η καθημερινότητά τους, ενώ αντιθέτως προστέθηκαν και νέα προβλήματα, όπως η αύξηση του αριθμού των μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η οικονομική στενότητα που εντάθηκε με τα capital controls και η ολοένα αυξανόμενη δυσκολία των επιχειρήσεων να επιβιώσουν.
Παράλληλα το 70,4% δηλώνει ότι η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους θα έπρεπε να υπογραφεί, ενώ ένα ποσοστό 20,6% θεωρεί ότι η συμφωνία δεν έπρεπε να υπογραφεί και ότι θα έπρεπε να επιστρέψουμε στη δραχμή. Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση και τη στρατηγική που ακολούθησε ως την υπογραφή της συμφωνίας, το 57,5% την αξιολογεί αρνητικά, αλλά ένα ποσοστό 40,4% την αξιολογεί θετικά.
Οι συμμετέχοντες εμφανίζονται διχασμένοι και όταν ερωτώνται αν η κυβέρνηση έκανε καλά που προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές. Το 42,8% πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή, ενώ το 50,7% τονίζει ότι θα έπρεπε να επιδιώξει να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.