Αν έχετε οργανώσει νυχτερινή εκδρομή το βράδυ της Πέμπτης για να θαυμάσετε τον Άρη στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη, έχετε πέσει θύμα μιας φάρσας που επιμένει να επανεμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή.
Η λεγόμενη «Φάρσα του Άρη» έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις ώστε να έχει το δικό της λήμμα στην αγγλική Wikipedia.
Ενα παρεξηγημένο email
Επανεμφανίζεται κάθε χρόνο από το 2003, όταν ξεκίνησε από ένα email που κυκλοφόρησε ευρέως, και παρεξηγήθηκε ακόμα πιο ευρέως. Ο άγνωστος συντάκτης του μηνύματος είχε πιθανώς την καλή πρόθεση να εξιτάρει το ενδιαφέρον του κοινού για το (σχετικά) κοντινό πέρασμα του Άρη από τη Γη στις 27 Αυγούστου 2003.
Το φαινόμενο «θα κορυφωθεί στις 27 Αυγούστου όταν ο Άρης φτάσει στην απόσταση των 34.649.589 μιλίων [55.763.108 χιλιόμετρα] από τη Γη και θα είναι (μετά το φεγγάρι) το λαμπρότερο αντικείμενο του νυχτερινού ουρανού» γράφει το email.
«Σε μια μέτρια μεγέθυνση 75X, ο Άρης θα φαίνεται μεγάλος όσο η Σελήνη στο γυμνό μάτι» προσθέτει.
Φαίνεται ότι πολλοί αναγνώστες δεν έδωσαν σημασία στη φράση «μεγέθυνση 75Χ» και συμπέραναν ότι ο γειτονικός πλανήτης θα φαίνεται το ίδιο μεγάλος με το φεγγάρι.
Αδύνατο φαινόμενο
Αυτό βέβαια δεν μπορεί να συμβεί ποτέ. Ο Άρης είναι μόλις δύο φορές μεγαλύτερος από τη Σελήνη σε όγκο, οπότε για να έχει το ίδιο φαινόμενο μέγεθος θα έπρεπε να απέχει μόλις δύο φορές περισσότερο από ό,τι το φεγγάρι, περίπου 766.000 χιλιόμετρα μακριά.
Η απόσταση Γη-Άρης διαρκώς αυξομειώνεται καθώς οι δύο πλανήτες κινούνται γύρω από τον Ήλιο σε διαφορετικές τροχιές και με διαφορετικές ταχύτητες.
Δυστυχώς, ο Άρης θα έχει τη συνηθισμένη του εμφάνιση στον ουρανό το βράδυ της Πέμπτης.
Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση επτά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το κοντινό πέρασμα του 2003, το οποίο ήταν μάλιστα το πιο κοντινό τα τελευταία 60.000 χρόνια.